Αρχική Ενημέρωση Συνέχεια αντιδράσεων από ευρωβουλευτές για τις απειλές της Ελληνικός Χρυσός #skouries

Συνέχεια αντιδράσεων από ευρωβουλευτές για τις απειλές της Ελληνικός Χρυσός #skouries

2
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μάλλον δεν της βγήκε σε καλό της εταιρείας η κατάπτυστη επιστολή που έστειλε στους πέντε ευρωβουλευτές.

Ο Νότης Μαριάς καταγγέλλει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής την προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός» να ποινικοποιήσει το δικαίωμα ελεύθερης γνώμης και ψήφου του Ευρωβουλευτή

Πλήρης στήριξη του Νότη Μαριά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Ταγιάνι.

Την απειλητική συμπεριφορά της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» κατήγγειλε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς μιλώντας σήμερα 1/2/2017 στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Νότη Μαριά:

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ενημερώσω εσάς και το Σώμα για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη ενάντια στο δικαίωμα των Ευρωβουλευτών να ασκούν ελεύθερα το λειτούργημά τους.

Στις 24 Ιανουαρίου συμμετέχοντας ως μέλος της Επιτροπής Αναφορών εξέφρασα τις απόψεις μου στηρίζοντας και ψηφίζοντας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος την Αναφορά δύο πολιτών της Ε.Ε. κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική.

Προχθές έλαβα επιστολή από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» που διενεργεί τις παραπάνω εξορύξεις χρυσού, η οποία στην ουσία ποινικοποιεί το δικαίωμά μου της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και ψήφου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Ευρωβουλευτή.

Καταγγέλλω την απειλητική αυτή συμπεριφορά της «Ελληνικός Χρυσός», δηλώνω ότι δεν πτοούμαι από τις απειλές τους και καλώ εσάς κύριε Πρόεδρε, ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προβείτε εσείς στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμά μας να ασκούμε τα καθήκοντά μας ελεύθερα ως ευρωβουλευτές και να μην υφιστάμεθα τις απειλές από οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση.»

Επισυνάπτεται σχετικό βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά και την στήριξή του από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Ταγιάνι.

________

Ν. Χουντής για την επιστολή της Ελληνικός Χρυσός: «Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστεί παρά τις απειλές».

«Το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας το καθορίζει ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι, όχι οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι».
«Το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας το καθορίζει ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι, όχι οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο  Νίκος Χουντής, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η Ελληνικός Χρυσός στους έλληνες ευρωβουλευτές που στήριξαν το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα εξόρυξη της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής και άλλοι έλληνες ευρωβουλευτές στήριξαν έλληνες και ευρωπαίους πολίτες στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα συνεχίσει να διερευνά σε βάθος την εξόρυξη στις Σκουριές για σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων, τόσο της εθνικής, όσο και της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων.
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Νίκου Χουντή:
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός απέστειλε σε μένα προσωπικά, αλλά και σε άλλους έλληνες συναδέλφους, επιστολή με την οποία μας «εκβιάζει» να ενημερωθούμε από το επιστημονικό της δυναμικό για την επένδυση στη Χαλκιδική, ισχυριζόμενη ότι τη συκοφαντούμε και δεν είμαστε καλά ενημερωμένοι.
Αφού υπογραμμίσω ότι ως αιρετός ευρωβουλευτής συνέβαλλα, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους, στο να μείνει ανοιχτή η αναφορά για το θέμα της εξόρυξης στη Χαλκιδική στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνω ότι, παρά τις απειλές της Ελληνικός Χρυσός, θα συνεχίσω τον αγώνα αυτό με κάθε δυνατό μέσο, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που έχει ο ευρωβουλευτής.
Τις απειλές αυτές η εταιρεία να τις απευθύνει όπου νομίζει «ότι πιάνουν τόπο». Απειλές σαν και αυτή στο όνομα του συμφέροντος της χώρας και της οικονομίας, έχουν οδηγήσει στην σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση των Μνημονίων και της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας.
Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω με τη σειρά μου την εταιρεία ότι η Λαϊκή Ενότητα βρίσκεται στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του λαού της Χαλκιδικής που διεκδικεί να μην πραγματοποιηθεί μια επένδυση που θα ολοκληρώσει την καταστροφή του περιβάλλοντος και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής.
Θα ήθελα, τέλος, να ενημερώσω την εταιρεία το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας δεν το καθορίζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που αναζητούν χώρες με ευάλωτο θεσμικό καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος, ούτε οι συνομιλητές που βρίσκουν στο πολιτικό κατεστημένο. Το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας μας το καθορίζει ο ελληνικός λαός.
_________

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»: Καμιά απειλή δεν σταματά το ΚΚΕ

Την Τρίτη 24.1.2017 σε συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής από την εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναφερόμενος στις θέσεις του Κόμματος και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή που είναι σε όλους γνωστές.

Στις 27.1.2017, η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» απέστειλε επιστολή προς τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο όπου αφού εκφράζει τη διάθεσή της για ενημέρωση και επικαλούμενη «σοβαρή ζημία στη φήμη της εταιρείας» καταλήγει απειλώντας «με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός της για την προστασία της φήμης της».

Η εταιρία χτυπά λάθος πόρτα και προκαλεί. Καμιά απειλή δεν σταμάτησε και δεν σταματά την πάλη του ΚΚΕ. Θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση, σε οποιεσδήποτε συνθήκες να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων και όλου του λαού ενάντια στα μονοπώλια, όπως η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», που τους εκμεταλλεύονται μαζί με την περιουσία τους (ορυκτός πλούτος), με τις πλάτες όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.