Σταθάκης και οι συν αυτώ εν μεταλλουργική καμίνω #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ:

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» σχετικά με την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης του Μεταλλείου των Σκουριών, επισημαίνουμε την πάγια θέση του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής, είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της Εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων.
Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας».

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold:

«Η αίτηση αποτελεί προσπάθεια επίλυσης του θέματος με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς σχετίζεται με δαπάνες που προκύπτουν από καθυστερήσεις αδειοδότησης στο έργο μας στις Σκουριές. H Eldorado δρούσε πάντα κατά τρόπο συνεπή, για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών.
Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί με φιλικό τρόπο χωρίς να χρειαστεί να πάρει το δρόμο της διαιτησίας».

H ανακοίνωση της Eldorado Gold είναι σαφής, ανεξάρτητα από την νομική βασιμότητα του αιτήματός της ή όχι. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη σαφήνεια της ανακοίνωσης του γραφείου τύπου του ΥΠΕΝ. Γιατί ενώ πολύ σωστά επισημαίνει το: «σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης» ενιαίο της επένδυσης (όλα τα επί μέρους υποέργα θεωρούνται ως τμήματα ενός αδιάσπαστου συνόλου και άρα ή θα αδειοδοτηθούν όλα ή κανένα), και την μη εισέτι προσκόμιση από μέρους της εταιρείας των απαραίτητων εγγυήσεων «, αφήνει να αιωρείται το εύλογο ερώτημα γιατί τότε το ΥΠΕΝ έσπευσε να αδειοδοτήσει πέρυσι το υποέργο Ολυμπιάδας το οποίο ήδη άρχισε να παράγει και να εξάγει εμπλουτίσματα και όχι καθαρά μέταλλα. Ενώ δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί κατά πόσο εγγυήσεις για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων θα προσκομισθούν από την εταιρεία, ή, το σπουδαιότερο, είναι τεχνικά δυνατό να δοθούν.

Επίσης, το ΥΠΕΝ έχει από καιρό τώρα επικεντρώσει με τις διάφορες ανακοινώσεις του τη διαφορά του με την εταιρεία στην υποχρέωση της δεύτερης να παράγει καθαρά μέταλλα, δεν λέει όμως κουβέντα για το κύριο περιβαλλοντικό πρόβλημα που είναι η συμπαραγωγή μαζί με τα καθαρά μέταλλα και 20.000 τόννων αεριοποιημένου αρσενικού ετησίως, πράγμα που συνιστά ένα θανάσιμο (ένα μεταξύ και μερικών άλλων) κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Και αυτό είναι το θέμα για το οποίο ανέφερα παραπάνω κατά πόσο είναι δυνατό να δοθούν εγγυήσεις για την υλοποίηση της παραγωγής καθαρών μετάλλων.

Στη φάση αυτή δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση του κ. Σταθάκη και των δύο άλλων υπουργών.

Σ.Δ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.