ΒΙΝΤΕΟ – Παπαζάχος: Τεράστιες τεχνικές ελλείψεις στη μελέτη των φραγμάτων αποβλήτων στις Σκουριές #skouries


Παραθέτουμε το βίντεο της ομιλίας του καθηγητή Κώστα Παπαζάχου, Διευθυντή του Τομέα Γεωφυσικής ΑΠΘ, από την ημερίδα Ενημέρωσης της 25ης Ιανουαρίου, με θέμα: “Η μελέτη ανάλυσης κινδύνου των φραγμάτων απόθεσης τελμάτων (Καρατζά Λάκκου και Λοτσάνικου) στο μεταλλείο Σκουριών σε σχέση με την αστοχία λόγω σεισμού”.

Η εισήγηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διότι τώρα εξετάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο οι μελέτες της εταιρείας και τώρα θα δοθούν, αν δοθούν, οι άδειες κατασκευής των φραγμάτων.

Ο καθηγητής τόνισε εξ’αρχής πώς: “ο,τι θα σας πω σήμερα δεν αποτελεί δικό μου υπολογισμό. Είναι στοιχεία των μελετών που έχει παρουσιάσει η ίδια η εταιρεία και που έχει αποδεχθεί το υπουργείο” και ότι “οι μελέτες δεν λένε ψέμματα ή μάλλον λένε την αλήθεια χωρίς να τη σχολιάζουν αποτελεσματικά”.

Επεσήμανε δε ότι: “Μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τις μελέτες είναι το νομικό πλαίσιο. Ο ισχύων μεταλλευτικός κώδικας έχει κάτι το αποικιοκρατικό: δίνουμε μια κατ’αρχην έγκριση σ’ενα έργο χωρίς να έχουμε διασφαλίσει ότι τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται μπορούν να κατασκευαστούν”.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό σεισμικότητας της περιοχής και υπογράμμισε, ότι το φράγμα του Κοκκινόλακκα που θα δέχεται επικίνδυνα απόβλητα θα βρίσκεται «ακριβώς πάνω στο ρήγμα», του σεισμού με μέγεθος 7,0 της Ιερισσού του 1932, που “δημιούργησε μια ρωγμή στο έδαφος πλάτους δύο και βάθους δέκα μέτρων και μήκους 7 χλμ., η οποία ακολουθεί τη διαδρομή Στρατώνι – Μαντεμ Λάκκο – Στρατονίκη και είχε 161 νεκρούς, 669 τραυματίες και 4.106 κατεστραμμένα κτίρια στην περιοχή. Ωστόσο η μελέτη του φράγματος Κοκκινόλακκα δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας εισήγησης η οποία επικεντρώνεται στα φράγματα Καρατζά και Λοτσάνικου στις Σκουριές. “Οι Σκουριές δεν είναι ακριβώς πάνω στο ρήγμα, είναι σχεδόν επάνω, περίπου 5 χιλιόμετρα από το ρήγμα της Ιερισσού και άλλα τρία από το ρήγμα Γοματίου”.

Όσον αφορά τις σεισμικές μελέτες για τα δύο φράγματα του Καρατζά Λάκκου και του Λοτσάνικου, είπε ότι οι μελετητές της εταιρίας «δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι είπαν ψέμματα αλλά δεν είπαν και όλη την αλήθεια».

«Οι συνάδελφοι πράγματι έχουν υπολογίσει πολύ μεγάλες τιμές για την περιοχή, εδώ, της τάξης του 0,5 g, είναι πιο μεγάλες από αυτές τις οποίες δέχονται τα κτίρια στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο και δε μπορεί κανείς να κατηγορηθεί ότι έκρυψε την αλήθεια» είπε ο κ. Παπαζάχος. Για τον μέγιστο σεισμό σχεδιασμού, το ακραίο φαινόμενο, οι μελετητές δέχονται “θα είναι ένας σεισμός πιο μεγάλος από το σεισμό της Ιερισσού – 7,3 μπορεί και 7,5 – και θα έχει επιτάχυνση της τάξης του 0,85 g”.

Παρότι στη μελέτη υπάρχουν απλουστευμένες (ψευδοστατικές) αναλύσεις και για τα δύο φράγματα, “η μελέτη περιλαμβάνει εξειδικευμένες αναλύσεις μόνο για το ένα φράγμα, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο”. Και συνεχίζει: «Το αστείο είναι ότι η ίδια η μελέτη στις πρώτες αναλύσεις, τις πιο απλές, βγάζει ότι το δεύτερο φράγμα – αυτό για το οποίο δεν έγιναν αναλύσεις – έχει δυσμενέστερα σενάρια από το πρώτο. Αυτό προφανώς δείχνει μια σκοπιμότητα».

“Αγνοήθηκε ότι τα φράγματα βρίσκονται δίπλα σε σεισμικό ρήγμα και στις αναλύσεις τους πήραν μόνο την ταλάντωση και όχι τη μετακίνηση. Αυτό είναι λάθος”. Δόθηκε το παράδειγμα του σεισμού της Νικομήδειας των 7,4 R – σαν τον μέγιστο που αναμένουμε στην Ιερισσό – κατά τον οποίο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το ρήγμα – περίπου όσο απέχουν οι Σκουριές – είχαμε μετακινήσεις της τάξης των 2-2,3 μέτρων. “Άρα και μακριά από το ρήγμα αν είσαι, πάλι το φράγμα θα μετακινηθεί κατά 2-2,5 μέτρα”. Πρόσθεσε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη και άλλες παράμετροι, εξίσου σημαντικοί, όπως ότι οι μεγαλύτεροι σεισμοί διαρκούν και πολύ περισσότερη ώρα

“Το πιο εντυπωσιακό απ’ολα”, λέει είναι ότι “μετά από όλες τις αναλύσεις, η μελέτη περιορίζεται να εξετάζει ένα πράγμα: τη στέψη του φράγματος”. Για το μέγιστο σεισμό των 7,3 και ανάλογα με το σενάριο που λαμβάνεται υπ’οψη, η μελέτη καταλήγει ότι το ύψος του φράγματος θα κατεβεί μέχρι και 2 μέτρα. Ωστόσο από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η άκρη του φράγματος θα μετατοπιστεί οριζόντια 9 μέτρα και ο πυρήνας του φράγματος θα μετατοπιστεί 4 μέτρα. “Δεν υπάρχει τεχνική κατασκευή που αντέξει σε μια τέτοια μετατόπιση. Υπάρχουν τα αποτελέσματα αυτά μέσα στη μελέτη αλλά δεν σχολιάζονται. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να παρουσιάσεις ένα επιστημονικό στοιχείο το οποίο δε λέει ψέμματα, γιατί αυτό το σχήμα υπάρχει στη μελέτη, αλλά δε λέει και την αλήθεια γιατί δεν επισημαίνεται ότι έχουμε ένα φράγμα το οποίο μετατοπίζεται κατά 9 μέτρα και παίρνει τεράστιες παραμορφώσεις”.

Δεν σχολιάζεται καθόλου το θέμα των μετασεισμών.

“Παραδέχονται οι μελετητές ότι αν γίνει μια μεγάλη κατολίσθηση μπορεί το φράγμα να ανατραπεί, οι αναλύσεις όμως γίνονται μόνο για το συνηθισμένο σεισμό και όχι για τον μέγιστο και έτσι φαίνεται ότι το φράγμα είναι ασφαλές. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να μην πεις ψέμματα αλλά να μην πεις όλη την αλήθεια”.

“Για το φράγμα του Κοκκινόλακκα που πρόκειται να χτιστεί πάνω στο ρήγμα της Ιερισσού, δεν έχω λόγια. Σπάνια στον κόσμο, και απ’οτι γνωρίζω ποτέ για φράγμα με επικίνδυνα απόβλητα, δεν επιλέγεται να χτιστεί φράγμα πάνω σε ένα ενεργό ρήγμα με διαπιστωμένες τεράστιες μετακινήσεις”.

 “Καθαρά επιστημονικά, η μελέτη παρουσιάζει σοβαρές τεχνικές ελλείψεις” κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.


Μία απάντηση στο “ΒΙΝΤΕΟ – Παπαζάχος: Τεράστιες τεχνικές ελλείψεις στη μελέτη των φραγμάτων αποβλήτων στις Σκουριές #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.