Αρχική Ενημέρωση Σταθάκης-Φάμελλος: «Η Eldorado δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της» τονίζουν #skouries

Σταθάκης-Φάμελλος: «Η Eldorado δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της» τονίζουν #skouries

11
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παραθέτουμε, για λόγους πληρότητας της ενημέρωσης, τις δηλώσεις του Υπουργού και του αναπληρωτή Υπουργού για την Eldorado Gold, τονίζοντας τα σημεία που εμείς θεωρούμε κρίσιμα. Θα ακολουθήσει σχολιασμός.

Σταθάκης: “Αναμένουμε την επανυποβολή της μελέτης μεταλλουργίας”

«Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

 • Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.
 • Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες.

Φάμελλος: “Η Eldorado δεν έχει καταθέσει μελέτη για το πώς θα παράγει χρυσό”

Η επιχείρηση αυτή ήρθε για να παράγει χρυσό με βάση τη σύμβασή της, όμως, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που πρόσθεσε ότι η Eldorado «δεν έχει καταθέσει μελέτη για το πώς θα παράγει χρυσό».

«Δεν έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αδειοδότησης που είναι πολύπλοκος και επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και υποχρεωτικός από το Σύνταγμα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός και κάλεσε την εταιρεία «να φέρει τις μελέτες η επιχείρηση ώστε να δούμε πως θα παράγει χρυσό για να έχουμε όφελος στην οικονομία και την εργασία. Αφού δεν το έχουν κάνει ως τώρα πρέπει να πάμε σε διαιτησία για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Κάλεσε τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί αν συμφωνεί ότι «πρέπει προστατέψουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου» καθώς όπως είπε ο κ. Φάμελλος είναι προφανές «ότι καταστρέφοντας το ΑΕΠ και με ανεργία 27% δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα της χώρας».

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. από την μεριά μου θα ρωτήσω …πότε δημοσίευσε η εν λόγω εταιρεία τελευταία φορά ισολογισμό και βάσει ποιων στοιχείων χρηματοδοτήθηκε από τις Ελληνικές τράπεζες..Ας ψάξουν να δουν ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και πότε έχει σκοπό να επιστρέψει τα 30 εκατομμύρια που τους έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Πάχτα

 2. «Κι όμως είμαι ακόμα εδώ» λέει το γνωστό άσμα και πού να ‘ξερε ο στιχουργός πως θα γινόταν το μότο της καναδικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού. Κάθε φορά που κυβέρνηση και ελεγκτικοί μηχανισμοί προσπαθούσαν να ευθυγραμμίσουν την εταιρία με την νομιμότητα, δηλαδή τα όσα ορίζει η σύμβαση με το Δημόσιο και το ελληνικό – ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, η Eldorado προέβαινε σε δηλώσεις ηρωικής αποχώρησης, προτάσσοντας τον κίνδυνο να απωλεστούν οι θέσεις εργασίας. Όμως, 3 χρόνια τώρα, η συνεργαζόμενη με τον Μπόμπολα εταιρία μένει και επιμένει…

  Τον Αύγουστο του 2015, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος -μετά από σχετικό έλεγχο- διέταξε τη διακοπή των εργασιών στα έργα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική σε συνέχεια της από 19 Αυγούστου 2015 απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούσαν τα συγκεκριμένα έργα. Ως εκ τούτου, η Eldorado έβγαλε την πρώτη ανακοίνωση περί αποχώρησης από την Ελλάδα, με τo διαδικτυακό Τύπο να κάνει λόγο για έκτακτη ανακοίνωση και αναστολή της επένδυσης.

  Τον Ιανουάριο του 2016, ο καναδικός όμιλος προχωρά στη δεύτερη επικοινωνιακή εξαγγελία ανάλογου εκφοβιστικού χαρακτήρα, επικαλούμενη την κωλυσιεργία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κι άλλων υπηρεσιών από το 2011 και έπειτα, καθώς δεν είχαν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Paul Wright, έκανε λόγο για εχθρική στάση του αρμόδιου υπουργείου, γεγονός που είχε αποφέρει τον εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού του έργου.

  Αφού λοιπόν οι προηγούμενες ανακοινώσεις περί επενδυτικής απόσυρσης αποδείχτηκαν επικοινωνιακές «φούσκες», φτάσαμε στο Σεπτέμβριο του 2017, με την εταιρία αρχικά να δηλώνει με αδιάλλακτο τρόπο πως αποχωρεί και στη συνέχεια στη συνέντευξη Τύπου του νυν διευθύνοντα συμβούλου, Τζορτζ Μπερνς, να χαράζεται γραμμή συνδιαλλαγής και συναίνεσης με την κυβέρνηση. Ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ως άδειες ρουτίνας αυτές που επιθυμεί διακαώς η εταιρία και προσφεύγει στη διαιτησία για το εργοστάσιο εμπλουτισμού που εγκαινιάστηκε στην Ολυμπιάδα χωρίς να έχει το άδεια αλλά και χωρίς να υπάρχει αποπερατωμένος και με άδεια λειτουργίας χώρος για την απόθεση των αποβλήτων του.

 3. Να συμφωνήσω με κάποιους σε σχέση με τη καχυποψία που επικρατεί επί του θέματος, δλδ ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις απο την ΕλΝτοράντο έχουν γίνει ξανά και πάντα μένει πίσω στην Ελλάδα. Πάντως, ειναι η πρώτη φορά που το πράγμα έχει πάρει τη πραγματική διάσταση που του αξίζει και μένει να δούμε απο εδώ και στο εξής πώς θα χειριστεί το όλο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο 48ώρο νομίζω ότι το πάει καλά – όπως θα έπρεπε δλδ. Η ουσία έγκειται στη μεταλλουργία και αυτό δεν αλλάζει, απεναντίας η εταιρεία ειναι σε δύσκολη θέση μάλλον σε μη αναστρέψιμη. Νομίζω ότι η ιστορία θα έχει πολύ ενδιαφέρον απο εδώ και στο εξης και μάλλον δεν θα υπάρξει καλύτερη περίοδος για να ξεκουμπιστεί επιτέλους ή να μπεί σε μια τάξη η όλη κατάσταση. Αρκετά με τις υποσχέσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης και ας περάσουμε επιτέλους στο ψητό που ειναι ένα: να τσακιστεί η εταιρεία απο τις Σκουριές, σε πρώτη φάση, και να αναπροσαρμοστεί, αν χρειαστεί (με την έννοια του μένει πίσω) στα υπόλοιπα “επενδυτικά” της σχέδια με σκληρό έλεγχο, χωρίς παρανομίες και τη καταστροφή του περιβάλλοντος – πρόκειται δλδ για μια ευκαιρία να ξεκουμπιστεί γενικώς γιατί μάλλον δεν τη συμφέρει πλέον η παραμονή της εδώ.

 4. Η Ελ Ντοράντο είχε προτείνει να κάνει χρήση Κυανίου στην παραγωγή χρυσού, πρόταση η οποία απερρίφθη από το ΣτΕ. Επανήλθε με δεύτερη πρόταση, τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), που επέστρεψε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες τεχνικές παρατηρήσεις, βάσει των οποίων η εταιρεία όφειλε να προσαρμόσει την πρότασή της και την υποβάλλει εκ νέου τώρα τον Σεπτέμβριο. Αντί αυτού, η εταιρεία αναστέλλει τις εργασίες της μέχρι να βρεθεί μια υποστηρικτική κυβέρνηση για να συνεχίσει την επένδυσή της… (σσ Λέγε με Μοσχάτο…)
  Τι σόι δηλητήριο είναι και τι μπορεί να επιφέρει μόνο μια σταγόνα Κυάνιο είναι γνωστό, και από τους Ναζί που το χρησιμοποίησαν στους θαλάμους αερίων.
  Τι είναι όμως η πυρομεταλλουργική μέθοδος flash smelting, δεν είναι γνωστό κι αυτό γιατί η μέθοδος είναι ακομα στο στάδιο της έρευνας και οι δοκιμές που έχουν γίνει δεν είναι ούτε καν σε πιλοτική κλίμακα. Δεν χρησιμοποιείται πουθενά στον κόσμο για συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό μεγαλύτερη του 0,5%. Φανταστείτε πως η τροφοδοσία του εργοστασίου του Μαντέμ Λάκκου θα είναι πάνω από 9%.
  Δηλαδή, αν δεν είναι Κυάνιο θα είναι Αρσενικό … Και ήθελαν να συνεχίσουν τις εργασίες τους χωρίς καν να προσέλθουν στη διαιτησία στις 15/9.
  Το τελεσίγραφο επιστρέφεται κύριοι «επενδυτές».

  • Έχει πολλές ανακρίβειες αυτό το κείμενο. Δε φταίει κανείς βέβαια γιατί εκτός από την εταιρεία (που έχει τους λόγους της), παραπληροφόρηση διαδίδει και το ίδιο το υπουργείο. Φαίνεται οτι και αυτό έχει τους λόγους του.

 5. Είδα σε επανάληψη εδώ, τη παλιά τηλεοπτική εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου σχετικά με τα ορυχεία στις Σκουριές. Καταρχήν το κυανιούχο νάτριο (NaCN) είναι πολύ τοξικό λόγω της ικανότητας του να αντιδρά πολύ γρήγορα με μέταλα. Οταν δέ ενώνεται με κάποιο οξύ παράγεται υδροκυάνιο που είναι τοξικό αέριο. Στη συνέχεια θα πώ μερικά πράγματα γρήγορα και κάποια στιγμή θα τα αναπτύξω περισσότερο.

  H παρουσία ΝaOH στα παράγωγα της αντίδρασης του κυανούχου νατρίου με τους πυρίτες (θειούχες ενώσεις), παρουσία αέρα κάνει το περιβάλλον στο νερό αλκαλικό.
  Το κυανιούχο νάτριο μετατρέπεται σε σύμπλοκα κυανίου, τα οποία είναι υδροδιαλυτά. Αρα στο ερώτημα ΠΟΥ πάει το κυανιούχο νάτριο, η απάντηση είναι στο νερό! Το νερό με τα κυάνια πώς το διαχειρίζεται η εταιρεία δεν ξέρω (80 τόνοι…)
  Θεωρώ επιστημονικά απαράδεκτους τους τρόπους που ελέγχεται η παρουσία κυανίων. H χώρα είναι κάτι αιώνες πίσω. Tώρα που σας είπα που πάει το κυανιούχο νάτριο, να δώ τί θα κάνουν όσοι ήταν παρόντες στην εκπομπή.
  Λυπήθηκα πολύ για αυτό που είδα στην εκπομπή. Δεν ήταν επίπεδο αυτό. Εθνική ντροπή ήταν.

  Ο Δημοσιογράφος έκανε ότι μπορούσε αλλά στερείται τεχνικών γνώσεων και κάποια στιγμή έχασε το μέτρο. Στο εξωτερικό υπάρχουν δημοσιογράφοι που ασχολούνται και έχουν εκπαιδευθεί ειδικά για να παρουσιάζουν τεχνικά θέματα. Δεν είναι αυτοδίδακτοι…

  Το άρθρο γράφεται.

  ΥΓ. Οπως βλέπετε, από μένα μαθαίνετε πάλι… Μήτσο ψυχραιμία…

  http://zcode-gr.blogspot.jp/2013/03/to_29.html#more

  σχετικό https://www.youtube.com/watch?v=S84prEeN7T0

 6. Ο πάντα “χαρούμενος” Σταθάκης εμμέσως διασφάλησε τα κέρδη της μπλακ ροκ που ήταν μέτοχος και που είναι…. βασικός μέτοχος(!!!) της Ελντοραντο και έδωσε 2 άδειες στην εταιρεία γιά την Ολυμπιάδα άρον αρον.
  Να σημειωθεί ότι η ολυμπιάδα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιά την εταιρεία που θα αυξήσει την κερδοφορία της λόγω εξόρυξης ΄χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων ΄και όχι όπως ορίζει Η ΣΥΜΒΑΣΗ γιά εξόρυξη χρυσού χαλκου και αργύρου …..εδώ πρόκειται για απάτη προς το δημόσιο συμφέρον από την σύμβαση ΚΥΑ ΕΠΟ και τις αποφάσεις του ΣτΕ 1492-2013 και 223-2016 ενώ τα συμφέροντα της εταιρείας παρακάμπτουν την απόφαση σκουρλέτη .
  Ο σταθάκης δηλαδή λειτουργεί σαν ατζέντης της ελντοραντο και στην διαιτησία το δημόσιο θα πάει αποδυναμωμένο

 7. μην ρωτάτε γιατί το “χαμογελαστό παιδί” Γ.Σταθακης ξεπουλάει κάθε μέρα τον αγώνα μας και τις Σκουριες. Σας θυμίζω οτι οχι και τόσο παλιά “αστοσε” να δήλωση εισόδημα ύψους.. 1 εκ. Ευρο .Έχει το παιδί ανάγκες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.