Να ανακληθεί η άδεια διεξαγωγής διαγωνισμού παράκτιου ψαρέματος στο Στρατώνι #skouries


Έγγραφο προς τη Λιμενική Αρχή Στρατωνίου σχετικά με το διαγωνισμό παράκτιου ψαρέματος που πρόκειται να γίνει την Κυριακή στο Στρατώνι, όπου υπάρχει γενική απαγόρευση αλιείας λόγω ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με υψηλές περιεκτικότητες βαρέων μέταλλων. Κοινοποιείται στο Δήμο Αριστοτέλη και στις αρμόδιες για τον έλεγχο της αλιείας αρχές. Επειδή κάποιοι παίζουν ανεπίτρεπτα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία.

Η φωτογραφία του παράκτιου αλιέα είναι από τον 1ο διαγωνισμό που έγινε το 2013 (πηγή).

ΠΡΟΣ:
Τη Λιμενική Αρχή Ιερισσού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας
2. Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος
Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος
3. Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
Τμήμα Αλιείας Π.Ε. Χαλκιδικής
4. Δήμο Αριστοτέλη

ΘΕΜΑ: “Διαγωνισμοί παράκτιας αλιείας στο Στρατώνι”

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Από τη σελίδα του Ναυτικού Ομίλου Στρατωνίου στο Facebook (https://www.facebook.com/events/221970981956584/) πληροφορούμαστε οτι ο Όμιλος για μια ακόμα χρονιά καλεί σε διαγωνισμό παράκτιου ψαρέματος στο Στρατώνι, την Κυριακή 22.07.2018:

“Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ σας προσκαλεί στον 14ο Διαγωνισμό ψαρέματος καθετής και συρτής και στον 6ο Παράκτιο διαγωνισμό ψαρέματος την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 από τις 7:00 έως τις 13:00.”

Όπως γνωρίζετε, το ΦΕΚ 407Β’/25.04.1980 «Eιδικός Κανονισμός Λιμένα Στρατωνίου» θέτει συγκεκριμένους αυστηρούς περιορισμούς της αλιείας στο Στρατώνι, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας:

“’Αρθρο 26
Απαγορεύεται γενικώς η αλιεία οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους στις εξής περιοχές: α) από εγκαταστάσεις της Εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ δυτικώς κατά μήκος της ακτής 1000 μ. μέχρι της θαλάσσιας περιοχής Κουρί και μέχρι αποστάσεως ενός (1) ναυτικού μιλίου.
Άρθρο 27
Απαγορεύεται η αλιεία οστρακοειδών και εχινοδέρμων καθ’ολην την διάρκεια του έτους στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν ως μολυσμένες”.

Η γενική απαγόρευση αλιείας και συλλογής οστρακοειδών και εχινοδέρμων από τη ρυπασμένη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου διατηρήθηκε και στο ΦΕΚ 912Β’/29.12.1986 “Ειδικός Κανονισμός Λιμένα Ιερισσού”. Η απαγόρευση είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα και περιλαμβάνεται στις “TOΠΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ” που εκδίδει η Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (http://www.hcg.gr/alieia/prohibitions/local/ierissos.php).

Υπενθυμίζουμε οτι πριν από ένα χρόνο, το 2017, αφαιρέθηκε από την παραλία Στρατωνίου η “Γαλάζια Σημαία” που έπαιρνε συνεχώς επί επτά χρόνια, λόγω της αποκάλυψης νέων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής Στρατωνίου από μεταλλευτικά απόβλητα. Όπως προκύπτει από τη μελέτη «Ραδιενέργεια και συγκεντρώσεις μετάλλων σε θαλάσσια ιζήματα σχετιζόμενα με μεταλλευτικές δραστηριότητες στον Κόλπο της Ιερισσού, Βόρειο Αιγαίο, Ελλάδα», Φ.Κ. Παππά, Χ. Τσαμπάρης κ.α., 2016, το πρόβλημα της ακτής Στρατωνίου δεν είναι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αλλά οι πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και αρσενικού στο ίζημα του πυθμένα και στην άμμο της ακτής. Η μελέτη είναι προϊόν συνεργασίας τεσσάρων ερευνητικών ιδρυμάτων – Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο πραγματοποίησε και τη δειγματοληψία), Τμήμα Φυσικής του EMΠ, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ και Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο του ΚΕΠΑΜΑΧ με αρ. πρωτ. 0844/11.07.2017 προς τη Δημοτική Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη με θέμα “Παροχή στοιχείων για την ακτή Στρατωνίου Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής”, το οποίο αναφέρει: “Λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες μετρήσεις από άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, προκύπτει σαφώς οτι είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο ίζημα της περιοχής μελέτης”. Η κατανάλωση ψαριών που βρίσκουν την τροφή τους στα παράκτια ιζήματα του όρμου Στρατωνίου είναι, το λιγότερο, πράξη απερίσκεπτη.

Επειδή:

1) Οι ανωτέρω διατάξεις είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
2) Επί πέντε χρόνια η Λιμενική Αρχή Ιερισσού έχει δείξει ακατανόητη ανοχή σε αυτούς τους διαγωνισμούς ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ αλιείας που εξ’ορισμού παραβιάζουν την ανωτέρω απαγόρευση.
3) Από φωτογραφίες των διαγωνισμών των περασμένων ετών, είναι γνωστό οτι η απόσταση του ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή δεν τηρήθηκε, με ευθύνη του Λιμεναρχείου.
4) Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να διακινδυνεύεται προκειμένου να υπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες.Έχετε την υποχρέωση να προστατεύσετε τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας το νόμο, ήτοι:

  1. Να ανακαλέσετε την άδεια διεξαγωγής διαγωνισμού παράκτιας αλιείας.
    2. Να διασφαλίσετε την τήρηση του ορίου από την ακτή που θέτει ο Ειδικός Κανονισμός Λιμένος Ιερισσού κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών συρτής και καθετής.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.


Μία απάντηση στο “Να ανακληθεί η άδεια διεξαγωγής διαγωνισμού παράκτιου ψαρέματος στο Στρατώνι #skouries”

  1. Αγαπητοι Κυριοι
    Με το αρθρο 26 περι απαγορευσεως αλιειας απο αλιευτικα σκαφη στο Στρατωνι, Προσπαθεισατε να ριξετε σταχτη στα ματια του κοσμου και εν μερη το καταφερατε.
    Γιατι δεν βρεθηκε καποιος να ασχοληθει μαζι σας και να σας παρει στα σοβαρα, ουτε καν το λιμεναρχειο. Για τον απλο λογο οτι το αρθρο 26
    Λεει:
    “”Απαγορεύεται γενικώς η αλιεία οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους στις εξής περιοχές:””” Πουθενα δεν αναφερει για παρακτιο ψαρεμα!!!!
    Ελατε κυριοι ασχοληθητε με κανενα κουβαδακι στη παραλια το καλει και η εποχη αλωστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.