Άλλο Ασωπός και ΕΑΒ, άλλο Χαλκιδική και Eldorado? #skouries


Διαβάζουμε στην ειδησεογραφία των ημερών ότι το ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην ΕΑΒ (Ελληνική Βιομηχανία Αεροπορίας) για ρύπανση του περιβάλλοντος. Tο πρόστιμο επιβλήθηκε κατόπιν αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της (κρατικής) ΕΑΒ στο Σχηματάρι Βοιωτίας, κατά την οποία διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του ποταμού Ασωπού.

Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την υπόθεση του Ασωπού έχουν το κουράγιο να χαρούν για αυτήν την απόφαση. Πήρε πολλά χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί η εγκληματική ρύπανση του ποταμού από τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και να αρχίσουν να κινητοποιούνται ο κρατικός μηχανισμός και η δικαιοσύνη για να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές. Η υπόθεση του προστίμου στην ΕΑΒ έκανε 7 χρόνια ολόκληρα χρόνια να τελεσιδικήσει. Έχουν επιβληθεί και άλλα πρόστιμα (π.χ. το 2014 σε 7 εταιρείες-ρυπαντές) που βρίσκονται στην μακρόχρονη διαδικασία των εφέσεων. Αλλά πολιτική βούληση για πραγματική επίλυση του προβλήματος δεν υπήρξε ποτέ και δραστικές διοικητικές κυρώσεις όπως το προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων που ρυπαίνουν τον Ασωπό δεν επιβλήθηκαν. Η ρύπανση και η διαπιστωμένη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων συνεχίζονται.

Αλλά το ζήτημα αυτής μας της ανάρτησης δεν είναι η ρύπανση, είναι η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Και η έλλειψή της.

Η εν λόγω αυτοψία των Επιθεωρητών έγινε το Δεκέμβριο του 2007 (ΥΠΕΧΩΔΕ είχαμε ακόμα). Το διοικητικό πρόστιμο επιβλήθηκε το Δεκέμβριο 2010 (εδώ η ανακοίνωση της ΕΑΒ για τις “φερόμενες ως περιβαλλοντικές παραβάσεις”). Η ΕΑΒ προσέφυγε ζητώντας την ακύρωση του προστίμου, αρχικά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών όπου έχασε, μετά στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όπου πάλι έχασε και τέλος  άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ που επικύρωσε οριστικά πλέον το πρόστιμο. Συνολικά, από τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ (Δεκέμβριος 2007) μέχρι τον καταλογισμό του προστίμου (Δεκέμβριος 2010) πέρασαν 36 μήνες.

Πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε πρόστιμα ύψους 1,73 εκατ. ευρώ στην Ελληνικός Χρυσός για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ρύπανση του περιβάλλοντος, επειδή η Διοίκηση έκανε 33 μήνες μέχρι να τα επιβάλει. Το δικαστήριο δεν αμφισβήτησε την ουσία των σοβαρών παραβάσεων, αλλά στάθηκε μόνο στο οτι οι 33 μήνες υπερέβαιναν τον “εύλογο χρόνο για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής επιθεώρησης”. Ωστόσο κανένα από τα τρία διοικητικά δικαστήρια (Διοικητικό Πρωτοδικείο, Διοικητικό Εφετείο, ΣτΕ) δεν είδε οποιοδήποτε πρόβλημα στους 36 μήνες που έκαναν να καταλογιστούν τα πρόστιμα στην ΕΑΒ – άλλωστε ο “εύλογος χρόνος” που κατά κανόνα παρέχεται στη Διοίκηση για τη βεβαίωση διοικητικού προστίμου είναι μία πενταετία από την τέλεση της παράβασης.

Δυο πιθανότητες υπάρχουν:

– Είτε οι δικηγόροι της ΕΑΒ δεν ήταν τζιμάνια σαν αυτούς της Ελληνικός Χρυσός και δεν σκέφτηκαν (οι ανόητοι!) να προβάλουν σαν λόγο ακυρότητας το οτι η Διοίκηση άργησε να τους καταλογίσει το πρόστιμο, για να κερδίσουν εύκολα την υπόθεση.

– Ή υπάρχει κάτι βαθειά άρρωστο και σάπιο στο βασίλειο της “Δανιμαρκίας” και όσο πιο μεγάλος είναι ο παραβάτης, τόσο πιο μεγάλη και ζεστή αγκαλιά του ανοίγει.


Μία απάντηση στο “Άλλο Ασωπός και ΕΑΒ, άλλο Χαλκιδική και Eldorado? #skouries”

  1. “Δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την υπόθεση του Ασωπού έχουν το κουράγιο να χαρούν για αυτήν την απόφαση.”

    Να σου πω…Μαρία μου,

    Όχι, δεν μπορώ να χαρώ για αυτή την απόφαση…
    Όχι επειδή μου λείπει το κουράγιο αλλά επειδή πλέον είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ πόσο στημένος είναι ο αγώνας…
    το 2007, επί Καραμανλή, ίσως του χειρότερου πρωθυπουργού που είχαμε στην Ελλάδα, έγιναν κάποιοι έλεγχοι στον Ασωπό…μετά ήρθε ο Γιωργάκης και η Τίνα με την Μαργαρίτα και το ΥΠΕΧΩΔΕ έγινε ΥΠΕΚΑ…και όλα μπήκαν στο γύψο!
    Η Μαργαρίτα να προσπαθεί να μας πείσει από …τότε ότι το flash smelting είναι …υγειινό (το θυμάστε το σχετικό ταξίδι που έκανε στη βόρειο Ευρώπη;) και εν τέλει η ΕΥΕΠ ξεγυμνώθηκε από στελέχη και σήμερα…ζούμε την απόλυτη ιλαροτραγωδία!
    Μια “αριστερή” κυβέρνηση με εθνικιστικές παταιρίτσες να ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ κάθε νόμο και γραφή για να τα δώσει όλα στους ιδιώτες φίλους της, από την Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τα μέρη σας.
    Επιμύθιο: συνεχίζουμε και τρώμε τα τρόφιμα από τον Ασωπό παρά τις μελέτες μας και με αυτά μεγαλώνουμε τα παιδιά μας… για να γίνουν σαν τον Πέτρο, τον Γιόχαν και τον Φρανς

    Ο Πέτρος ο Γιόχαν κι ο Φράνς
    σε φάμπρικα δούλευαν φτιάχνοντας τανκς
    ο Πέτρος ο Γιόχαν κι ο Φράνς
    αχώριστοι γίνανε φτιάχνοντας τανκς…

    Έτσι λοιπόν κάποια παιδιά θα μεγαλώσουν και θα δουλέψουν φτιάχνοντας τανκς (ή αεροπλάνα ή …χρυσάφι) και δεν θα χρειαστεί να διαβάσουν ούτε αυτό το blog ούτε Μαρξ…

    Οι #skouries όμως έχουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ κάτι που φοβούνται και οι Υπ-ουργοί – ουργοί και οι βιομήχανοι: ότι λίγοι άνθρωποι μπορούν να μείνουν για πάντα ανυπότακτοι!

    Στην μνήμη του Θανάση του Παντελόγλου, σας εύχομαι Μαρία μου να συνεχίσετε να ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ όσο χρυσαφένια και να είναι η μπότα του…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.