Κρήτη ίσον Καλιφόρνια, όπως και Καλιφόρνια ίσον Κρήτη; #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Πριν από λίγο καιρό κάποιος δικός μας φέρελπις επιστήμονας έκανε την βαρύγδουπη δήλωση πως η Κρήτη εξαιτίας της εξόρυξης εκεί υδρογονανθράκων θα γίνει σύντομα Καλιφόρνια –χαράς ευαγγέλια δηλαδή κατ’ αυτόν:

https://www.neakriti.gr/article/apopseis/1515485/udrogonanthrakes-kriti-kalifornia-mesogeiou/

Σήμερα ειδικά που η Καλιφόρνια πλήττεται πολλαπλώς, σφοδρά και συνεχόμενα από τις συνέπειες της κλιματικής απορύθμισης η οποία προωθείται εξαιτίας της χρήσης και των ορυκτών καυσίμων που αντλούνται στα δικά της μέρη, νομίζω πως ο συντάκτης εκείνου του άρθρου θα προτιμούσε να μην το έχει γράψει. Γιατί στην Καλιφόρνια φέτος έχουμε και χειμωνιάτικες ολέθριες πυρκαγιές, όχι μόνο καλοκαιριάτικες που είναι πια εκεί η ετήσια κανονικότητα εδώ και αρκετά χρόνια.

http://www.kathimerini.gr/994661/gallery/epikairothta/kosmos/maxh-me-tis-floges-sthn-kalifornia—stoys-25

https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/11/california-wildfire-toll-paradise-recovery-effort?fbclid=IwAR02QGrjAVW8f6jUIy_Sf931SgF5J-F8dVb_cK4_0Jjx14MDRAw9Yed6m6E

Εκτός αν ο φέρελπις συντάκτης συντάσσεται με την πρόσφατη σχετική δήλωση του προέδρου Τράμπ ότι τις εκεί φωτιές, όπως και οτιδήποτε άλλο, δεν πρέπει να τις αποδίδουμε στην κλιματική απορύθμιση, που κατά τον ίδιο είναι εξάλλου fake news. Δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από όλους όσους έχουν λίγα δράμια μυαλό περισσότερο από τον πρόεδρό τους -πλήθος οι καταχωρήσεις τους στο διαδίκτυο, μία εξ αυτών:

https://edition.cnn.com/2018/08/07/health/trump-tweet-california-wildfire-water-invs/index.html

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.