Μια φτωχή εταιρεία με πλούσιους CEO #skouries


“Ένας CEO έφερε στο σπίτι του ένα μισθό μικρότερο των $ 82.000 το 2017, ένας άλλος πήρε  μισθό $ 916.000 και επιπλέον μπόνους μετρητών $ 490.000. Μία από αυτές τις εταιρείες εκτιμάται σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και η χρηματιστηριακή της κεφαλαιοποίηση ανέβηκε κατά 55% το 2017, η άλλη εταιρεία αποτιμάται σε λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της μειώθηκε κατά 55%. Θα έπρεπε να είναι πολύ προφανές ποιος Διευθύνων Σύμβουλος πήρε περισσότερα χρήματα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς μια μεγαλύτερη εταιρεία μπορεί να αντέξει οικονομικά το μεγαλύτερο πακέτο αμοιβών και ο Διευθύνων Σύμβουλος αξίζει το επίδομα για την ισχυρή επίδοση της μετοχής. Ενδεχομένως να εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ο μισθός των 82.000 δολαρίων ανήκει στον Jeff Bezos της Amazon (AMZN) και ο μισθός και το επίδομα ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκουν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold (EGO).
Αν αυτό δεν σας κάνει να ξύνετε το κεφάλι σας, τότε μπορεί να πάσχετε από μεροληψία και πρέπει να βγάλετε τα ροζ γυαλιά σας. Δυστυχώς, ο τομέας των μεταλλείων είναι γεμάτος από μεγάλους μισθούς και μπόνους που δεν συνδέονται με την απόδοση των τιμών των μετοχών και οι περισσότεροι επενδυτές δεν το γνωρίζουν μέχρι να είναι πολύ αργά”.

Έτσι ξεκινάει άρθρο με τίτλο “Eldorado Gold: Γνωρίστε την διοικητική ομάδα” του Taylor Dart που δημοσιεύθηκε στο Seeking Alpha πριν από λίγο καιρό. Το άρθρο προφανώς απευθυνόταν σε ορισμένους επενδυτές και υποψήφιους επενδυτές που τα βλέπουν όλα ρόδινα στην Eldorado, ενώ η πορεία της μετοχής δείχνει καθαρά οτι δεν είναι. Έκτοτε βέβαια η μετοχή πήρε άλλη μια τεράστια βουτιά στα $0,66 και η κεφαλαιοποίησή της εταιρείας είναι τώρα περίπου το 1/5 των $2,5 δις που είχε δώσει για να αγοράσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας το 2012 (δεν τα έδωσε στην Ελλάδα, να εξηγούμαστε, αλλά στους μετόχους της προηγούμενης Καναδικής ιδιοκτήτριας εταιρείας). Περισσότερα εδώ: Eldorado, o φτωχός επενδυτής στη χρυσή επένδυση #skouries

Στην πραγματικότητα ο CEO της Eldorado, Τζορτζ Μπερνς, πήρε συνολικά, μαζί με διάφορες παροχές, $ 7,3 εκατ. το 2017 – αλλά όπως διευκρινίζει ο συγγραφέας ήθελε να συγκρίνει μόνο τους καθαρούς μισθούς του Μπέζος και του Μπερνς, “δηλαδή του ανθρώπου που διοικεί τη δευτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο μετά την Apple,  και της εταιρείας χρυσού με τη χειρότερη επίδοση την τελευταία δεκαετία. Με κάποιο τρόπο, ο δεύτερος πληρώνεται 10 φορές περισότερο από τον πρώτο”.

Οι μέτοχοι της Eldorado είναι φυσικά έξαλλοι με τις υπέρογκες αποδοχές του Τζορτζ Μπερνς που αντί να βγάλει την εταιρεία από το βούρκο την βούλιαξε ακόμα πιο βαθιά. Αλλά η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μια “παράδοση” στο να αμοίβει πλουσιοπάροχα τους CEO της. Ο προηγούμενος, ο Πωλ Ράιτ, είχε δημιουργήσει σκάνδαλο και έγραφε γι’αυτόν όλος ο επιχειρηματικός τύπος γιατί έπαιρνε το εξωφρενικό ποσό των $ 18,7 εκατ. το 2013, δηλαδή $75.000 για κάθε εργάσιμη μέρα. This gold mining CEO was paid $75,000 every working day | MINING.com. Η αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θράκης στα σχέδια της εταιρείας του έριξε την τιμή της μετοχής και το μισθό του. Οι άδειες για τη Χαλκιδική καθυστερούσαν και για το Πέραμα δεν δόθηκαν ποτέ, παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε Πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά.

Στην πορεία των ετών αποκαλύφθηκαν τα πάμπολλα προβλήματα της “επένδυσης” της Χαλκιδικής, με σημαντικότερη την αποκάλυψη οτι η Ελληνικός Χρυσός δεν είναι σε θέση να προβεί στην απαιτούμενη από τη σύμβαση μεταλλουργία χρυσού, λόγω ακαταλληλότητας της επιλεγείσας μεθόδου επεξεργασίας. Η απόσυρση του CEO Πωλ Ράιτ “λόγω συνταξιοδότησης” το Δεκέμβριο 2016, μόλις ενάμιση μήνα μετά την απόρριψη της αίτησης θεραπείας της εταιρείας από το ΥΠΕΝ, κατά τη γνώμη μας μόνο τυχαία δεν ήταν.

Βλέποντας τα πράγματα από την εγγύτητα της χώρας όπου πραγματικά δραστηριοποιείται η Eldorado και όχι μέσα από το φίλτρο των εταιρικών δελτίων τύπου και των χρηματιστηριακών αναλύσεων, μπορούμε ίσως να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το λόγο που πληρώνεται τόσο αδρά ένας Ράιτ ή ένας Μπερνς. Η αμοιβή ενός διευθύνοντος συμβούλου είναι προφανώς τόσο μεγαλύτερη όσο πιο δύσκολη ή/και όσο πιο βρώμικη είναι η δουλειά που αναλαμβάνει να κάνει. Και η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για την Eldorado, καθώς εδώ έχει ρίξει όλο το βάρος της μελλοντικής παραγωγής.

Στις αρχές του 2012, ο Πωλ Ράιτ έβαλε τους μετόχους της Eldorado να πλήρωσουν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $2,5 δις για να αγοράσουν το “πρότζεκτ” των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, παραβλέποντας την κακή προϊστορία με την αποτυχία και πτώχευση της TVX, αλλά και το κίνημα αντίστασης των κατοίκων που το 2012 μεγάλωνε και δυνάμωνε.

Το άλλο σημαντικό που αποφάσισε να παραβλέψει είναι οτι το πρότζεκτ της Χαλκιδικής που μόλις είχε λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, είχε στον πυρήνα του μια απάτη. Η Ελληνικός Χρυσός είχε ήδη πάρει την απόφαση να μην προβεί στην παραγωγή καθαρών μετάλλων όπως απαιτεί η σύμβασή της με το κράτος και το δήλωνε καθαρά και ξεδιάντροπα, σε τεχνική μελέτη που είναι μέχρι και σήμερα αναρτημένη στο site της Eldorado Gold. Ο Πωλ Ράιτ δεν μπορεί να μην το γνώριζε – $2,5 δις δεν δίνονται χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο – αλλά μάλλον ποντάρισε στο οτι η εταιρεία του θα είχε πάντα πολιτική κάλυψη από τις Ελληνικές κυβερνήσεις ώστε το “μικρό ένοχο μυστικό” της παραβίασης της σύμβασης να μην έρθει ποτέ στην επιφάνεια.

Απέκρυψε από τους μετόχους την απόρριψη της μελέτης μεταλλουργίας τον Ιούλιο 2016, λέγοντας συνεχώς ψέμματα ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα οφείλονταν στις “αριστερές ιδεοληψίες” κάποιου Υπουργού. Όταν το Νοέμβριο της ίδιας χρονιας απερρίφθη και η αίτηση θεραπείας, ήρθε η ώρα ο Πωλ Ράιτ να πάρει πόδι.

Η απάτη είναι συχνά μια επιχειρηματική επιλογή. Υψηλού ρίσκου βέβαια, αλλά τα επιχειρηματικά ρίσκα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Ράιτ δημιούργησε την προσδοκία υψηλών κερδών με μηδενική φορολογία και αν αυτή η υπόθεση δεν οδηγούσε στα Τάρταρα τη μετοχή της Eldorado, ο Πωλ Ράιτ θα θεωρούνταν ο πιο πετυχημένος CEO μεταλλευτικής εταιρείας. Τώρα ο άπειρος σε τόσο υψηλές διοικητικές θέσεις Τζορτζ Μπερνς πρέπει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ε, να μην πάρει κάτιτις παραπάνω;


2 απαντήσεις στο “Μια φτωχή εταιρεία με πλούσιους CEO #skouries”

  1. Τα τελευταία 24ωρα όλες οι εφημερίδες είχαν τις δηλώσεις του Μπαλάσκα, του προέδρου της Ελληνικός Χρυσός, που δεξιώθηκε όλους τους δημοσιογράφους που γράφουν υπέρ της εταιρείας, και τους είπε τη νέα γραμμή της εταιρείας. Διαβάσαμε αυτά που έγραψαν, αλλά αν «διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές», θα βρούμε το αληθινό νόημα των δηλώσεων Μπαλάσκα.

    Λέγοντας πως οι μέτοχοι θα προστατεύσουν την επένδυση με κάθε μέσο, εννοεί εμμέσως πλην σαφώς πως η Eldorado είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την δικαστική οδό όπως μας είχε προϊδεάσει με το εξώδικο για τα 750 εκατομμύρια που επιφυλάσσεται να ζητήσει από το δημόσιο. Άρα, μη νομίζουμε πως ήταν ένα πυροτέχνημα, το εννοούν και θα το κάνουν, και θα το τραβήξουν μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Ο πρόεδρος αυτή τη φορά δεν ζήτησε αόριστα «τις άδειες ρουτίνας», όπως παπαγαλίζουν οι γραφιάδες της εταιρείας, αλλά επικεντρώθηκε στην άδεια του Κοκκινόλακα, που λήγει όπου νάναι. Αν δεν αδειοδοτηθεί πλήρως ο Κοκκινόλακας, η Ολυμπιάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και βέβαια, αν δεν λειτουργεί η Ολυμπιάδα, κόσμος θα απολυθεί. Και όχι εργολαβικοί υπάλληλοι όπως στις Σκουριές. Εδώ θα έχουμε πραγματικές απολύσεις, κι ας έχουν εφησυχάσει οι εργαζόμενοι που ακούνε ράδιο-αρβύλα ότι δήθεν κάνουν ουρά ντόπιοι επενδυτές περιμένοντας την Eldorado να φύγει. Να φύγει να πάει που; Έχει ρίξει ένα δις δολάρια και δεν μπορεί να πουλήσει αφού με την τιμή που έχει πέσει η μετοχή της, αυτά που έχει δανείσει στην Ελληνικός Χρυσός είναι περισσότερα από την κεφαλοποίησή της ίδιας!!! Άρα, μια είναι η λύση: Παγώνει τα πάντα, απολύει το σύμπαν και περιμένει. Τι περιμένει; Τον Κυριάκο, το θαύμα, δεν ξέρω!

    Και ο Μπαλάσκας ξέρει το παιχνίδι, από τη ΕΠΑ και την ΕΔΑ. Θα υπνωτίζει τους Καναδούς ισχυριζόμενος «πολιτική σκευωρία» διότι όσο περισσότερο περιμένουν, τόσους περισσότερους μισθούς θα πάρει πριν τον πάρουν είδηση. Δεν τον σώζει ούτε η εταιρική ευθύνη που καλοπιάνει τους ντόπιους. Ειδικά με το νέο ξεφτέρι, την «χρυσή αλλαγή», αυτόν τον Παπαφλωρίδη, η εταιρική ευθύνη της εταιρείας απογειώθηκε! Όλοι στο Στρατώνι έχουν να λένε για το πόσο φιλικός, προσηνής και κοινωνικός είναι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.