Σκουριές: Συνέντευξη Τ. Παπαγεωργίου και μερικές απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Ελληνικός Χρυσός… #skouries


Τον Τόλη Παπαγεωργίου, πρόεδρο του “Παρατηρητηρίου” φιλοξένησε χθες, 17 Ιανουαρίου, η πρωινή εκπομπή “Διπλή Ματιά” της ΕΡΤ-1. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη, με θέμα τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός εδώ, από το 1:46:40.

DIPLI MATIA

Aκολούθησε συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της Ελληνικός Χρυσός, Κώστα Γεωργαντζή, από το 1:55:00. Και επειδή όποιος μιλάει τελευταίος έχει το πλεονέκτημα να μείνουν χωρίς απάντηση τα όσα είπε, θα δώσουμε από εδώ  κάποιες σύντομες απαντήσεις στις δηλώσεις του κ. Γεωργαντζή. Είπε λοιπόν τα εξής:

Σχετικά με τα πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που επέβαλε στην εταιρεία το Υπουργείο Περιβάλλοντος για 21 περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Ολυμπιάδα και τις Μαύρες Πέτρες:

1. “Η εταιρεία δεν αποδέχεται ότι είναι υπαρκτές οι παραβάσεις και έχει αντικρούσει όλους τους ισχυρισμούς των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος”. Παρέλειψε βεβαίως ο κ. εκπρόσωπος να αναφέρει ότι και οι Επιθεωρητές έχουν αντικρούσει, σημείο προς σημείο, …την αντίκρουση της εταιρείας και έτσι κατέληξαν στην εισήγηση επιβολής προστίμου. Οι περισσότερες από τις παραβάσεις αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των προϊόντων των μεταλλείων επειδή, ενώ όλα αυτά τα υλικά είναι τοξικά και επικίνδυνα, η εταιρεία τα χειρίζεται, τα αποθηκεύει και τα διακινεί σα να ήταν αδρανή, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των ανθρώπων. Άλλες παραβάσεις αφορούν την απόρριψη υγρών αποβλήτων με υψηλές περιεκτικότητες βαρέων μετάλλων στη θάλασσα του Στρατωνίου και στο ρέμα Μαυρόλακκα στην Ολυμπιάδα. Οι Επιθεωρητές επισημαίνουν ότι από αυτές τις παραβάσεις, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα,  έχει προκληθεί ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

2. Η εταιρεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να μην πληρώσει τα πρόστιμα που της επεβλήθησαν και φυσικά να μην υποχρεωθεί να αλλάξει οτιδήποτε στον τρόπο διαχείρισης των τοξικών υλικών. Στην ουσία η εταιρεία διεκδικεί, με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο, το “δικαίωμά” της να συνεχίσει να ρυπαίνει και να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων.

Για το αυθαίρετο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές:

3. “Για την εγκατάσταση του εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές υπάρχει άδεια” είπε ο κ. Γεωργαντζής. Μάλιστα. Μόνο που η εταιρεία έχει υπερβεί κατά πολύ την άδειά αυτή και έχει προβεί σε πλήθος εργασιών που απαιτούν άδεια δόμησης, η οποία όμως ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΛΛΑΖ

ΕΙΚΟΝΑ: Εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών. Κατά την Ελληνικός Χρυσός, αυτά που βλέπετε ΔΕΝ απαιτούν άδεια δόμησης…

Αυτό που έγινε ήταν ότι επειδή υπήρχαν πολλά νομικά προβλήματα για την έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου, η εταιρεία έφτιαξε πρώτα το εσωτερικό του. Είναι σα να κατασκευάζεις την κουζίνα και να βάζεις τα έπιπλα του σπιτιού και μετά να παίρνεις την άδεια να χτίσεις το σπίτι. Η παρουσιάστρια επισημαίνει το παράδοξο: “Το λογικό δεν είναι ότι θα έπρεπε πρώτα να δοθεί η άδεια δόμησης του εργοστασίου και μετά να μπουν τα μηχανήματα μέσα;”. Πρωθύστερο, πράγματι.  Ο κ. Γεωργαντζής κάνει τον ανήξερο: “Ε, στην Ελλάδα είμαστε, βγήκε πρώτα η άδεια εγκατάστασης του εξοπλισμού…”. Για τα άλλα 27 κτίρια εκτός του εργοστασίου που εντόπισε η φωτοαποτύπωση ότι έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια δόμησης μέσα σε έκταση δημόσιου δάσους, μούγγα ο εκπρόσωπος….

Για τις θέσεις εργασίας:

4. “Εάν είχαμε σήμερα αυτήν την άδεια δόμησης δεν θα απολύαμε κόσμο, θα προσλαμβάναμε άλλα 500 άτομα”. Έτσι η Ελληνικός Χρυσός μαζί με τους εργολάβους θα έφτανε υποτίθεται τους 2.500 εργαζομένους όταν σύμφωνα με τη δική της ΜΠΕ, θα έχει συνολικά 1.300 στην πλήρη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων, δηλαδή σε μερικά χρόνια από σήμερα (δείτε εδώ και εδώ). Η προπαγάνδα με τον αριθμό των εργαζομένων βρωμάει από χιλιόμετρα, κ. Γεωργαντζή… Η εταιρεία σε αυτή τη φάση ΘΕΛΕΙ να απολύσει τους ΗΔΗ υπεράριθμους εργαζόμενους και ακριβώς αυτό πράττει.

B9wJCEDIgAI7NZLΕΙΚΟΝΑ: Πίνακας 7.8.3-1, σελ. 7.8-9 της ΜΠΕ, “Προσωπικό κατά τη διάρκεια του έργου”. Βλέπετε εσείς 2.500 άτομα;

Για τη μέθοδο μεταλλουργίας:

5. “Η μεταλλουργική μέθοδος flash smelting (ακαριαία τήξη) εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε 50 εργοστάσια παγκοσμίως”. Σωστό. Αλλά ο κ. Γεωργαντζής παραλείπει να ενημερώσει τους τηλεθεατές ότι ΚΑΝΕΝΑ από αυτά τα εργοστάσια δεν τροφοδοτείται με συμπύκνωμα με περιεκτικότητα αρσενικού μεγαλύτερη του 0,5% (και πολύ λέμε), ενώ το μίγμα των συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας και Σκουριών που θα χρησιμοποιήσει η Ελληνικός Χρυσός έχει 11%… Παρέλειψε να πει ότι η εταιρεία του παραπλάνησε τη Διοίκηση και το ΣτΕ παρουσιάζοντας μια καθαρά πειραματική εφαρμογή της μεθόδου ως “βέλτιστη διαθέσιμη τεχνική” και “state of the art” (δείτε εδώ)… Παρέλειψε να πει ότι η εταιρεία του έχει μονομερώς και χωρίς καν να ενημερώσει το Ελληνικό Δημόσιο, τροποποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο αφαιρώντας το εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού που είναι ο στόχος της σύμβασης (δείτε εδώ)…

Για το θέμα της ΑΠΑΤΗΣ του flash smelting το “Παρατηρητήριο” έχει, από τον Ιανουάριο 2013, καταθέσει ειδική ΑΝΑΦΟΡΑ στην αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Ελληνικός Χρυσός Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ (εδώ). Η αναφορά αυτή συμπληρώθηκε με δεύτερη, πιο τεκμηριωμένη, το Φεβρουάριο του 2015 (εδώ) και με σειρά άρθρων σε αυτό το ιστολόγιο.  Καμία επιστημονική απάντηση δεν έχει δοθεί από την εταιρεία η οποία περιμένει τώρα από το ΣτΕ να “βγάλει τα κάστανα από την φωτιά” και  να “νομιμοποιήσει” την απάτη…


Μία απάντηση στο “Σκουριές: Συνέντευξη Τ. Παπαγεωργίου και μερικές απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Ελληνικός Χρυσός… #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.