Αρχική Απόψεις & Σχόλια “Στο κόκκινο” το μυστήριο για τη διαιτητική απόφαση #skouries

“Στο κόκκινο” το μυστήριο για τη διαιτητική απόφαση #skouries

6
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά τη σιβυλλική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για την Διαιτητική απόφαση τη Μ.Τρίτη, τη Μ.Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του κ.Σταθάκη κ. Ραπτόπουλος έκανε πιο βαθύ το μυστήριο που καλύπτει το περιεχόμενο της, με όσα είπε “στο Κόκκινο”:

”Η εταιρεία, κατά την απόφαση, δεν παραβιάζει ακόμα (!) τη Σύμβαση. Θα κληθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ να προβεί εγγράφως με συγκεκριμένες πράξεις και όχι λεκτικά να συμπληρώσει τις Τεχνικές Μελέτες που λείπουν, ώστε η επένδυση να προχωρήσει έχοντας διασφαλίσει την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως έναντι του Αρσενικού …και να δώσει χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υπολειπόμενων συμβατικών της υποχρεώσεων”.

Να γυρίσει δηλαδή το ΥΠΕΝ πίσω στην στις 10 Φεβρουαρίου 2012, τότε που είχε απαιτήσει από τον φορέα εκμετάλλευσης “να εξειδικεύσει και να συμπληρώσει σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering) τη διαδικασία μεταλλουργικής επεξεργασίας του παραχθησομένου συμπυκνώματος”! Τον όρο αυτό μέχρι σήμερα (2018) η εταιρεία δεν έχει τηρήσει διότι, βεβαίως, είναι γνωστός τις πάσι ο σεβασμός της στα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Τότε είχε δοθεί στην εταιρεία προθεσμία τριών (3) ετών, μετά από τα οποία ο Υπουργός ΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέστρεψε στην εταιρεία την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας για συμπλήρωση και διόρθωση. Η εταιρεία του απάντησε με θράσος (με εξώδικο!) οτι δεν έχει απολύτως τίποτα να συμπληρώσει. Aλλά ο κ. Λαφαζάνης είχε πολλά θέματα πιο σοβαρά να λύσει και η επιστροφή της μελέτης ήταν εκπρόθεσμη, πάνω στο οποίο πάτησε η εταιρεία για να την προσβάλει στο ΣτΕ και αυτονόητα κέρδισε. Και με την 3191/2015 απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, η υπόθεση πήγε πίσω στη Διοίκηση “για νέα νόμιμη κρίση”. Ο επόμενος Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, επέστρεψε ξανά, στις 5/87/2016 στην εταιρεία την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας, τεκμηριώνοντας ακλόνητα την ακαταλληλότητα της μεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης. Η εταιρεία, στις 9/9/2016, υπέβαλε “αίτηση θεραπείας” που και αυτή απορρίφθηκε με την από 2/11/2016 απόφαση Σκουρλέτη.

Με τους τακτικισμούς και τα νομικίστικα κόλπα της εταιρεία τα τρία χρόνια της αρχικής προθεσμίας έγιναν 4 και 5 και σήμερα, 6 ολόκληρα χρόνια μετά ακόμα συζητάμε αυτήν την τεχνική μελέτη που το υπουργείο έχει διαπιστώσει οτι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και το σήριαλ συνεχίζεται. Με την απόφαση του διατητικού δικαστηρίου, η εταιρεία και η μελέτη-φάντασμα παίρνουν μιαν ακόμα παράταση ζωής, μέχρις ότου αποφανθεί το ΣτΕ το οποίο θα συνεδριάσει στις 5/12/2018. Δηλαδή επ’αόριστον. Και με τη συνέντευξη του “στο Κόκκινο” ο σύμβουλος του κ.Σταθάκη λέει να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία στα “παιδιά” να τη συμπληρώσουν τη μελέτη, ας τους δώσουμε π.χ. άλλα τρία χρόνια, που με τα κόλπα και τους ελιγμούς θα γίνουν 5, 6, 10 χρόνια. Σάμπως έχουν αποδειχθεί ποτέ αναξιόπιστα τα “παιδιά”; Η εταιρεία θα πλουτίζει εξάγοντας συμπυκνώματα, όπως κάνει και τώρα, ενώ ο κ.Σταθάκης με τον ειδικό του σύμβουλο θα ψάχνουν τον “επενδυτή” για να τους συμπληρώσει εγγράφως τις μελέτες που θα καθιστούν το αρσενικό φαγώσιμο.

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά τι το νέο μπορεί να περιμένει το Υπουργείο να καταθέσει η εταιρεία η οποία έχει επανειλημμένως κάνει σαφές οτι η τεχνική μελέτη που κατέθεσε το 2014 “αυτή είναι κι αν σας αρέσει” και δεν έχει τίποτα άλλο να προσθέσει; Το έχει δηλώσει με εξώδικο προς το ΥΠΕΝ το 2015 επί υπουργίας Λαφαζάνη, και με αίτηση θεραπείας το 2016 επί υπουργίας Σκουρλέτη. Υπάρχει η πρόσφατη δήλωση του CEO της Ελληνικός Χρυσός κ. Δ. Δημητριάδη οτι η εφαρμογή της ακαριαίας τήξης στα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας δεν είναι παρά μια “πατέντα” και οτι τέτοιο εργοστάσιο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Υπάρχει και η επίσημη δήλωση της Eldorado (στην αναθεωρημένη Τεχνική Έκθεση Σκουριών) οτι  η μελέτη της μεταλλουργίας δεν έχει εξειδικευθεί σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering) άρα πρόκειται ακόμα για μια μέθοδο καθαρά πειραματική που ακόμα είναι άγνωστο αν θα μπορέσει ποτέ να τεθεί σε βιομηχανική εφαρμογή. Για πόσο ακόμα το Υπουργείο θα παίζει τις κουμπάρες με την εταιρεία; Εξυπηρετείται έτσι το δημόσιο συμφέρον; Και μόνο η συνομολογούμενη από την εταιρεία άρνηση της να συμορφωθεί στη υποβολή των ειδικών μελετών για την Flash Smelting μετά την πάροδο της τριετούς προθεσμίας  αρκούσε για να στοιχειοθετηθεί η κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης.

Από τον Φεβρουάριο 2012 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ανήκουν στην ELDORADO GOLD . Από το 2017, με την υπογραφή και τη σφραγίδα του οικονομολόγου κ.Σταθάκη, ο Χρυσός και ο Άργυρος της Ολυμπιάδας φορτώνονται για την Κίνα ως “χαμηλής αξίας” συμπυκνώματα  και εκεί γίνονται καθαρά μέταλλα για λογαριασμό της Eldorado Gold. Kαι μετά την πλήρη αδειοδότηση των Σκουριών, ο συνολικός ορυκτός πλούτος που εμπεριέχεται στην Καναδική μεταλλευτική ιδιοκτησία (που πρόσφατα αυξήθηκε από τα 317.000 στρ. στα 370.000 στρ.), θα εξάγεται στην Κίνα με τη μορφή συμπυκνωμάτων μηδενικής φοροδοτικής ικανότητας. Με τις φροντίδες του οικονομολόγου κ. Σταθάκη για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος η Eldorado Gold θα εισπράξει εκτός ΕΕ 15.7 δισ.Ευρώ καθαρά και αφορολόγητα, αλλά για τη σχετική καταγγελία μας ο Υπουργός και ο σύμβουλός του σιωπούν.

Σιωπούν όμως και στην αυτονόητη υποχρέωση τους να δημοσιοποιήσουν αμέσως την απόφαση του Διαιτητικού πάνελ (κατ επίφαση δικαστήριο). Για να το χρησιμοποιούν ως Δελφικό χρησμό, αποκρύπτοντας τις νομικές ακροβασίες που οδήγησαν στην παράλογη απόφαση οτι δεν υπάρχει παραβίαση της σύμβασης. Το ίδιο κάναν και με το Διαιτητικό δικόγραφο που τελικά αποκάλυψε το antigoldgr.org. Η αλήθεια όμως θα λάμψει. Σύντομα.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εαν ισχυαν αυτα που γραφονται πιο πανω η μετοχη της ελντοραντο θα ηταν 20,00 κ οχι 0,90 σεντς. Συγνωμη αλλα δεν εχετε ιδεα

 2. Δυστυχως τα αρθρα σας βασιζονται σε υποθεσεις χωρις καμια οικονομικη,επιστημονικη,νομικη βαση. Ειναι κατι που θα ακουγα ισως στο καφενειο της γειτονιας . Γιατι το αγορασε η ντοραντο τοσο φθηνα ενω υπαρχουν τα μεγαλα αποθεματα? Γιατι ηταν μια επενδυση με μεγαλο ρισκο απο την αρχη και μεχρι τωρα φαινεται να χανουν τα λεφτα που εχουν επενδυσει. Για να δωσω την σωστη απαντηση , η κινηση η επομενη της ελντοραντο ειναι η να πουλησει σε καποιον μεγαλυτερο πχ goldcorp με μεγαλυτερη τσεπη το προζεκτ η να το κρατησει στην συντηρηση μεχρι να ερθει η ΝΔ οπου εκει δεν την σταματαει τιποτα, λυπαμαι πολυ,,,για τους αγωνιστες

  • 1. Το αντίθετο, η φράση “τα άρθρα σας (γενικώς και αορίστως) βασίζονται σε…” είναι κουβέντα του καφενείου της γειτονιάς. Εμείς ο,τι γράφουμε το τεκηριώνουμε και μάλιστα εκτενώς. Εσύ πάλι (όπως και όλοι της παρέας) σου δεν μπορείς να υποδείξεις τι συγκεκριμένα από αυτά που γράφουμε δεν έχει βάση και ποιο κατά τη γνώμη σου είναι το σωστό και πού στηρίζεται αυτή η γνώμη σου, πέρα από τα λεγόμενα της εταιρείας φυσικά.

   2. Κάνεις λάθος, δεν το αγόρασε φτηνά η Eldorado, ακριβά το αγόρασε – 2,5 εκατ καναδέζικα δολάρια που φυσικά δεν πήγαν στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά στους μετόχους της European Goldfields. Kαι ξέρεις γιατί το αγόρασε τόσο ακριβά; Γιατί της το πούλησαν ως πλήρως αδειοδοτημένο πράγμα που αποδείχθηκε ψέμμα και γι’αυτό χάνουν τα λεφτά τους και το φυσάνε και δεν κρυώνει οι μέτοχοι.

   3. Για νέο μας τα λες όλα αυτά; Αλήθεια πιστεύεις οτι δεν παρακολουθούμε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γράφεται για αυτή την εταιρεία;

 3. Αυτό που καταλαβαινω ειναι οτι ολο αυτή η νομικιστικη ιστορία που συνεχίζεται λειτουργεί σαν πεπλο που κρύβει το γεγονος οτι η Eldorado δουλεύει στο φούλ και οι εγκαταστασεις της αδειοδοτημενες ή μη, αυξανονται και πληθυνονται.

  • Υπάρχει μια πραγματικότητα: η εταιρεία έχει νομικά προβλήματα, με βασικότερο αυτό που προκύπτει από την παραβίαση της σύμβασης λόγω της ακαταλληλότητας της μεθόδου της ακαριαίας τήξης – ζήτημα που αφορά το σύνολο της “επένδυσης και που, αντίθετα με ο,τι λέγεται τις τελευταίες μέρες, ΔΕΝ λύθηκε με τη διαιτησία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να το κουκουλώσει κι εμείς να το αναδείξουμε.

   Θεωρώ οτι η νομική ανάλυση είναι απολύτως απαραίτητη για να γνωρίζουμε κατά το δυνατόν πού βρισκόμαστε και τι θα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Αλλιώς θα ήμασταν τυφλοί. Για παράδειγμα, η εταιρεία αυτή τη στιγμή δουλεύει φουλ μόνο στην Ολυμπιάδα, οι Σκουριές έχουν μπει στη συντήρηση. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό; Όλα τα κινήματα που γνωρίζω που έχουν πετύχει κάτι, έχουν βασιστεί σε σοβαρή νομική ανάλυση και υποστήριξη. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.