H Eldorado ζητάει μείωση της εγγυητικής επιστολής για την περιβαλλοντική αποκατάσταση! #skouries


Όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της η Bελγική Catapa, η Ελληνικός Χρυσός έχει ζητήσει από τις Ελληνικές αρχές τη μείωση της εγγυητικής επιστολής των 50 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Η εγγυητική επιστολή είναι όρος της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του 2011 (δ6.1) που έχει στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για τις εργασίες αποκατάστασης των μεταλλείων και της περιοχής επέμβασης, στην περίπτωση που η Ελληνικός Χρυσός δεν τηρήσει αυτή της την υποχρέωση. Η αποκάλυψη οτι η εταιρεία διεκδικεί μείωση του ποσού έγινε από την Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Έμμυ Γαζέα, κατά τη διάρκεια workshop στις Βρυξέλλες “για τις οικονομικές εγγυήσεις στον τομέα της διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων”. Η παρουσίαση Powerpoint της κας Γαζέα βρίσκεται εδώ.Δεν μπορούμε παρά να “θαυμάσουμε” για μια ακόμα φορά το θράσος της Ελληνικός Χρυσός. Τα 50 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια ποσά που θα απαιτηθούν για έναν στοιχειώδη μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού του φαραωνικού έργου. Το 15% των 50 εκατ. αφορά το Χώρο Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα στο Μαντέμ Λάκκο, πάνω από το Στρατώνι, για τον οποίο “καμαρώνει” η κα Γαζέα, αποσιωπώντας βέβαια τις σοβαρές παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί κατά την κατασκευή του, καθώς και το οτι, όπως φαίνεται, η εταιρεία της έκανε σκόπιμα ελλιπείς σεισμικές μελέτες για να επιτραπεί η κατασκευή αυτού του υψηλής επικινδυνότητας έργου δίπλα σε ένα ενεργό ρήγμα που “δίνει” σεισμούς των 7 Ρίχτερ. Λεπτομέρειες.

Η εγγυητική επιστολή έχει ένα σημαντικό ετήσιο κόστος για την εταιρεία η οποία προσπαθεί να περικόψει δαπάνες από παντού. Παρ’οτι λοιπόν το συνολικό έργο βρίσκεται μόλις στην αρχή του, ισχυρίζεται οτι δικαιούται τη μείωση του ποσού επειδή, κατά τα λεγόμενά της, έχει διαθέσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης.

Κατά τον όρο δ6.3 της ΚΥΑ:

“δ6.3. Η διάρκεια της εγγυητικής επιστολής θα καλύπτει την περίοδο ισχύος των όρων της παρούσας και επιπλέον 5 χρόνια, ενώ το ύψος της θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται τουλάχιστον ανά πενταετία ανάλογα με τον πληθωρισμό αλλά και την πρόοδο των έργων αποκατάστασης. Πέντε έτη μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και επανένταξης κάθε επιμέρους εγκατάστασης στη χρήση του ρυθμιστικού σχεδίου, θα ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της από την Επιτροπή του όρου δ1.39 η οποία και θα εισηγείται για την αντίστοιχη αναπροσαρμογή της εγγυητικής αποστολής”.

Τίποτα απολύτως που να προσομοιάζει σε αποκατάσταση δεν έχει γίνει στην περιοχή, πόσο μάλλον ολοκληρωμένη και με επανένταξη του χώρου σε ρυθμιστικό σχέδιο! Αυτό που έχει γίνει είναι αποσπασματικές επεμβάσεις, με στόχο είτε τις ανάγκες της εταιρείας είτε τα κέρδη της. Παραδείγματα:Αυτός είναι ο χώρος έκτασης 30 στρεμμάτων (και όχι acre = 4 στρέμματα) όπου η παλιά εταιρεία Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. απέθετε τα στείρα εξόρυξης του μεταλλείου Ολυμπιάδας – το λεγόμενο “Φιρέ”. Η εταιρεία χρησιμοποίησε τα στείρα που βρισκόταν εκεί (250.000 τόνους) για την κατασκευή του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακκα, τη διάστρωση δρόμων κλπ. Αλλά τα “στείρα” της Ολυμπιάδας έχουν δυναμικό παραγωγής οξύτητας και αρσενικό, δεν είναι δηλαδή αδρανή και ακίνδυνα υλικά. Η εταιρεία τα διασκόρπισε σε όλη την περιοχή και θέλει να της δώσουμε και συγχαρητήρια γι’αυτό!

Άλλο λαμπρό παράδειγμα “αποκατάστασης”: Η παλιά “λίμνη” της Ολυμπιάδας έκτασης 300 στρεμάτων (και όχι acre) με τους 2.4 εκατ. τόνoυς των χρυσοφόρων τελμάτων. Η Ελληνικός Χρυσός επεξεργάστηκε τα παλιά τέλματα, πήρε τον χρυσό και τον άργυρο που περιείχαν, αλλά αποκατάσταση ακόμα δεν έχει κάνει παρ’οτι έπρεπε να την έχει ολοκληρώσει μέχρι το 2016. Τα υπολείμματα κατεργασίας, που είναι επικίνδυνα απόβλητα, τα απόθεσε παράνομα στον ακατάλληλο χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που δεν είχε (και δεν έχει) άδεια λειτουργίας. Λεπτομέρεια και αυτό, όπως και οι 21 βεβαιωμένες περιβαλλοντικές παραβάσεις σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες/Στρατώνι, που μαγικά τις “εξαφάνισε” κάποιο διοικητικό πρωτοδικείο…

Η εταιρεία, κατά την κα Γαζέα, έχει ξοδέψει πάνω από 10 εκατ. για την αποκατάσταση παλαιών χώρων απόθεσης – αν είχε τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα ήταν πολύ περισσότερα – στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα (αυτό έλειπε!), αλλά ουτε και οι ζημίες από την επεξεργασία των παλαιών τελμάτων! ΖΗΜΙΕΣ; Τα χρυσοφόρα τέλματα της Ολυμπιάδας ήταν ένα πολύτιμο υλικό που κακώς χαρίστηκε στην Ελληνικός Χρυσός και από το οποίο εκτιμάται οτι η εταιρεία έβγαλε ένα καθαρό και αφορολόγητο ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Όπως έχουμε ξαναπεί, στην εταιρεία ταιριάζει γάντι η παροιμία με το χωριάτη που του δίνουμε θάρρος.

Και μετά από τα ανωτέρω η εταιρεία διαμαρτύρεται οτι “οι αρχές μέχρι στιγμής δεν είναι πρόθυμες να προβούν στη σχετική μείωση της εγγυητικής επιστολής”. Πολύ σωστά πράττουν οι αρχές και ελπίζουμε να συνεχίσουν!

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.