Έτσι κατασκευάζονταν οι διώξεις στις #Skouries


Αθώοι και οι 5 για τη μεγάλη διαδήλωση της 9/9/2012. Υπεράσπιση και εισαγγελέας «διέλυσαν» τον αστυνομικό Δημητρέλο.

Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης & Λουκάς Σταμέλλος / Omniatv

Την αθώωση των πέντε διωκόμενων για όλα τα κακουργήματα που τους είχαν αποδοθεί από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές αποφάσισε την Τρίτη 12 Ιουνίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτη ήταν η πρόταση της εισαγγελέα, που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τις «ταυτοποιήσεις» που είχαν κατασκευάσει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πολυγύρου, καθώς και τα «στοιχεία», τα οποία προέκυψε στην αίθουσα πως ήταν προϊόν συνεργασίας υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με την ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ από την πρώτη δικάσιμο

Κατά την ακροαματική διαδικασία αναδείχθηκε, μέσα από τις αντιφάσεις του αστυνομικού Δημητρέλου, η μεθοδολογία με την οποία το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου είχε στήσει «μονταζιέρα» ψηφιακών πειστηρίων, δηλαδή βίντεο και φωτογραφιών, βάσει της οποίας «35-40 αστυνομικοί έκαναν ταυτοποιήσεις μέσω social media», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος μάρτυρας.

Ο Δημητρέλος και τα κατασκευασμένα «στοιχεία»

Στο ξεκίνημα της δεύτερης δικασίμου κατέθεσε ως μάρτυρας ο αστυνομικός Δημητρέλος, από το Τμήμα Πολυγύρου.

Δημητρέλος: Εμείς γνωρίζαμε ότι στη διαδήλωση θα συμμετέχουν αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε έλεγχος στα λεωφορεία. Βρήκαμε μαυροκόκκινες σημαίες.

Πρόεδρος: Γνωστό σύμβολο. Δε μας ενδιαφέρουν αυτά.

Δημητρέλος: Υπήρχε εντολή, αν γίνουν επεισόδια, να βιντεοσκοπηθούν. Οι δράστες απομακρύνθηκαν και άφησαν πίσω τους μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες, όταν οι συνάδελφοί μου τους κυνήγησαν μέσα στο δάσος. Μετά από μήνες καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε κάποιους…

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τον 1ο κατηγορούμενο;

Δημητρέλος: Ναι, ο 1ος ταυτοποιήθηκε. Εμείς τον ξέραμε γιατί πρωτοστατούσε τότε στις διαμαρτυρίες. Ανατρέξαμε στο ίντερνετ και είδαμε βίντεο που φαίνεται ότι έχει ίδια ρούχα.

Πρόεδρος: Μιλάτε για διαφορετικά βίντεο, σωστά;

Δημητρέλος: Ναι.

Εισαγγελέας: Για τον 2ο κατηγορούμενο δηλώνετε ότι πετούσε πέτρες.

Δημητρέλος: Ναι, όμως δεν έριξε φωτοβολίδες.

Ο Δημητρέλος έπεσε σε αντιφάσεις για τον 3ο κατηγορούμενο. Στην αρχική του κατάθεση, ο αστυνομικός έλεγε ότι πετούσε μολότοφ ενώ στο δικαστήριο είπε το αντίθετο.

Δημητρέλος: Όσον αφορά το μπέρδεμα με τους κατηγορούμενους με το ίδιο επίθετο… έκανα λάθος στην καθαρογράφηση των στοιχείων.

Εισαγγελέας: Τον κατηγορούμενο τον γνωρίζετε;

Ο Δημητρέλος δίνει μια άσχετη απάντηση και ο εισαγγελέας απορεί.

Εισαγγελέας: Λέτε [στην κατάθεσή σας] ότι είδατε τον κατηγορούμενο.

Δημητρέλος: Φυσικά, είδα τον 5ο κατηγορούμενο.

Εισαγγελέας: Ο ίδιος λέει ότι δεν ήταν καν στη διαδήλωση.

Δημητρέλος: Όχι, είμαι σίγουρος ότι ήταν εκεί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια άσπρη ζώνη.

Εισαγγελέας: Πετούσε μολότοφ;

Δημητρέλος: Όχι.

Κατόπιν απηύθυνε ερωτήσεις στον μάρτυρα ο συνήγορος υπεράσπισης, δείχνοντας φωτογραφίες αστυνομικών που βιντεοσκοπούσαν. Ο μάρτυρας υπεκφεύγει.

Υπεράσπιση: Εσείς κάνατε ταυτοποίηση από το βίντεο;

Δημητρέλος: Όχι, τους είδα live. Έριξαν μια φωτοβολίδα σε ευθεία βολή. Η ναυτική φωτοβολίδα έχει στόχο να πάει στα 350 μέτρα ύψος. Την έριξαν σε ευθεία βολή. Είχαν στόχο να με σκοτώσουν.

Υπεράσπιση: Εσείς είδατε τον [1ο κατηγορούμενο] σε ευθεία βολή εναντίον σας;

Δημητρέλος: Ναι.

Υπεράσπιση: Τότε γιατί δεν το καταθέσατε αμέσως;

Δημητρέλος: Εεε…

Υπεράσπιση: Εσείς κάνατε την κατάθεση 6 μήνες μετά τη διαδήλωση. Όλη η ταυτοποίηση γίνεται με βάση το βίντεο.

Δημητρέλος: Εγώ εκείνη την ώρα είδα έναν ψηλό. Μετά από πολύμηνη έρευνα τον ταυτοποίησα. Υπήρχε ένταση εκείνη τη στιγμή.

Υπεράσπιση: Τι σας εμπόδισε να πείτε προανακριτικά ότι «τον είδατε live»;

Δημητρέλος: Είπα ότι είδα έναν ψηλό.

Η πρόεδρος διακόπτει και ζητάει επιπλέον διευκρινήσεις.

Ο 2ος συνήγορος υπεράσπισης δείχνει φωτογραφίες όπου φαίνεται ο 5ος κατηγορούμενος να έχει φαλάκρα και σε φωτογραφίες προ 15ετίας.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Ποιος έδωσε την εντολή για βιντεοσκόπηση; Εισαγγελέας ή αστυνομικός;

Δημητρέλος: Δε γνωρίζω.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Στην προηγούμενη δικάσιμο ο συνάδελφός σας δήλωσε ότι ο κ. Παπουτσής έδινε εντολές. Έκανε λάθος;

Δημητρέλος: Δε γνωρίζω.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Ποιος επιφορτίστηκε με την εντολή;

Δημητρέλος: Δε γνωρίζω.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Μας λέτε ότι η διαδικασία ήταν άγνωστη;

Δημητρέλος: Όχι.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Σας ήταν γνωστή η διαταγή, χωρίς να ξέρετε ποιος την έδωσε;

Δημητρέλος: Η εντολή ήταν απόρρητη.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Περιγράψτε μου την εμπλοκή σας.

Δημητρέλος: Έρχεται η υπηρεσία και μου λέει «έχουμε ένα υλικό και πρέπει να δούμε ποιοι είναι».

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Εσείς τι έπρεπε να κάνετε;

Δημητρέλος: Ήταν πολύμηνη έρευνα: βλέπαμε ψηφιακό υλικό, κόβαμε κάποιες φωτογραφίες, κάναμε κάποιες επεξεργασίες για καλύτερη ευκρίνεια και μπαίναμε στα Social Media και κάναμε ταυτοποιήσεις.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Πόσοι ασχολήθηκαν;

Δημητρέλος: Όλη η υπηρεσία. 35-40 άτομα.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Δηλαδή 35-40 άτομα κάθεστε και επισκοπείτε ένα υλικό επί μήνες ή κάνετε και κάτι άλλο; Γιατί υπάρχει μια σχετικά πλούσια βιβλιογραφία. Χρησιμοποιήσατε κάποιο εγχειρίδιο για την αναγνώριση προσώπων;

Δημητρέλος: [μεγάλη παύση] … εγώ ήρθα να αναγνωρίσω τους κατηγορούμενους.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Επαναλαμβάνω. Χρησιμοποιήσατε βιβλιογραφία;

Δημητρέλος: Έχουμε την επαγγελματική εμπειρία να αναγνωρίσουμε.

[υπεκφυγές από τον μάρτυρα]

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Εσείς προσωπικά δεν αναγνωρίσατε και φτάσαμε στους κατηγορούμενους;

Δημητρέλος: Η έρευνα έγινε από την υπηρεσία μου. Εγώ πήγα και αναγνώρισα.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Πως τον αναγνωρίσατε; Είπατε ότι δε τον γνωρίζατε

Δημητρέλος: Εγώ έβλεπα διάφορους διαδηλωτές συχνά. Μπαίναμε στο χωριό, περιπολούσαμε και συλλέγαμε πληροφορίες. Βλέπαμε την καθημερινότητά τους. Μετά από 2-3 φορές που τον είδαμε τον αναγνώρισα.

4ος συνήγορος υπεράσπισης: Πάμε πάλι. Εσείς τον αναγνωρίσατε;

Δημητρέλος: Όχι, η υπηρεσία.

Συνεχίζουν οι επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης. Ο μάρτυρας αστυνομικός συνεχίζει και υπεκφεύγει. Χαρακτηριστικά επιμένει να απαντά γενικόλογα, με τη στερεοτυπική φράση «εγώ ανήκω σε μια υπηρεσία, η οποία…». Την 4η φορά που το κάνει η υπεράσπιση τον διακόπτει και του λέει ειρωνικά: «ξέρω, εσείς ανήκετε σε μια υπηρεσία μπλα μπλα μπλα» και ξεσπούν γέλια στην αίθουσα.

Κάνει ερωτήσεις ο πρώτος κατηγορούμενος σχετικά με την περιοχή, τις αποστάσεις και τις αναγνωρίσεις με βάση το φωτογραφικό υλικό.

Κατηγορούμενος 1: Έχετε πάρει αντίγραφο της δικογραφίας;

Δημητρέλος: Όχι.

Κατηγορούμενος 1: Είχατε πάρα πολύ καλές πληροφορίες. Θυμάστε ότι ο 5ος κατηγορούμενος φορούσε άσπρη ζώνη και είναι γεννημένος το ’56. Πολλές λεπτομέρειες. Δεν τα δηλώσατε 6 μήνες μετά τα επεισόδια στην κατάθεσή σας και τα θυμάστε και τα καταθέτετε εδώ, μετά από 5 χρόνια, με τέτοια λεπτομέρεια. Μήπως σας έκανε κάποιος άλλος υποδείξεις;

Δημητρέλος: Εμένα κινδύνεψε η ζωή μου, δέχθηκα σε ευθεία βολή ναυτική φωτοβολίδα, η οποία πέρασε δίπλα μου.

Κατηγορούμενος 1: Πουθενά δεν καταθέσατε τέτοιο πράγμα και το καταθέτετε τώρα. Κινδύνεψε η ζωή σας και δεν το καταθέσατε άμεσα, αλλά έρχεστε να το πείτε εδώ μετά από 5 χρόνια;

Σχολιασμοί της κατάθεσης από την υπεράσπιση

Ο 1ος συνήγορος αναφέρει τα πολλά πράγματα που «θυμήθηκε» ο μάρτυρας αστυνομικός 5 χρόνια μετά και δεν κατέθεσε στην προδικασία.

2ος συνήγορος υπεράσπισης: «Θέλω να ξέρουν οι ένορκοι πως δημιουργούνταν οι δικογραφίες εκείνη την εποχή. Επειδή κάποιος ήταν αλληλέγγυος κατά της εξόρυξης, οδηγούνταν κατηγορούμενος για κακουργήματα».

3ος συνήγορος υπεράσπισης: «Στα όρια της ψευδορκίας ο μάρτυρας [Δημητρέλος]. Πρόκειται περί θράσους».

Αναγνωστέα και μάρτυρες υπεράσπισης

Κατόπιν το δικαστήριο εξέτασε τα αναγνωστέα έγγραφα, μεταξύ αυτών και τα βίντεο που υπέβαλε η αστυνομία, εκθέσεις για μολότοφ που βρέθηκαν στο σημείο της διαδήλωσης και σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη δεν ήταν δυνατόν να προκαλέσουν έκρηξη, καθώς και μολότοφ που βρέθηκαν στην άλλη άκρη του βουνού και σύμφωνα με την έκθεση παραδόθηκαν στην ασφάλεια από μεταλλωρύχους.

Έγινε σχολιασμός των αναγνωστέων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, όπου αναφέρθηκε πως τα πλάνα που έχουν δοθεί από την αστυνομία είναι μονταρισμένα σε ένα συνεχές αρχείο ενώ έχουν διαγραφεί τα 5 πρωτότυπα. Το ενδιαφέρον μάλιστα ήταν ότι στην ίδια την δικογραφία αναφέρεται καθαρά ότι έχει γίνει συρραφή των βίντεο!

Στη συνέχεια κλήθηκαν μάρτυρες υπεράσπισης. Ο πρώτος απάντησε σε ερωτήσεις της εισαγγελέα σχετικά με το αν έφεραν «κοντάρια και μάσκες» οι κατηγορούμενοι:

Μάρτυρας: Ήταν σημαίες. Όχι κοντάρια.

Εισαγγελέας: Οι αντιασφυξιογόνες μάσκες;

Μάρτυρας: Υπάρχει πάντα κίνδυνος να πέσουν δακρυγόνα. Είναι ο στοιχειώδης τρόπος να προστατευτούμε. Εμείς όταν έπεσαν τα δακρυγόνα τρέχαμε να φύγουμε.

1ος συνήγορος υπεράσπισης: Υπήρχαν κοντάρια από μόνα τους;

Μάρτυρας: Όχι. Ήταν απλά σημαίες.

1ος συνήγορος υπεράσπισης: Ήσασταν στη δασική οδό ή μέσα στο δάσος;

Μάρτυρας: Στη δασική οδό.

1ος συνήγορος υπεράσπισης: Είναι στενός ο δρόμος;

Μάρτυρας: Ναι. Κινδύνευες να ποδοπατηθείς. Όλοι τρέχαμε μετά τα δακρυγόνα. Ήταν τρομακτική εμπειρία. Μετά έγινε δεύτερη επίθεση από την οποία έχασα τη σπλήνα μου. Με πήρανε στα χέρια και με βάλανε σε ένα αμάξι για να κατέβω από το βουνό. Έφτυνα αίμα.

1ος συνήγορος υπεράσπισης: Πώς προήλθε ο τραυματισμός;

Μάρτυρας: Από δακρυγόνο σε ευθεία βολή. Είμαι νεφροπαθής. Ζήτησα να μου δώσουν οι αστυνομικοί την αντιασφυξιογόνα μου μάσκα πίσω αλλά δεν μου την έδωσαν. Καθώς τρέχαμε να σωθούμε, γυρισμένος πλάτη, δέχτηκα το δακρυγόνο πισώπλατα.

1ος συνήγορος υπεράσπισης: Τι σύσταση είχε ο κόσμος;

Μάρτυρας: Άτομα από γύρω χωριά και Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν όλοι σε οργανώσεις. Οι περισσότεροι ήταν απλοί πολίτες.

Άλλος μάρτυρας υπεράσπισης ανέφερε στην κατάθεσή του:

Είχαν ναυλωθεί λεωφορεία. Είχαμε βάλει τηλέφωνο για να έρθει ο κόσμος με λεωφορεία. Ένα από τα τηλέφωνα ήταν του 1ου κατηγορούμενου, ο οποίος ήταν γνωστός από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Ο 1ος κατηγορούμενος ήταν γνωστός στην ασφάλεια γιατί η ασφάλεια παρακολουθούσε τα αυτοκίνητα που έρχονταν από Θεσσαλονίκη για τις συνελεύσεις των επιτροπών αγώνα. Πείτε μου, ποιός σοβαρός άνθρωπος που είναι φακελωμένος και βάζει το τηλέφωνό του σε αφίσες για την πορεία και μετά προβαίνει σε κακουργηματικές πράξεις;

Το λεωφορείο μας καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν υπό παρακολούθηση από συνοδία της αστυνομίας. Μας σταμάτησαν, πήραν τα στοιχεία μας και τις σημαίες μας. Οι γενικές συνελεύσεις είχαν πάρει απόφαση να μην μπει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και να μη μπει φωτιά στο δάσος. Εμείς, η Α.Κ. (Αντιεξουσιαστική Κίνηση) είμαστε οργάνωση και τηρούμε τις αποφάσεις των συνελεύσεων της Χαλκιδικής, γιατί έτσι κερδίζουμε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό τους. Το κλίμα δεν ήταν οργής αλλά διαμαρτυρίας, άλλωστε η απόφαση των συνελεύσεων ήταν η διαμαρτυρία.

Όταν άρχισε να νυχτώνει, η αστυνομία δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές μέσα στο βουνό – το οποίο δε γνώριζε. Έτσι γίνεται μια ξαφνική επίθεση ενάντια στο πλήθος για να φύγουν από το βουνό. […]

Εισαγγελέας: Ήσασταν συνέχεια δίπλα του;

Μάρτυρας: Όχι.

Το έγκλημα δεν έγινε μπροστά από τους αστυνομικούς. Γινόταν πίσω από τους αστυνομικούς. Το έγκλημα ήταν το εργοστάσιο το οποίο στηνόταν.

1ος συνήγορος υπεράσπισης: Είδατε να λαμβάνουν χώρα εκρήξεις;

Μάρτυρας: Έγιναν εκρήξεις, όταν ξεκίνησε η αστυνομία. Η τακτική της αστυνομίας είναι να προκαλέσει πανικό. Αυτοί πέταξαν κρότου λάμψης και μετά δακρυγόνα. Υπήρχαν διαδοχικές επιθέσεις και μετά έγιναν και πολύ έντονες. Σφύριζαν και περνούσαν σύρριζα τα δακρυγόνα από δίπλα μας. Δακρυγόνα σε ευθεία βολή.

Στο σημείο αυτό κλήθηκε εκ νέου ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός Δημητρέλος. Του δείχνουν φωτογραφίες που κατέθεσε η υπεράσπιση προηγουμένως και καταδεικνύει τον κατηγορούμενο 5.

Υπεράσπιση: κ. Δημητρέλο παρατηρείται διαφορά στην τριχοφυΐα του κατηγορουμένου και σε αυτόν που αναγνωρίζετε.

Δημητρέλος: Μάλιστα

Υπεράσπιση: κ. Δημητρέλο, παρατηρείτε ότι αυτός στη φωτογραφία έχει κοιλίτσα, ενώ ο κατηγορούμενος όχι, καθώς είναι ορεινός δρομέας από τα 14…

Δημητρέλος: Δεν μπορώ να κρίνω, είναι κάτι που μεταβάλλεται συνεχώς.

Εισαγγελέας: κ. Δημητρέλο, έχει διαφορά πάντως και στο ύψος…

Σε αυτό το σημείο ο μάρτυρας κατηγορίας εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, καθώς στις 9:00 το πρωί αναγνώρισε τον 5ο κατηγορούμενο, στις 12:00 τον κατέδειξε σε φωτογραφίες και στις 12:05 κατέπεσε ο ισχυρισμός του, τον οποίο όμως και δεν ανακάλεσε, ακόμη και τότε.

Επόμενος μάρτυρας υπεράσπισης, ο πατέρας του κατηγορουμένου 1:

Μάρτυρας: Μεγάλωσα τα παιδιά μου δίνοντάς τους το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Σε όλη του τη ζωή συμμετέχει στους αγώνες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο.

[…]

Σε ένα δωμάτιο με νερό μπορούμε να επιζήσουμε. Σε ένα δωμάτιο με χρυσό όχι!

Εγώ γνωρίζω ότι κανένας από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε, παρά μόνο διαδηλωτές. «Έκρηξη» ξέρετε τι θα πει; Εγώ έχω σπουδάσει φυσική, αν γινόταν έκρηξη, τα θραύσματα θα είχαν καταλήξει στους αστυνομικούς και θα είχε προκαλέσει τραυματισμό. Να κατηγορείται κανείς ότι με πλαστικό μπουκάλι μπορεί να προκληθεί έκρηξη με θραύσματα, πρώτη φορά το ακούω.

Το Σύνταγμα λέει να προφυλάσσεται το περιβάλλον και εδώ δικάζονται άνθρωποι που θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον, ενώ αυτοί που το καταστρέφουν είναι ελεύθεροι….

Ο γιός μου έχει άσθμα, προφανώς και θα έχει αντισφυξιογόνα μασκα. Το παιδί μου, ποτέ δεν είχε δόλο ενάντια στον άνθρωπο. Η φιλοσοφία του γιου μου είναι η αλληλεγγύη και το κοινό καλό.

Καλείται άλλος μάρτυρας για τους κατηγορούμενους 2 και 3.

Μάρτυρας: Είναι συγχωριανοί μου. Η αστυνομία με εντολές έκανε επιθέσεις στο πλήθος. Έχω γίνει μάρτυρας σε τέτοιες διαδικασίες. Αυτή τη διαδικασία τη θεωρώ στημένη για να μας υποτάξουν και να στήσουν τα μεταλλεία. Απο το 2014 η αστυνομία οργιάζει. Έχω πέσει σε περιστατικό να μας λένε, σε 30 άτομα: «έχουμε εντολή να συλλάβουμε 14, διαλέξτε ποιους».

Οι απολογίες των κατηγορούμενων:

Απολογείται ο πρώτος κατηγορούμενος:

Γεννήθηκα στα Τζουμέρκα. Έτσι είχα έντονη αγάπη για τη φύση. Από προσωπική μου μεριά, προτιμώ που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Που δεν είμαι εγγονός κανενός Μπόμπολα, που δεν ζω εις βάρος άλλων. Νιώθω περήφανος που δε ζω με λεφτά άλλων και δεν εκμεταλλεύομαι κανέναν.

Είμαι περήφανος που δικάζομαι επειδή διαδηλώνω για γη, νερό κι ελευθερία. Στη Χαλκιδική βρίσκεται μια εταιρία που αγοράζει δικαιώματα μαζί με τον Μπόμπολα – άνθρωπος γεμάτος σκάνδαλα – αγόρασε την πτωχευμένη εταιρεία, η οποία έφυγε γιατί έγιναν διαρροές στο Στρατώνι και γέμισε απόβλητα η θάλασσα. Ουσιαστικά δόθηκε ολόκληρος ο πλούτος για 12 εκατομμύρια, για ανοιχτή εξόρυξη με εκρήξεις όπου θα σηκώνεται αμίαντος. Εδώ φτάνει σκόνη από τη Σαχάρα και δε θα φτάνει ο αμίαντος από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη; […]

Παίρνανε τον κόσμο μέσα από τα σπίτια του τα ΕΚΑΜ και του παίρνανε DNA με τη βία. Χτυπούσαν τον κόσμο, του πατούσαν το κεφάλι μέχρι να φτύσουν αίμα. Η αστυνομία πήγε να υπερασπιστεί με εντολή της κυβέρνησης την εξόρυξη – που έπρεπε να γίνει «με κάθε κόστος». […]

Για να λειτουργήσει μια βαριά βιομηχανία εξόρυξης χρυσού χρειάζεται δίπλα μια βαριά βιομηχανία κατασκευής διώξεων.

Εγώ έχω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο Μαρινάκης όχι. Το ξέρετε ότι εκεί που δουλεύω τώρα έχω υπογράψει ψευδή δήλωση, ότι δεν εκκρεμεί υπόθεση σε βάρος μου; Το ξέρετε ότι δεν μπορώ να δουλέψω σερβιτόρος γιατί πρέπει να βγάλω άδεια; Πως να βγάλω άδεια στο ΑΤ όταν εκκρεμεί υπόθεση σε βάρος μου;

Ο Δημητρέλος είδε από 50 μέτρα ότι εγώ είχα κοτσίδα που φαινόταν μόνο με ζουμ στη φωτογραφία. Ο Δημητρέλος δεν ήρθε στην πρώτη δίκη. Ήρθε στην δεύτερη, πληροφορημένος, με πολύ καλή μνήμη, ότι ο 5ος κατηγορούμενος είναι γεννημένος το 1958 και φορούσε άσπρη ζώνη. Κάτι που δε θυμόταν να πει 6 μήνες μετά [τα γεγονότα] αλλά το θυμάται 6 χρόνια μετά. Οι αστυνόμοι όντως κάνανε υπερωρίες για την έρευνα, γιατί υπήρχε πολιτική εντολή. Φτιάξανε χιλιάδες δικογραφίες με 450 κατηγορούμενους.

Τι έγινε στη διαδήλωση λοιπόν; Κανένας ΜΑΤατζής δε θα έρθει εδώ να πει «δέχθηκα εντολή να χτυπήσω κόσμο». Έχετε δει τι ποσοστά λαμβάνει η Χρυσή Αυγή στα ΜΑΤ; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτιαχτεί για να επιτίθενται. Ποιος θα παραδεχθεί ότι πυροβόλησε σε ευθεία βολή; Στην προανάκριση με κατασκευασμένο υλικό βρισκόμουν όμηρος για τα συμφέροντα της εταιρίας και την πολιτική καριέρα του καθένα. Είμαι κατηγορούμενος με πειστήρια που έχουν υποστεί μοντάζ – πράγμα που αναφέρεται στη δικογραφία.

Εγώ είμαι όντως σε φωτογραφίες και δεν ντρέπομαι. Πήρα ένα μπουκάλι με μια στρακαστρούκα και το πέταξα. Θα σας πω και μια ιστορία: στο χωριό μου ο παπάς ήταν λίγο τρελός και τον Ιούδα το Πάσχα τον γέμιζε με στρακαστρούκες. Ένα Πάσχα είχε 50 κούτες από αυτές. Είχε 2500 τέτοιες κροτίδες και τις έβαλε στον Ιούδα. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από αυτά τα βεγγαλικά. Δεν προκαλούν έκρηξη.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που το μέλλον είναι αβέβαιο, ο άνθρωπος τα τελευταία 50 χρόνια μιλά για ανάπτυξη – ανάπτυξη που καταστρέφει τη φύση. Αυτά δεν είναι «οικολογικές ανησυχίες». Το προσδόκιμο ζωής πέφτει επειδή ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνο. Και εμείς είμαστε οι εγκληματίες, που αγωνιζόμαστε για την φύση μας για να μην πεθαίνουμε σε 50 χρόνια από καρκίνο.

Εγώ θεωρώ ότι ο αγώνας μας για γη και ελευθερία, είναι μόνο δίκαιος και αναγκαίος.

Η απολογία προκάλεσε χειροκρότημα από το ακροατήριο και τον εκνευρισμό της έδρας.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε στην απολογία του: «Δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Ανεβήκαμε στην πορεία για τον τόπο και το νερό μας, με τη μητέρα μου. Ανεβήκαμε ειρηνικά». Ο τρίτος κατηγορούμενος, απολογήθηκε λέγοντας: «Δεν αποδέχομαι καμία κατηγορία. Αγωνιζόμαστε για το νερό και την υγεία μας. Το 1/3 της περιοχής πέθανε από καρκίνο. Το άλλο 1/3 δεν ξέρει ακόμα ότι έχει καρκίνο».

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, στην απολογία του ανέφερε ότι ανέβηκε μόνος του πάνω στο βουνό, με αυτοκίνητο, όπου δεν περίμενε καν να υπάρχουν αστυνομικοί. Δεν είχε δει τί συνέβαινε μπροστά στην διαδήλωση γιατί ήταν πολύ πίσω.

Ενώ ο πέμπτος κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν βρισκόταν καν στο βουνό εκείνη τη μέρα και εξέφρασε την απορία του για το πώς τον αναγνώρισε ο Δημητρέλος.

Η εισαγγελική πρόταση

Μετά από διακοπή μιάμισης ώρας, το δικαστήριο συνέχισε με την πρόταση της εισαγγελέα, Δήμητρας Τσιαπαρτλή:

Εισαγγελέας: «Δεν αποδείχθηκε από την κατάθεση του μάρτυρα Δημητρέλου ότι διέπραξαν τα 2 κακουργήματα που τους αποδίδονται οι κατηγορούμενοι 2, 3, 4. Δεν αποδείχθηκε σε καμμία περίπτωση ότι έγινε έκρηξη. Προτείνω απαλλαγή των κατηγορουμένων 2, 3 και 4».

Στην πρότασή της, η εισαγγελέας ανέφερε πως οι μόνοι εμπρηστικοί μηχανισμοί δυνάμενοι να προκαλέσουν έκρηξη, ήταν αυτοί που παρέδωσαν οι υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός στην αστυνομία.

Και συνέχισε η εισαγγελέας:

«Θεωρώ ότι, με δεδομένο πως ο 1ος κατηγορούμενος έχει ιστορικό με καταλήψεις κλπ, αν ήθελε να προκαλέσει έκρηξη και βλάβη θα ήταν ικανός να το κάνει. Από τη στιγμή που δε συνέβη, των θεωρώ αθώο και ως προς τις δυο κατηγορίες, αλλά και ως προς τον δόλο.

Προτείνω την αθώωση και των 5».

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης:

1ος συνήγορος υπεράσπισης: «Η κατάθεση Δημητρέλου ήταν ντροπή για τη Δικαιοσύνη. Αλλάζει καταθέσεις, λέει πράγματα που δεν είπε προανακριτικά, σας (ενν. τους δικαστές και ενόρκους) θεώρησε εργαλείο το δικαστήριο σας, ήρθε να πει ότι θέλει και ήθελε ουσιαστικά να σας κοροϊδέψει».

2ος συνήγορος υπεράσπισης:

Συντάσσομαι με την πρόταση της κ. εισαγγελέως. Το ότι αυτή τη στιγμή σέρνονται κατηγορούμενοι για κοινά αγαθά, κάποια στιγμή έπρεπε να πάρει διαστάσεις, δηλαδη όγκο και πάθος. Αυτό ενόχλησε κυβερνήσεις, χωρίς να ξεχωρίζω κάποια, ως και τους μηχανισμούς της αστυνομίας, με αποτέλεσμα ρίψεις (δακρυγόνων) σε ευθεία βολή.

Βιώσαμε βίαιη λήψη DNA, εισβολή ΕΚΑΜ σε σπίτια. Ο σκοπός ήταν να «ξηλωθεί το παλτό» που λέγεται κίνημα. Εφόσον δεν προέκυπτε πράξη, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να δημιουργηθεί κάτι νομικά, να τους κρατήσει ομήρους, για να παραδειγματιστεί η κοινωνία. Οι 40.000 της συναυλίας στο Π. Μελά να σωπάσουν. Εξού και το δικό μας «μένος», που ορισμένες φορές μας οδηγούσε εκτός του πλαισίου του δικαστηρίου, να αποδείξουμε ότι αυτά δεν ισχύουν.

Καταγγέλλαμε ότι συλλέγουν «στοιχεία» οι εργαζόμενοι, υποκαθιστούν την αστυνομία, την δικαστική εξουσία κλπ. Καταγγέλλαμε το κόψε-ράψε από το 2012-14. Η κ. ανακρίτρια το κατήγγειλε μάλιστα, προς τιμήν της, και ζητούσε να της δοθεί το πρωτότυπο αλλά δεν το είχαν. Δεν το είχαν, γιατί το είχαν καταστρέψει.

Προσωπικά, πέντε χρόνια μετά, νιώθω ανίκανος να εξηγήσω στους ανθρώπους που εκπροσωπώ, γιατί είναι εδώ. Η κατάθεση Δημητρέλου με τις λέξεις «συνέπραττε» που ξέρετε καλά πόσο σοβαρή είναι και η δικογραφία που έφτασε εδώ, θα μου επιτρέψετε το θάρρος της γνώμης, δεν έπρεπε ΠΟΤΕ να φτάσει σε αυτό το ΜΟΔ. Αλλά ήθελαν να φτάσει για να κυνηγήσουν το κίνημα που φώναζε για το νερό. Κι εκεί που ήμαστε 40.000 έχουμε μείνει λίγοι. Εκεί αποσκοπούσαν με τις διώξεις. Αλλά αυτό θα αλλάξει!

3ος συνήγορος υπεράσπισης:

Φτάνουμε προς το τέλος των διώξεων. Μιλάμε για 450, κ. ένορκοι.

Ευτυχώς εδώ δεν είχαμε την παρέμβαση του [πρώην] δημάρχου Πάχτα. Έχετε υπόψη ότι οι μισές εκθέσεις κατασχέσεων εμπρηστικών μηχανισμών που αναφέρθηκαν σήμερα, βρίσκονται και σε άλλες δικογραφίες. Γι’ αυτές τις εκθέσεις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν και, μετά, με συμπληρωματική, τις άλλαξαν. Έχουμε παρέμβαση της (τότε) δημοτικής αρχής: «εδώ υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις» και «εδώ γίνονται κακουργήματα κι ασχολείστε με πλημμελήματα».

Δεν θα ζητήσουμε και συγγνώμη από τον κ. Δημητρέλο! Ο [τότε] διευθύνων την αστυνομία, κ. Παπουτσής, αρνήθηκε να έρθει, για να καταλάβετε την στάση και την αδιαφορία του. Κι έχουμε εδώ τον Δημητρέλο να λέει «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω» και «εγώ ανήκω σε μια υπηρεσία».

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Έχετε διαβάσει τί έχει γίνει στην περιοχή. Εδώ έχουμε 5 κατηγορούμενους. Είναι άλλοι 450.

4ος συνήγορος υπεράσπισης:

Ο κατηγορούμενος 1 είπε ότι το έργο της αστυνομίας έρχονται να το συμπληρώσουν δικαστές και εισαγγελείς. Δεν είναι μια ακραία αντίδραση, είναι δικαιολογημένη, όταν βλέπουν τέτοιες δικογραφίες.

Το μεγάλο έργο της κυρίας εισαγγελέα είναι ότι έρχεται να δώσει ευκαιρία στη δικαστική εξουσία να διασωθεί. Οι αστυνομικοί νιώθουν ατιμώρητοι, ο εντολέας μου θα φύγει από εδώ αθώος, όμως θα έχει ερωτηματικά «γιατί είμαι 5 χρόνια υπόδικος;» Κι έρχεται εδώ να δει τον κ. Δημητρέλο να έχει αυτή την προσβλητική στάση; Το δικαστήριο πρέπει να δώσει απαντήσεις σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Γεννιέται η απορία. Έπρεπε να φτάσουμε εδώ;

Λέει ο λαός «τυλίγω σε μια κόλλα χαρτί». Έχουμε μια κατάθεση που δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες, του Δημητρέλου. Ο κ. Δημητρέλος δεν ασχολήθηκε με βιβλιογραφία, δεν χρησιμοποίησε λογισμικό. Εγώ βρήκα φοιτητή του ΤΕΙ που σε μια σελίδα έγραψε τρόπους αναγνώρισης, ο κ. Δημητρέλος όμως, όχι απλά δεν ήρθε στο πρώτο δικαστήριο αλλά έρχεται τη δεύτερη φορά και λέει «από την επαγγελματική μου κατάρτιση και πείρα αναγνώρισα…». Δεν ντράπηκαν μάλιστα να δηλώσουν στην ίδια τη δικογραφία, ότι έκαναν συρραφή των βίντεο. Ήρθε με θράσος γιατί θεωρεί ότι μπορεί να έρθει και να πει ό,τι θέλει. Εδώ είναι ο νομός του Πάχτα, όχι ο νομός του κράτους δικαίου. Σε αυτές τις «πολύμηνες διαδικασίες» δεν μπόρεσε να δει αυτό που είδαμε σήμερα, ότι δεν είναι ο Παπ*** αυτός που φαίνεται στη φωτό;

«Κάναμε λάθος στο αρχείο» είπε ο Δημητρέλος. Βγαίνοντας η χώρα από την επταετία της δικτατορίας, ο νομοθέτης φρόντισε να θωρακίσει και να πει ποιά αρχεία οφείλει και πρέπει να τηρεί. Ο εντολέας μου δεν είναι σε κανένα αρχείο που θα μπορούσε να είχε πρόσβαση η αστυνομία, άρα η αστυνομία κρατά άλλο αρχείο. Ο Δημητρέλος απάντησε ότι εννοούσε το αρχείο ταυτοτήτων και, διστάζοντας, απάντησε ότι από όλους τους Παπ***, του έδειξαν δύο. Ο εντολέας μου δεν ανήκει σε καμία από τις λίστες που κρατάει αρχείο η αστυνομία, δεν ειναι σεσημασμένος. Ξέρετε τι είναι ; ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΟΣ είναι κυρία πρόεδρε και κύριοι ένορκοι. «Μάθετε όλοι», θέλει να μας πει η αστυνομία, «μη μπλέκετε σε διαμαρτυρίες».

Δεν θα συνταχθώ απλά με την εισαγγελέα, θα πω ότι το δικαστήριο, ακούγοντας την είδηση ότι 1) ενδεχομένως να υπήρχε πληροφοριοδότης, 2) κατάθεση ένορκη δεν υπήρχε, 3) ότι δεν έχει οποιοσδήποτε πρόσβαση στα αρχεία της αστυνομίας, υπάρχει ένδειξη ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις. Αυτό που σίγουρα έχει συμβεί είναι ότι ο μάρτυρας είπε τη μία «αυτός ανεπιφύλακτα είναι αυτός που είδα» και μερικές ώρες μετά είπε «δεν είναι αυτός». Κι αυτό φέρει σίγουρα αξιόποινες πράξεις.

Μετά τις αγορεύσεις των συνηγόρων, η έδρα διέκοψε και επανήλθε ανακοινώνοντας την αθώωση των πέντε κατηγορουμένων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.