«Ευτυχώς δεν περνούσε αυτοκίνητο, να έχουμε και νεκρούς» #skouries


Toυ Νίκου Φωτόπουλου από την Εφ.Συν.

Τα 3 Α της «επένδυσης»: Αδιόρθωτοι – Αμετανόητοι – Ανεύθυνοι. Νέο ατύχημα-καρμπόν με άλλα δύο που είχαν προηγηθεί σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στον επαρχιακό δρόμο Ολυμπιάδος-Στρατωνίου στη Χαλκιδική, όταν φορτηγό αυτοκίνητο (τράκτορας με επικαθήμενο) ανατράπηκε φορτωμένο με υλικά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα» στο παρελθόν.

Κανείς δεν έχασε τη ζωή του στο περιστατικό, αλλά ποιος θα πάρει την ευθύνη για τη βλάβη στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, το ατύχημα, που χαρακτηρίζεται «τροχαίο», σημειώθηκε στις 15.30 του Σαββάτου όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο οδηγός του φορτηγού που ανήκε σε εργολάβο και ήταν μισθωμένο από τις εταιρίες «Ακτωρ»-«Ηλέκτωρ» έχασε τον έλεγχο, εξετράπη της πορείας του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ανατράπηκε έμφορτο στο πρανές του επαρχιακού δρόμου Ολυμπιάδος-Στρατωνίου, λίγο έξω από τα Αρχαία Στάγειρα.

Από την ανατροπή δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά μεγάλη ποσότητα εκ των 30 τόνων του φορτίου χύθηκε στο έδαφος.

Η περιοχή οριοθετήθηκε και όλη νύχτα χθες γινόταν προσπάθεια εκκαθάρισης, ενώ το νέο μαθεύτηκε αστραπιαία στους κατοίκους της περιοχής που γι’ άλλη μία φορά είναι ανάστατοι.

Ας σημειωθεί ότι με την υπόθεση ασχολείται το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, καθώς Τμήμα Τροχαίας δεν υπάρχει στην περιοχή. Επίσης ενημερώθηκε και η Εισαγγελία.

«Ανησυχούμε πολύ. Ο δρόμος αυτός έχει καταστεί καρμανιόλα. Είναι σχεδόν 15 χιλιόμετρα κι αν πας να τον διασχίσεις με το Ι.Χ. σου θα συναντήσεις τουλάχιστον 10-20 τέτοια φορτηγά μέσα σε 20 λεπτά.

Αυτό το φορτηγό μάθαμε ότι ήταν πολύ παλιό, του χρόνου θα αποσυρόταν. Οι οδηγοί τους τρέχουν για να προλάβουν, κάνουν πολλά δρομολόγια για να αυξήσουν το μεροκάματο.

Ευτυχώς στο συγκεκριμένο ατύχημα δεν περνούσε κανένα άλλο αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, να έχουμε και νεκρούς…», ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν στο ατύχημα.

Επιτόπου κλήθηκαν και έσπευσαν βέβαια και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι το φορτίο ήταν ακίνδυνο, καθώς επρόκειτο για υπολείμματα από παλιά τέλματα των ορυχείων της Ολυμπιάδας και όχι της σύγχρονης επεξεργασίας που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα.

Ωστόσο, έγινε γνωστό αρμοδίως ότι ακόμη και παλαιά υπολείμματα να μετέφερε το φορτηγό, θα έπρεπε να μεταφέρεται ως επικίνδυνο υλικό, ώσπου να ξεκαθαριστεί το καθεστώς του χαρακτηρισμού του, αν δηλαδή είναι πράγματι ακίνδυνο…

Η εταιρεία πάντως μάλλον το παραβλέπει αυτό.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη μιλά στην «Εφ.Συν.»

«Πρόκειται για μεταφορά αποβλήτων από το φράγμα του Κοκκινόλακα. Είναι χαρακτηρισμένα τοξικά. Η εταιρεία μπορεί να λέει ότι το φορτίο είναι ακίνδυνο, όμως εμείς γνωρίζουμε ότι μεταφερόταν για απόθεση στον χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων…», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, που αμέσως μετά το περιστατικό είχε σύσκεψη με τους επιθεωρητές μεταλλείων και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος που έσπευσαν στην περιοχή.

«Ολη νύχτα δίναμε μάχη με τον χρόνο να φύγει το φορτηγό και να καθαριστεί η περιοχή. Ενα είναι βέβαιο όμως, ότι όταν περνάνε αυτόν τον δρόμο 500 φορτηγά τη μέρα, το ατύχημα κάποτε θα ξανασυμβεί…», μας λέει ο κ. Ζουμπάς.

Το θέμα βέβαια είναι γιατί η εταιρεία χρυσού δεν εξαντλεί τα μέτρα ασφαλείας, αφού οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει να μεταφέρει και αυτά τα απόβλητα ως επικίνδυνα κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Εύλογα υποθέτει κανείς ότι στη ζυγαριά περιβάλλον-κέρδος η πλάστιγγα γέρνει προς το χρήμα κι όχι την προστασία της φύσης και των κατοίκων.

Τα άλλα τρία ατυχήματα

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η «Ελληνικός Χρυσός» φαίνεται να μην έχει διδαχθεί τίποτε από παρόμοια ατυχήματα που σημειώθηκαν στο παρελθόν – και ο κατάλογος δεν είναι μικρός ούτε ευκαταφρόνητος…

Αλλα τρία σοβαρά «τοξικά» ατυχήματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εταιρείας στη ΒΑ Χαλκιδική έχουν γίνει γνωστά:

  • Το πρώτο είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή της Ρεντίνας, όταν και πάλι φορτηγό ιδιωτικής εταιρείας που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός» στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Καθώς όμως το βαρύ όχημα πήρε κλίση μετακινήθηκε το φορτίο και μια ποσότητα αρσενοπυρίτη χύθηκε στο έδαφος.
  • Ακολούθησε στις 5 Οκτωβρίου 2013 δεύτερο ατύχημα σε φορτίο της εταιρείας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός» αρνήθηκε να φορτώσει εμπορευματοκιβώτια με φορτίο της εταιρείας λόγω διαρροής.
  • Το τρίτο στη σειρά ατύχημα καταγράφηκε στις 21 Νοεμβρίου 2013, στην παλιά εθνική οδό Ρεντίνας-Θεσσαλονίκης, όταν πήραν φωτιά τα ελαστικά άλλου φορτηγού αυτοκινήτου που μετέφερε κοντέινερ της «Ελληνικός Χρυσός» με υλικό από τις εγκαταστάσεις της στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα. Οταν ο οδηγός αντιλήφθηκε τι συμβαίνει αποσυνέδεσε τον τράκτορα από το υπόλοιπο φορτηγό. Τότε εκφράστηκαν και πάλι φόβοι για τις συνέπειες στην περιοχή αν σημειωνόταν ανάφλεξη του επικίνδυνου υλικού.

Μία απάντηση στο “«Ευτυχώς δεν περνούσε αυτοκίνητο, να έχουμε και νεκρούς» #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.