11/8: Nέο ντοκυμαντέρ για τις Σκουριές στη Γερμανική τηλεόραση ARD #skouries


Το Σάββατο 11 Αυγούστου στο ARD, το πρώτο κανάλι της κρατικής Γερμανικής τηλεόρασης, θα θα προβληθεί το ρεπορτάζ/ντοκυμαντέρ της Hilde Stadler “H Ελντοράντο στην Ελλάδα: οι θησαυροί της Χαλκιδικής”. Τα γυρίσματα στη Χαλκιδική έγιναν τον Ιούνιο 2018. Στο αίτημα της δημοσιογράφου για συνέντευξη, η Eldorado ανταποκρίθηκε στέλνοντας απλώς μια γραπτή δήλωση.

Στη γραφική χερσόνησο της Χαλκιδικής, σαν σε μεγεθυντικό φακό, αντανακλώνται ταυτόχρονα οι δυνατότητες της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματά της. Ο τουρισμός είναι η  κύρια πηγή εισοδήματος στη Χαλκιδική, ενώ γεωργία και αλιεία επίσης συνεισφέρουν. Σε αυτή την οικονομικά αδύναμη περιοχή της βόρειας Ελλάδας εξορύσσονται από την αρχαιότητα ορυκτά, ενώ σήμερα δραστηριοποιούνται και ξένοι επενδυτές.

Μπορούν όμως να συμβιβαστούν τουρισμός, γεωργία και εξορύκτικές δραστηριότητες;

Στη Γερακινή, ο μαγνησίτης εξορύσσεται εδώ και 100 χρόνια. Σήμερα, το ορυχείο μαγνησίτη παρέχει 340 θέσεις εργασίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς μαγνησίτη στον κόσμο. Η οικογενειακή επιχείρηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην περιβαλλοντική συμβατότητα και αποκατάσταση, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας αναδάσωσης με ελαιόδενδρα. Ταυτόχρονα, οι διαχειριστές των ορυχείων είναι σε στενή επαφή με τον τοπικό πληθυσμό, γεγονός που οδήγησε στην μεγάλη αποδοχή του ορυχείου μαγνησίτη στην περιοχή.

Το δίλημμα της εξόρυξης χρυσού

Στις Σκουριές η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο καναδικός όμιλος Eldorado μαζί με την ελληνική θυγατρική Hellas Gold θέλει να προωθήσει την βιομηχανική εκμετάλευση των αποθεμάτων χρυσού. Ενώ στα ορεινά χωριά η αποδοχή της εξόρυξης χρυσού είναι ιδιαίτερα μεγάλη επειδή εγγυάται δουλειά για τους κατοίκους, στις παράκτιες περιοχές όπως η Ιερισσός  οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο εναντίον της. Θεωρούν ότι απειλείται η υγεία τους και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού τουρισμού και της γεωργίας – οικονομικοί κλάδοι που χρειάζονται κρατική ενίσχυση.

Μετά από μια απόφαση υπέρ του ομίλου Eldorado στις αρχές Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με εκπροσώπους των εταιρειών χρυσού μια λύση στην μακρόχρονη διαμάχη. Η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις, ακόμα περισσότερο όταν η διεθνής οικονομική βοήθεια λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Ασύμβατες απόψεις;

Το ρεπορτάζ του Weltspiegel παρουσιάζει μια γραφική περιοχή που συναρπάζει ντόπιους και τουρίστες. Ταυτόχρονα, κάτοικοι, εταιρείες και πολιτικοί διαφωνούν για το οικονομικό δυναμικό της Χαλκιδικής, ποια οικονομική ενίσχυση/χρηματοδότηση θα χρειαστεί και πως θα αξιοποιηθεί καλύτερα. Η αμφιλεγόμενη εξόρυξη χρυσού έχει οδηγήσει σε ένα φαινομενικά άλυτο δίλημμα.

Μια ταινία της Hilde Stadler


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.