Ελληνικός Χρυσός: Ψυχρές μπίζνες με ανθρώπινες ζωές #skouries


Η εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική δεν θέλει να πληρώσει αποζημίωση στην οικογένεια εργαζομένου που σκοτώθηκε στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών τον Φλεβάρη του 2016, όταν καταπλακώθηκε από όγκο μεταλλεύματος 6 τόνων που έπεσε από ύψος 4 μέτρων και τον έλιωσε…

SONY DSC

Το φρικτό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί της 29ης Φεβρουαρίου, στη στοά 118, όταν ένα τεράστιο επισφαλές κομμάτι μεταλλεύματος από την οροφή αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε τον 52χρονο γομωτή-πυροδότη.

Η οικογένεια του άτυχου εργαζομένου, που ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά -ένα 27χρονο ανάπηρο αγόρι και μια 20χρονη κόρη που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη- κατέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Από την πλευρά της, όμως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι για τον θάνατό του… αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο ίδιος ο άτυχος εργάτης!

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής χθες, η επιχείρηση που χρόνια τώρα υποστηρίζει ότι θα φέρει την «ανάπτυξη» στην περιοχή παραστάθηκε με τρεις δικηγόρους απέναντι στην οικογένεια.

Από την άλλη, δυστυχώς κανένας εργαζόμενος της εταιρείας δεν παραστάθηκε για ηθική, έστω, υποστήριξη στη γυναίκα και τα παιδιά του αδικοχαμένου συναδέλφου τους.

Μόνο ένας απολυμένος βρέθηκε στο ακροατήριο! «Φοβούνται…», υποστήριξε στην «Εφ.Συν.» ο αδελφός του θύματος, Βασίλης, που κατέθεσε κι ως μοναδικός μάρτυρας για τους ενάγοντες.

Για λογαριασμό της εταιρείας χρυσού, από την άλλη, κατέθεσε ο τομεάρχης του μεταλλείου Μαύρης Πέτρας.

Τι υποστηρίζει η οικογένεια

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η οικογένεια του θύματος, λίγες μέρες πριν από το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή στο 52χρονο πατέρα δυο παιδιών, «ομάδα εργατών της εταιρείας ανατίναξε το μέτωπο της στοάς. Από τις εκρήξεις εκείνης της ημέρας παρέμεινε να προεξέχει ένας μεγάλος όγκος μεταλλεύματος ο οποίος δεν κατέστη εφικτό να αποκολληθεί μετά και τις εργασίες αποκόλλησης που έγιναν την επόμενη ημέρα. Παρότι ο όγκος συνέχισε να προεξέχει, δεν υπήρξε μέριμνα από τους αρμόδιους να απομακρυνθεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο…».

Λίγες μέρες μετά, το θύμα μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους έλαβαν εντολή να δουλέψουν στη διαδικασία της γόμωσης. Περίπου 6 τόνοι πετρώματος αποκολλήθηκαν κι έπεσαν στο κεφάλι του προκαλώντας ακαριαία τον θάνατό του.

Σύμφωνα με τον αδελφό του άτυχου εργάτη, οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν εκτίμησαν την κατάσταση μετά την ανατίναξη κι έδωσαν εντολή εργασιών, αν και απαγορεύεται από τον κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών να δουλεύουν κάτω από επισφαλείς όγκους.

Εργαζόμενος κι ο ίδιος επί δεκαετίες στα μεταλλεία ως επιστάτης, αποδίδει την επισφάλεια στις εργασιακές συνθήκες στη λογική της εταιρείας να έχει γρήγορο κέρδος από την παραγωγή.

Στην αγωγή της η οικογένεια τονίζει ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από «αμέλεια, παραλείψεις και παραβάσεις της νομοθεσίας».

Η εταιρεία, πάντως, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι «κατά 95% έφταιγε το θύμα»! Καθώς ο επικεφαλής είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα, ήταν εκείνος επικεφαλής…

Οπως φάνηκε από την ακροαματική διαδικασία, η εταιρεία δεν θα ήθελε να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τον αδικοχαμένο υπάλληλό της…

Τον Ιούνιο του 2015 σημειώθηκε άλλο ένα παρόμοιο εργατικό ατύχημα στην ίδια γαλαρία, που οφειλόταν στην κατάρρευση της οροφής της στοάς.

Τότε ο εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα και στη σπονδυλική στήλη και υποβλήθηκε σε επέμβαση, παραμένοντας έως και σήμερα με προβλήματα υγείας.

Επίσης, στις 14 Οκτωβρίου 2009 άλλος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του με ανάλογο τρόπο κατά τη διάρκεια υποστήριξης οροφής, ενώ συνάδελφός του υπέστη ακρωτηριασμό.

Εκκρεμότητες

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα τριών έως δέκα μηνών.

Για την υπόθεση εκκρεμεί και ποινικό δικαστήριο με κατηγορούμενη την εργοδοσία (τους υπεύθυνους της εταιρείας), αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης.

Την προανάκριση έκανε η αστυνομία με τη συνδρομή της Επιθεώρησης Μεταλλείων.

Του Νίκου Φωτόπουλου / Εφ.Συν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.