Βωξίτης στα Γεράνεια: Μέγαρα και Χαλκιδική ενώνουν τις δυνάμεις τους #SOS_Geraneia #skouries


Από megara.org

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα κατά του ενδεχομένου μεταλλευτικών ερευνών για βωξίτη στα Γεράνεια βρέθηκε, την Παρασκευή 10/11/2017, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου συνοδευόταν από την κ. Μαρία Καδόγλου, συντονίστρια του Παρατηρητηρίου ενώ στην συνεδρίαση παρευρέθη και ο κ. Θύμιος Σκαρίμπας, εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού.
Ο σκοπός της συνεδρίασης ήταν καθαρά ενημερωτικός, τόσο εκ μέρους του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη για τις ως τώρα ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος για το θέμα όσο και εκ μέρους του κ. Παπαγεωργίου σχετικά με τους πολυετείς αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής και την εμπειρία τους να διακόψουν την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία όσων κατοίκων της Χαλκιδικής αντιτίθενται στις επεκτάσεις των μεταλλευτικών ερευνών εκεί συνίσταται από επιστημονική γνώση, διοικητική γνώση και λαϊκή εξέγερση προκειμένου, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, να πολεμήσουν κατά του αργού θανάτου τον οποίο επιφέρουν τα ορυχεία στο φυσικό περιβάλλον και στους κατοίκους.Πριν να αναφερθεί στις επιπτώσεις, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε δύο βασικές παραμέτρους οι οποίες χαρακτηρίζουν την μεταλλευτική δράση σε μια περιοχή.
Η πρώτη είναι η προσπάθεια εκ μέρους των κυβερνήσεων και των εταιρειών μετάλλευσης να αποδυναμώσουν οικονομικά τους κατοίκους ώστε να υπάρξει η μεταλλευτική δραστηριότητα ως κύριος πόρος.
Για την δεύτερη αναφέρθηκε στον τ. πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχ. Δέγλερη ο οποίος χαρακτήρισε την περιγραφόμενη ανάπτυξη από τα ορυχεία ως «άγρια ανάπτυξη».

Με λεπτομερή τρόπο ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα τον τρόπο με τον οποίο τα υπόγεια ύδατα θα μετατραπούν σε όξινα και θα μολυνθούν με θαλασσινό νερό και ως αποτέλεσμα θα είναι άχρηστα για υδρευτικές ή αρδευτικές χρήσεις.
«Τα νερά της Χαλκιδικής έχουν προγραφεί» διακήρυξε εξηγώντας ότι ενώ σε άλλες περιοχές προστατεύονται στην συγκεκριμένη λογίζονται ως ακατάλληλα.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κασσάνδρα είναι κατά τρεις φορές μικρότερο από αυτό των υπολοίπων περιοχών της Χαλκιδικής η οποία είναι ο δεύτερος σε δημοτικότητα τουριστικός προορισμός της Ελλάδας.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και χαρακτήρισε τις εταιρείες μετάλλευσης στην περιοχή του ως απατεώνες και εγκληματίες.

Επεσήμανε ότι η έρευνα για αποθέματα αποτελεί αυτή καθαυτή μετάλλευση χαρακτηρίζοντας τις κατακόρυφες τρύπες ως πρόσχημα αφού εξελιγμένος διατρητικός εξοπλισμός μπορεί να ανοίγει τρύπες και σε γωνία 90 μοιρών αφού ξεκινήσει κατακόρυφα.

Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ
Με τον σύγχρονο εξοπλισμό, όση ποσότητα εξορύχθηκε από το 1928 έως σήμερα, μπορεί να εξορυχθεί σε μόλις δύο χρόνια.
Οπουδήποτε έγινε μεταλλευτική έρευνα έγινε καταστροφή.
Ενώ η Χαλκιδική είναι πλούσια σε υπόγεια ύδατα και αυτάρκης, τα χωριά των εκσκαφών πάσχουν από λειψυδρία.
Για το νομικό πλαίσιο τα υπόγεια νερά μίλησε η κ. Μαρία Καδόγλου.

Ο ΜΕΓΑΡΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΘΕΙ ΟΤΙ Σ’ ΕΣΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ
Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ως τώρα αγώνα, όπως τον έχει διεξάγει ο Δήμος Μεγαρέων και έθεσε στη διάθεση των Μεγαρέων την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Παρατηρητηρίου για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ερευνών και εξόρυξης.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και υπεβλήθησαν ερωτήσεις από τους παρόντες.

Επισημαίνουμε την ερώτηση του κ. Βασίλη Πολυχρόνη ο οποίος επεσήμανε ότι η θέση της Περιφέρειας Αττικής ίσως να μην είναι αυτή που θα έπρεπε και ρώτησε τον κ. Παπαγεωργίου να αναφερθεί στο πολιτικό περιβάλλον και στη στάση των πολιτικών προσώπων.

Αυτή η ερώτηση πυροδότησε την χειμαρρώδη απάντηση του φιλοξενουμένου ο οποίος αναφέρθηκε στην τρόικα Τσίπρας – Σκουρλέτης – Σταθάκη.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΗΤΑΝ ΨΕΥΤΗΣ
Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΤΙΜΙΟΣ
Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Επιτέθηκε κατά του νυν πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε τα εξής.
«Ο πρώτος που μας συμπαραστάθηκε ήταν ο Τσίπρας. Τότε δήλωνε ότι το κίνημα της Χαλκιδικής ήταν εμβληματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντάλλαγμα η περιφέρειά μας τον αντάμειψε αφού ενώ ο Συνασπισμός δεν έπαιρνε ούτε 100 ψήφους, στις τελευταίες εκλογές εξέλεξε βουλευτή»
Ο κ. Τσίπρας τους ξέχασε μετά την εκλογή του.

Ο Πάνος Σκουρλέτης φέρθηκε τίμια, αλλά μόλις πήρε απόφαση η οποία ενόχλησε την εταιρεία μετακινήθηκε από το Υπουργείο.

Ο Γιώργος Σταθάκης άλλαξε την απόφαση και έστειλε την υπόθεση σε διαιτησία με αμφισβητούμενης αντικειμενικότητας επιδιαιτητές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΕΓΑΡΙΤΕΣ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.