Μεγάλη νίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην πΓΔΜ #skouries


Η κυβέρνηση ακύρωσε το μεταλλείο χαλκού-χρυσού Καζαντόλ

Ο αγώνας των κατοίκων της νότιας ΠΓΔΜ που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια αγωνίζονται να σταματήσουν καταστροφικά εξορυκτικά σχέδια έφερε αποτέλεσμα. Τοπικά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις που γειτνιάζουν άμεσα με το μεταλλείο (Γευγελή, Βαλάντοβο, Μπογκντάντσι, Δοϊράνη), όπου οι κάτοικοι με ποσοστά της τάξης του 99% είπαν “όχι” στις μεταλλευτικές παραχωρήσεις και απαίτησαν από τους τοπικούς Δήμους να μην εκδώσουν σχετικές άδειες. Η κοινωνία οργάνωσε την αντίστασή της, έγιναν διαδηλώσεις και σειρά παρεμβάσεων προς την κυβέρνηση.

Στις 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσε να ακυρώσει μονομερώς το συμβόλαιο για την κατασκευή του μεταλλευτικού συγκροτήματος Καζαντόλ, στο νότο της χώρας, κοντά στα Ελληνικά σύνορα και τον ποταμό Αξιό. Η κατασκευή του μεταλλείου επιφανειακής εξόρυξης είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2016.

Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε οτι η σύμβαση ακυρώνεται επειδή η εταιρεία δεν τήρησε την υποχρέωσή της να κατασκευάσει το εργοστάσιο επεργασίας χαλκού μέσα σε δύο χρόνια από την απονομή της παραχώρησης. Πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει αποζημιώσεις διότι η εταιρεία δεν τίμησε τη συμφωνία. “Η υγεία των πολιτών και η περιβαλλοντική ασφάλεια είναι πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα”, είπε.

Τo γραφείο του Εισαγγελέα ερευνά αν δόθηκε νόμιμα στην εταιρεία Sardich MC η παραχώρηση για την έρευνα και εκμετάλλευση χαλκού, χρυσού και αργύρου στο Καζαντόλ από την προηγούμενη κυβέρνηση VMRO-DPMNE. Η εταιρεία έχει άλλες δύο παραχωρήσεις, στα βόρεια της χώρας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η τοπική κίνηση του Βαλάντοβο Спас за Валандово – Spas za Valandovo – SOS:

“Γιορτάζουμε αυτήν την απόφαση και τη συνεργασία με τις κρατικές αρχές αλλά σημειώνουμε επίσης οτι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να παραμείνει η νοτιοανατολική πΓΔΜ ένας τόπος υγιεινής τροφής, νερού, αέρα και αξιοπρεπούς διαβίωσης και να γίνει ένα παράδειγμα, στη χώρα και διεθνώς, μιας τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης όπου οι πολίτες είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας λήψης των σχετικών αποφάσεων. Προχωράμε!”

Ο δρόμος είναι μακρύς γιατί το Καζαντόλ ήταν το ένα μόνο από τις πάνω από 20 μεταλλευτικές παραχωρήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, αρκετές από τις οποίες όπως φαίνεται στο χάρτη είναι ακριβώς επάνω στα σύνορα και πολύ κοντά στον Αξιό. Ο,τι επιπτώσεις θα έχουν στην πΓΔΜ, τις ίδιες ακριβώς θα έχουμε και στην Ελλάδα. Ο αγώνας μας ενάντια στις τοξικές “επενδύσεις” είναι κοινός, και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Προχωράμε, μαζί.

Πηγές:

Une victoire contre l’extractivisme : il n’y aura pas de mines dans le sud de la Macédoine

Macedonia terminates concession agreement for Kazandol mining project

Διαβάστε επίσης:

99,1% «όχι στην εξόρυξη χρυσού» από τη Γευγελή. Εταιρείες και πρότζεκτ στην ΠΓΔΜ #skouries

Σε Ελλάδα και πΓΔΜ, αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στις εξορύξεις χρυσού


3 απαντήσεις στο “Μεγάλη νίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην πΓΔΜ #skouries”

  1. […] Το Chelopech στη Βουλγαρία είναι ένα μεταλλείο χαλκού/χρυσού για το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές. Και αυτό γιατί η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων που παράγει έχει απαγορευθεί με νόμο στις μεταλλουργίες της Βουλγαρίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αγοράσει ένα εργοστάσιο στη Ναμίμπια της Αφρικής και να τα στέλνει για επεξεργασία εκεί. Το Kardzhali αδειοδοτήθηκε πράγματι αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Πρόσφατα, καναδική μεταλλευτική εταιρεία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να ξαναξεκινήσει ένα παλιό μεταλλείο χρυσού κοντά στην πόλη Trun, μετά από τοπικό δημοψήφισμα όπου 93% των κατοίκων είπαν «όχι». Ας μην ξεχνάμε και τη σειρά τοπικών δημοψηφισμάτων που έγιναν το 2017 στην Π.Γ.Δ.Μ. όπου με ποσοστά της τάξης του 99% οι κάτοικοι είπαν «όχι» σε προγραμματιζόμενα μεταλλεία χρυσού. Ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο 2018 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση του έργου χρυσού Kazandol. […]

  2. […] Το Chelopech στη Βουλγαρία είναι ένα μεταλλείο χαλκού/χρυσού για το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές. Και αυτό γιατί η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων που παράγει έχει απαγορευθεί με νόμο στις μεταλλουργίες της Βουλγαρίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Η εταιρεία αναγκάστηκε να αγοράσει ένα εργοστάσιο στη Ναμίμπια της Αφρικής και να τα στέλνει για επεξεργασία εκεί. Το Kardzhali αδειοδοτήθηκε πράγματι αλλά δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων. Πρόσφατα, καναδική μεταλλευτική εταιρεία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να ξαναξεκινήσει ένα παλιό μεταλλείο χρυσού κοντά στην πόλη Trun, μετά από τοπικό δημοψήφισμα όπου 93% των κατοίκων είπαν «όχι». Ας μην ξεχνάμε και τη σειρά τοπικών δημοψηφισμάτων που έγιναν το 2017 στην Π.Γ.Δ.Μ. όπου με ποσοστά της τάξης του 99% οι κάτοικοι είπαν «όχι» σε προγραμματιζόμενα μεταλλεία χρυσού. Ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο 2018 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση του έργου χρυσού Kazandol. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.