Β. Λαμπάκης: Όχι σε «αποικιακές» εξορύξεις με τίμημα τη ζωή μας! (ηχητικό)


Τους λόγους, για τους οποίους 26 Δήμαρχοι αρνούνται τις εξορυκτικές δραστηριότητες που μεθοδεύονται με συγκεκριμένο τρόπο, στη Μακεδονία και τη Θράκη, ανέλυσε ένας εξ αυτών, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

lampakis1449733443

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπάκης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναπτυξιακή διαδικασία, με δραστηριότητες που καταστρέφουν τις παραγωγικές δομές της περιοχής, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της σχεδιαζόμενης εξόρυξης λειτουργεί αγρο- φάρμα, η οποία βεβαίως θα εξαφανιστεί, εάν εξελιχθεί η εξόρυξη.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης υπενθύμισε επιστημονικές γνωματεύσεις και πορίσματα που, όπως σημείωσε, πιστοποιούν τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει η προβλεπόμενη χρήση κυανίου στην περιοχή, «για πολλές δεκαετίες».

Θα έχουμε «ανατροπή όλων των άλλων παραγωγικών δομών» συμπέρανε και διευκρίνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία δεν αντιτίθενται γενικά στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά σε εκείνες που σχεδιάζονται «με όρους αποικίας» και οι οποίες έχουν ως «αντίτιμο» την ίδια τη ζωή.

Υπενθύμισε πως η Θράκη, μαζί με την Ήπειρο, κατέχει τα «πρωτεία» στους δείκτες φτώχειας και ανεργίας. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, κάθε άλλο παρά υποτιμά η τοπική κοινωνία την ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης. Ανάπτυξη όμως, επισήμανε, δεν σημαίνει να καταστραφούν οι παραγωγικές δομές της περιοχής «για 130 θέσεις εργασίας». Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν τυχόν υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια εξόρυξης, τότε πολλοί από τους 130 που θα απασχοληθούν μοιραία θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

«Δεν είμαστε ιθαγενείς για να μας δίνουν χάντρες και να μας διώχνουν από τα σπίτια μας» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόσθεσε με νόημα:

«Πολεμάμε για κάτι που δεν πρέπει να γίνει, διότι ξεχάσαμε πώς είναι να πολεμάμε για κάτι που πρέπει να γίνει….».

Ακούστε:


Μία απάντηση στο “Β. Λαμπάκης: Όχι σε «αποικιακές» εξορύξεις με τίμημα τη ζωή μας! (ηχητικό)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.