Νεκρός 52χρονος εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός #skouries


Toυ Κώστα Παπαντωνίου / ΑΥΓΗ
71e87eb0-b1c9-4688-b772-03d07bed50e6

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στη στοά 118 52χρονος εργαζόμενος, που επρόκειτο σε 8 μήνες να βγει στη σύνταξη. Ο έμπειρος εργάτης, με ειδικότητα γομωτή – πυροδότη, σύμφωνα με πληροφορίες καταπλακώθηκε από μέρος του μετώπου της στοάς που βρίσκεται στο μεταλλείο “Μαύρες Πέτρες” στα Μεταλλεία Κασσάνδρας κατά την προσπάθειά του να το επισκευάσει. Το μεταλλείο των «Μαύρων Πετρών» βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από το Στρατώνι, 20 χλμ. από την Ολυμπιάδα και 35 χλμ. από τις Σκουριές.

Ο θάνατος του 52χρονου, που μετρά 20 χρόνια στο επάγγελμα, δεν είναι το πρώτο ανησυχητικό δείγμα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Στις “Μαύρες Πέτρες”, όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγους μήνες το ThePressProject και συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου του 2015, μεταλλωρύχος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη, πάλι από κατάρρευση μέρους της στοάς όπου βρισκόταν. Μία εβδομάδα πριν το ατύχημα είχε κινδυνέψει να τραυματιστεί ξανά, ενώ λίγες μέρες μετά κατέρρευσε ολόκληρη η γαλαρία του ορυχείου.

Θάνατος είχε προκληθεί ξανά σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Στρατονίκη και την περιοχή Μαντέμ Λάκκος. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2009, 44χρονος μεταλλεργάτης σκοτώθηκε και συνάδελφος του τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό τεσσάρων δακτύλων του στο ένα χέρι, όταν αποκολλήθηκαν τόνοι μεταλλευμάτων κι έπεσαν πάνω τους ενώ πραγματοποιούσαν εργασίες υποστύλωσης σε στοά. Για το μεταλλείο “Μαύρες Πέτρες” η ιστοσελίδα antigold.gr, που καταγράφει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή, σημείωνε ότι “χαρακτηρίζεται από έμπειρους μεταλλωρύχους, συνταξιούχους ή απολυμένους της TVX, ‘μεταλλείο-φονιάς’, λόγω της σαθρότητας του μεταλλεύματος και της παρουσίας σε πολλές θέσεις σεισμικών ρηγμάτων και καολίνη, χώματος που διαρρέει συνολικά κι απροειδοποίητα”. Σημειώνεται ότι το 1932 είχε σημειωθεί σεισμός 7,1 ρίχτερ στην περιοχή με επίκεντρο την Ιερισσό.

Τα αίτια του χθεσινού δυστυχήματος διερευνώνται από την Αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές “για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό”. Τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου εξέφρασε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, που παράλληλα ζητάει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές και σε βάθος οι ακριβείς συνθήκες και οι αιτίες του θλιβερού αυτού ατυχήματος. Σημειώνεται πάντως ότι, μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο, κανένα από τα τρία σωματεία των εργαζομένων δεν είχε προχωρήσει σε δική του συλλυπητήρια ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, η συχνότητα εργατικών ατυχημάτων προκαλεί ανησυχία στην τοπική κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας δεν θέλει την εξόρυξη χρυσού λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, που μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη εφόσον τα μέτρα ασφαλείας δεν αποδειχτούν επαρκή κατά τη διαδικασία της εξόρυξης. Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να δώσουν το παρών συλλογικότητες απ’ όλη τη χώρα.


Μία απάντηση στο “Νεκρός 52χρονος εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.