Αντί πανηγυρικού #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

galena

Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον για την πολύ καλή εξέλιξη κατά το 2016, αλλά και την καλύτερη ως προοπτική στο μέλλον, της τιμής του αργύρου στα διεθνή χρηματιστήρια:

http://www.mining.com/heres-why-silver-is-crushing-gold-pan-american-silver-ceo/

Εξέλιξη καλύτερη και από αυτήν της τιμής του χρυσού (αύξηση τιμής χρυσού κατά 28 %, έναντι αύξησης της τιμής του αργύρου κατά 40 % μέχρι τώρα μέσα στο 2016).

Και σκέπτομαι πόσο ηλίθιοι (για να μην πω μ…κες) θα πρέπει να αισθανόμαστε όλοι μας οι απέξω της μεγάλης μπίζνας των μεταλλείων Κασσάνδρας. Γιατί έχουμε ήδη παραχωρήσει, ως Ελληνικό Δημόσιο εννοώ, εντελώς δωρεάν στους ιδιώτες ιδιοκτήτες των μεταλλείων αυτών όλη την υπάρχουσα σ’ αυτά ποσότητα αργύρου, που δεν είναι και λίγη. Και αυτό, παρά και πέρα από την όποια μελλοντική εγκατάσταση ή μη (το σχεδόν βέβαιο) μεταλλουργικής μονάδας στο Μαντέμ Λάκκο. Γιατί το σύνολο σχεδόν της ποσότητας αργύρου στα μεταλλεία Κασσάνδρας εμπεριέχεται στον γαληνίτη (φωτογραφία), το μολυβδούχο ορυκτό συστατικό των μεταλλευμάτων από τις Μαύρες Πέτρες και την Ολυμπιάδα, που δεν προβλέπεται έτσι κι’ αλλιώς να τροφοδοτήσει τη χαμένη πια στην ομίχλη μεταλλουργία. Ο αργυρούχος στην πραγματικότητα γαληνίτης αυτός, από τις Μαύρες Πέτρες και την Ολυμπιάδα, εξάγεται και θα εξάγεται και στο μέλλον -από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δε- ως συμπύκνωμα, υλικό δηλαδή ελάχιστης φοροδοτικής/φορολογητέας αξιας, με κρυμμένο μέσα του όμως τον άργυρο που συνυπάρχει και κάνει έτσι φτερά εντελώς αφορολόγητος (από όσο γνωρίζω στις τελωνειακές αρχές το προς εξαγωγή υλικό χαρακτηρίζεται ως: συμπύκνωμα γαληνίτη (PbS), τελεία.

Σε προηγούμενο άρθρο μου:

https://antigoldgr.org/blog/2016/06/29/fs-me-patates-sto-fourno/

έχω υπολογίσει πόση θα είναι η συνολική ποσότητα αργύρου που θα εξαχθεί με τον τρόπο αυτό -πρακτικά αφορολόγητη δηλαδή- στο εξωτερικό και αυτή είναι 1.720,6 τόνοι αργύρου. Με τη σημερινή τιμή αργύρου (562 Eu/kg) η ποσότητα αυτή αποτιμάται σε 966.640.000 ευρώ. Με τις μελλοντικά θρυλούμενες υψηλότερες τιμές αργύρου η αποτίμηση της ποσότητας αυτής του υπαρκτού μεν αόρατου δε “ευγενούς” μετάλλου θα ξεπεράσει ασφαλώς το ένα δις ευρώ, από τα οποία εμείς, ως ελληνικό Δημόσιο εννοώ, θα πάρουμε το zero percent.

Έτσι, μετά από το: Ποιος μας κλέβει το(ν) χρυσό; (όχι βέβαια το ολυμπιακό μετάλλιο):

http://www.protagon.gr/apopseis/ideas/poios-mas-pairnei-ton-xrysoforo-pyriti-35213000000

δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε επίσης και για το ποιος άραγε μας κλέβει και τον άργυρο, τον αυριανό δηλαδή μεταλλο-πρωταθλητή.

Εμείς πάντως οι Θεσσαλονικείς, από τη μεγάλη μας παραλία εδώ, θα βλέπουμε και θα χαιρετάμε με το μαντήλι τον κρυμμένο στα containers των πλοίων που φεύγουν λαθρεπιβάτη άργυρο, από τον οποίο κάποιοι, όχι εμείς πάντως -το Ελληνικό Δημόσιο εννοώ- θα βγάλουν Της Παναγιάς τα Μάτια, Μεγάλη η Χάρη Της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.