Π. Σκουρλέτης: Η Eldorado εκβιάζει ωμά την κυβέρνηση (βίντεο)


Aπό το Left.gr

Ο εκβιασμός έγκειται στο ότι η εταιρία απειλεί με απολύσεις των εργαζομένων αν δεν τις δοθούν οι άδειες. «Ή θα μας δώσετε τις άδειες , ή εγώ θα αρχίσω να απολύω».

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε σαφές ότι είναι «απολύτως ψευδές ότι δεν έχει σεβαστεί το υπουργείο της αποφάσεις του ΣΤΕ», ενώ, όπως εξήγησε, κάθε έργο αξιολογείται ανά διάφορες φάσεις. Κάθε φορά αξιολογούνται αυτά, με βάση την κείμενη νομοθεσία. «Να το καταργήσουμε αυτό»; αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Ο Π. Σκουρλέτης έκρινε «προσβλητικό» τον τρόπο που η εταιρεία αντιμετωπίζει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, αφού έπαιξε πρώτα το πολιτικό της παιχνίδι, αποφάσισε να έρθει την τελευταία στιγμή να συναντήσει και την κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τα αιτήματά της, που αφορούν την έγκριση των αδειών που έχει υποβάλει η εταιρεία και που η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αξιολογήσει εντός 60 ημερών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελντοράντο δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μόνο στη Ρουμανία, γιατί πρόκειται για «σκληρή» εταιρεία, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Θέλουμε τις επενδύσεις κάτω από όρους και προϋποθέσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει επίσης να αντιτίθενται σε άλλες θέσεις εργασίας. Έφερε ως παράδειγμα ότι η εταιρεία ζητάει να της εγκριθεί μια διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα των υδάτων που υπάρχουν στην περιοχή. «Αν επιμολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, ή τιναχθεί στον αέρα δεν είναι ένα κρίσιμο ζήτημα; Δεν οφείλουμε αυτό να το εξετάσουμε»; «Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ότι προβλέπεται από τους νόμους».

Ο υπουργός Ενέργειας κλήθηκε να διευκρινίσει τη φράση του για απώλεια του ταξικού προσανατολισμού των εργαζομένων, η οποία όπως είπε απευθυνόταν σε κάποιους από τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων, καθώς και τον Αύγουστο που η εταιρεία είχε θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων για λόγους πολιτικής πίεσης την περίοδο των εκλογών, αντί να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στην εταιρεία απευθύνονταν στην κυβέρνηση. «Θα περίμενε κανείς, οι εργαζόμενοι να προασπίζονται την εργασία τους και όχι να είναι έρμαια των χειρισμών της εργοδοτικής πλευράς».

Ευθύνες επέρριψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς όπως είπε «έχουν υπογράψει μια σύμβαση που εξαιρεί την εταιρεία από την υποχρέωσή της αν καταγγελθεί η σύμβαση για κάποιο λόγο να μην υποχρεούται σε αποκατάστασης των ζημιών που έχει κάνει. Κάτι που προβλέπεται για όλα τα λατομεία.

«Μιλάνε για θέσεις εργασίας όταν 600 από αυτές είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ» είπε αναφερόμενος και στον αριθμό των εργαζομένων . «Δεν πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους. 860 είναι αυτοί που είχαν κάνει την προσφυγή στο ΣΤΕ και μαζί με τους εργολάβους και τους κατά καιρούς απασχολούμενους φτάνουν τις 1.700 θέσεις». Επανέλαβε επίσης ότι ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταθέσει η Ελληνικός Χρυσός για φορολογία εισοδήματος.

“Ποτέ δεν κλείσαμε” είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός στο ίδιο κανάλι και επιφυλάχθηκε να απαντήσει το γραφείο τύπου της εταιρείας με ανακοίνωσή της στον υπουργό. Όπως υποστήριξε εφαρμόζουν την απόφαση για τις Σκουριές για “μάζεμα των εργασιών” και οι περισσότεροι από τους 650 εργαζόμενους θα απορροφηθούν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.