Το success story της Eldorado καταρρέει #skouries


eldorado-gold-pol-rait

Δεν πάει πολύς καιρός που η Eldorado Gold έδειχνε να είναι – και έλεγε οτι είναι – μια  χαρούμενη μεταλλευτική εταιρεία με δυναμικά projects που είχαν ξεπεράσει προβλήματα του παρελθόντος και προχωρούσαν μπροστά. Για παράδειγμα, στις 9 Μαΐου 2016, η εταιρεία πανηγυρικά ανακοίνωσε στο διεθνές επενδυτικό κοινό οτι μετά από  μια μακρά περίοδο “εχθρότητας” με τους δύο τελευταίους Υπουργούς Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, είχε λάβει επιτέλους το οριστικό “πράσινο φως” για να συνεχίσει την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη λήψη της έγκρισης αυτής και πολύ ενθαρρυμένοι από τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της “Ελληνικός Χρυσός” και του υπουργείου και των τεχνικών υπηρεσιών του. Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μία πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη, εκτίμηση και ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου…».

Αγάπες και λουλούδια δηλαδή, χαράς ευαγγέλια για τους ταλαιπωρημένους από την αβεβαιότητα μετόχους που νωρίτερα φέτος είχαν δεχθεί μια σοβαρή απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην Ελλάδα, της τάξης του $1,6 δις.

Αλλά και στη Ρουμανία όπου οι οργανώσεις των πολιτών δεν άφηναν την Eldorado σε χλωρό κλαρί, με συνεχείς προσφυγές ενάντια σε όλες τις άδειες που κατάφερνε να πάρει, τα πράγματα φαινόταν να έχουν μπει σε ένα δρόμο: το μεταλλείο Certej ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας του χώρου και παρά τα εμπόδια προχωρούσε. Παράλληλα, το Μάιο η Eldorado ανακοίνωσε την πώληση όλων των μεταλλείων της στην Κίνα από την οποία πήρε αρκετό ρευστό για να αναπτύξει τις δραστηριότητες της στην Ευρώπη και πιθανότατα να κάνει  και κάποια καλή εξαγορά.

Χάρη σε όλα αυτά – και κυρίως χάρη στην εμφανιζόμενη ως “θετική εξέλιξη” στην Ελλάδα – η Eldorado κατάφερε να καβαλήσει το κύμα της ανόδου της τιμής του χρυσού που κέρδισε πάνω από 25%, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η  Eldorado έγινε η “αγαπημένη” των οικονομικών αναλυτών και οι θετικές αξιολογήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

ego july 22

Διάγραμμα: η μετοχή της Eldorado Gold από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 22/7/2016

Και μετά άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα. Πρώτα απ’ολα – ξανά – από την Ελλάδα.

Στις 5 Ιουλίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στην εταιρεία ως ελλιπή και λανθασμένη την τεχνική μελέτη της μεταλλουργικής μονάδας χαλκού/χρυσού. Από την αναλυτική αξιολόγηση που έκανε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου φαίνεται οτι η τεχνική μελέτη που υπέβαλε η εταιρεία ήταν επιπέδου … σχολικής έκθεσης. Και μετά, στις 22 Ιουλίου, ένα δικαστήριο της Ρουμανίας σταμάτησε την κατασκευή των εγκαταστάσεων για το φράγμα αποβλήτων του μεταλλείου Certej, απόφαση άμεσα εκτελεστή.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η πολική αβεβαιότητα στην Τουρκία λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος και των όσων ακολούθησαν/ακολουθούν οδηγησε στην υποβάθμιση της Eldorado από την Credit Suisse.

Θα έλεγε κανείς οτι οι επενδυτές που εμπιστεύονται τα λεφτά τους στην Eldorado θα έπρεπε να έχουν υπ’οψη τους τις εξελίξεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Όμως όχι μόνο η πρόσφατη απόφαση της Ρουμανίας δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί αλλά ούτε καν η απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος από την οποία έχουν περάσει πάνω από δυο εβδομάδες. Η διοίκηση της εταιρείας προφανώς έχει άλλη στρατηγική. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να μαθαίνουν τα νέα τελευταίοι και the hard way.

Ειδικά στην Ελλάδα, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή γιατί μετά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας που έθεσε το Υπουργείο πρέπει, κατά το νόμο και τη σύμβαση, να ανακληθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και το συνόλο των μέχρι σήμερα αδειών και εγκρίσεων. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η πολιτική διαχείριση του θέματος από εδώ και πέρα αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι θα έπρεπε να είναι ενήμεροι για να κάνουν τις επιλογές τους. Ας σημειωθεί επιπλέον οτι μετά την πώληση των μεταλλείων στην Κίνα, η Ελλάδα και ειδικά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο portfolio των περιουσιακών στοιχείων της Eldorado. Αλλά πώς να τους πει ο κ. Πολ Ράιτ οτι αυτά που τους ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου ήταν πολύ  μακριά από την πραγματικότητα; Τι θα πει στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου στις 28 Ιουλίου και στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους οικονομικούς αναλυτές στις 29 Ιουλίου; Οτι όλα πάνε καλά στην Ελλάδα;

Η ίδια σιγή ιχθύος τηρείται και μέσα στην Ελλάδα, αλλά ως πότε; Το επιχείρημα που ακούγεται από την πλευρά της εταιρείας, οτι η άδεια της μεταλλουργίας θα χρειαστεί “σε 6-7 χρόνια από τώρα”, εκτός του οτι δεν δίνει καμία απάντηση για την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου, είναι και ψευδές. Κατά την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011 το εργοστάσιο μεταλλουργίας πρέπει να έχει κατασκευαστεί και να είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία σε τρία χρόνια από σήμερα, δηλαδή το 2019-2020, άρα όλες οι μελέτες πρέπει να εγκριθούν ΤΩΡΑ. Και πολύ άργησαν.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει δοθεί απάντηση στο έγγραφο του Υπουργείου. Ο καιρός πλησιάζει.


3 απαντήσεις στο “Το success story της Eldorado καταρρέει #skouries”

 1. Εγώ θα κρατήσω το εξής: “σοβαρή απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στην Ελλάδα, της τάξης του $1,6 δις “…

  Αυτό αρκεί… :)
  Τους φάγατε βρε τους ανθρώπους… τους φάγατε…

 2. Η εταιρεία έπαθε αλαλία γιατί δεν έχει και τίποτα απολύτως να πει και να επικαλεστεί.
  Η επιστροφή της τεχνικής μελέτης για τη μονάδα χρυσού από το αρμόδιο υπουργείο, με το αναλυτικό και επιστημονικά πλήρως τεκμηριωμένο σκεπτικό που τη συνοδεύει, καταδεικνύει πως αυτό που λεγόταν κάποτε, η υλοποίηση δηλαδή της επένδυσης “με κάθε κόστος”, σήμαινε στην πραγματικότητα με κόστος ανθρώπινες ζωές. Γιατί το αρσενικό δεν κόβει δέντρα και δεν αφανίζει βουνά και δάση, αλλά αφανίζει ανθρώπους. Κανένας υπουργός, αυτής ή όποιας άλλης κυβέρνησης και κανένα ΣτΕ, όσο και να ζοριστεί, δεν μπορεί πια να αγνοήσει αυτόν τον υπαρκτό και αποδεδειγμένο κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής και να επανέλθει αποφασίζοντας την αδειοδότηση της μονάδας αυτής, κόντρα σε όσα αναφέρονται στην απόφαση επιστροφής της. Η παραπέρα πορεία είναι μονόδρομος αλλά και cul-de-sac για την εταιρεία. Γιατί χωρίς τη μονάδα μεταλλουργίας καταρρέει και το σύνολο της αρχικά εγκριθείσας επένδυσης.
  Η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε στην εταιρεία δεν μπορεί να τη βοηθήσει στο παραμικρό -όπως εξήγησε και η Μαρία σε πρόσφατο άρθρο της ήταν απαραίτητο να δοθεί για να τηρηθεί από το υπουργείο η απαιτούμενη νομιμότητα πριν αυτό πάρει τις τελικές του αποφάσεις.
  Είναι αξιοπρόσεκτο πως τα παπαγαλάκια της εταιρείας -που και αυτά τώρα έπαθαν αλαλία- δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη ελληνική κουτοπονηριά να κοιτάξουν να καλοπιάνουν τον αρμόδιο υπουργό -όπως το επιχείρησε στις 9 Μαϊου του 2016 η ίδια η εταιρεία- μόνο τον έβριζαν πατόκορφα και τον κατηγορούσαν απ’ το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Όχι οτι θα πετύχαιναν και πολλά αν το έκαναν, αλλά να έτσι για να είχανε να λένε τώρα οτι μεταξύ των άλλων ήταν και αχάριστος σ’ αυτούς που τον δοξολογούσαν. Ενώ τώρα τι να πουν; Πως ήταν εντάξει με όσα από την αρχή έλεγε; Πίστεψαν βλέπετε τα συμπαθή παπαγαλάκια πως σ’ αυτή τη χώρα υπέρτατη αρχή είναι η επιθυμία της εταιρείας -μια είναι η εταιρεία.
  Για τους συμπαθείς σε μένα εργαζόμενους στην εταιρεία -εναντίον των οποίων ποτέ μέχρι τώρα δεν έγραψα κάτι- θα πω για πρώτη φορά πως η δική τους ανάγκη για εργασία δεν μπορεί με τίποτα να είναι υπεράνω της ανάγκης για ζωή όλων των άλλων, των μη εργαζόμενων στην εταιρεία, αλλά και των ίδιων αυτών, των εργαζόμενων δηλαδή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.