Η “Άγια Σκουριά” της ΕΡΤ-1 ήταν πραγματική δημοσιογραφία (video) #skouries


Mια υποδειγματική δημοσιογραφική δουλειά με τίτλο “Άγια Σκουριά” και θέμα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και την επένδυση της Εldorado Gold παρακολουθήσαμε τα ξημερώματα της 30/11/2017 στις  00:30 στην ΕΡΤ 1. Η εκπομπή ήταν τεκμηριωμένη και ισορροπημένη, μια πραγματική όαση μέσα στο Ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο που κυριαρχείται από την προπαγάνδα της Εldorado. Οι τρεις δημοσιογράφοι Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν και Μάχη Νικολάρα τήρησαν πιστά τη δεοντολογία, προσέγγισαν με σεβασμό και σοβαρότητα όλες τις απόψεις και τους έδωσαν ίσο χρόνο στην εκπομπή τους. Τα εναέρια πλάνα από Σκουριές και ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα ήταν πραγματικά συγκλονιστικά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Το απόλυτο highlight της εκπομπής ήταν στο 47:46, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, κυριολεκτικά καταπίνει τη γλώσσα του όταν του γίνεται η ερώτηση “Υπάρχει εργοστάσιο στον κόσμο που να κάνει ακαριαία τήξη και να επεξεργάζεται συμπυκνώματα τόσο πλούσια σε αρσενικό;”. H τελική παραδοχή του οτι “Εργοστάσιο Flash smelting που να κατεργάζεται πυρίτη δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο. Είναι μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας” και οτι η περίφημη “state of the art” μεταλλουργική μέθοδος είναι στην πραγματικότητα μια πατέντα, ισοδυναμεί με την ΟΜΟΛΟΓΙΑ της απάτης που καταγγέλλουμε εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια.

Άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της ταινίας που θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον:

Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής υδραυλικής και τεχνικής περιβάλλοντος ΑΠΘ στο 11:00:
“Στις Σκουριές θα πρέπει να κατεβεί η στάθμη του υπόγειου νερού περίπου 700 μ. Πρόκειται για μια τεράστια υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα”!

Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας ΑΠΘ στο 35:10:
“Η κατασκευή του κυρίως φράγματος που θα δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα πάνω στο ενεργό ρήγμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες παρατηρούμενες μετατοπίσεις σε ηπειρωτική Ελληνική περιοχή, μου φαίνεται από μόνη της εξαιρετικά παράδοξη” 

Αντιφάσεις από την εταιρεία σχετικά με τον αμίαντο: Κατά τον κ. Δημητριάδη στο 23:33:
“το ορυκτό που υπάρχει εδώ είναι ακτινόλιθος και δεν υπάγεται στην κατηγορία των αμιαντοφόρων ορυκτών”.
Ο υπεύθυνος προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης της εταιρείας στο 24:16 δεν αρνείται οτι υπάρχει αμίαντος – αφού παρουσιάστηκε και το έγγραφο-ντοκουμέντο του ΙΓΜΕ που το πιστοποιεί – αλλά ρωτάει:
“Σε ποια περιεκτικότητα;  Στην περιεκτικότητα στην οποία μπορούν να βρεθούν στα εδώ πετρώματα είναι τελείως ακίνδυνα”. Από πού προκύπτει το “τελείως ακίνδυνα” αντιρωτάμε εμείς όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί οτι για τον αμίαντο (καρκινογόνο κατηγορίας Α) δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης;

Περί φόρων, φοροαποφυγής και δικαιωμάτων εξόρυξης, από το 40:23. Θα γράψουμε για όλα αυτά αναλυτικά.

 


Μία απάντηση στο “Η “Άγια Σκουριά” της ΕΡΤ-1 ήταν πραγματική δημοσιογραφία (video) #skouries”

  1. Ωραιότατο και εκείνο που είπε ο CEO της Ελληνικός Χρυσός: οτι σκόνη δεν θα ξεφεύγει από το open pit γιατί γύρω του θα υπάρχουν τα συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Που θα απορροφούν όλη την εκπεμπόμενη σκόνη προφανώς. Άλλη μια πατέντα.
    Το κακό με την εκπομπή βέβαια ήταν πως δεν έδωσε περισσότερο χρόνο στους επιστήμονες της εταιρείας. Για να πληροφορηθεί ο κόσμος και για τις πολλές άλλες πατέντες της.
    Την άλλη φορά η ΕΡΤ να κάνει κάτι ανάλογο με μόνο στελέχη της εταιρείας. Αυτοί είναι οι πιο πειστικοί antigold. Οι άλλοι με τη στάμπα δεν πιάνουν τίποτα μπροστά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.