H Eldorado Gold απειλεί το πόσιμο νερό της Σμύρνης: η αντίσταση μεγαλώνει


efem-620x350

Διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις της Eldorado στο Efemcukuru, κοντά στη Σμύρνη. Φεβρουάριος 2015. Το πανώ αριστερά γράφει:
“Καταστρέψατε την Αφρική, δηλητηριάσατε το Ουσάκ, δεν θα σας αφήσουμε να αποτελειώσετε τη Σμύρνη”. Πηγή.
Για την υπόθεση διαρροής κυανίου από την Eldorado στο Ουσάκ δείτε εδώ.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι της Üstün B. Reinart, EGEÇEP (Aegean Platform for Environmental and Cultural Heritage – Πλατφόρμα Αιγαίου για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Κληρονομιά). Αλλά πρώτα μια διευκρίνιση:

Το μεταλλείο Efemcukuru στην Τουρκία, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, είναι το “καλό” μεταλλείο της Eldorado, αυτό που επιδεικνύει σε όλους της τους επισκέπτες (όπως στους 7 Έλληνες δημοσιογράφους). Ο λόγος είναι απλός: 17366018571_048be2a186_cEίναι καινούριο – εγκαινιάστηκε μόλις το 2011 – άρα δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πολλά προβλήματα. Kαι είναι υπόγειο, δεν έχει δηλαδή μεγάλο ορατό “αποτύπωμα”. Δεν πονάει τα μάτια όπως το επιφανειακό του Kisladag (φωτό αριστερά), που μετά από 9 χρόνια λειτουργίας είναι πλέον ένα τέρας – και έχει συχνά προβλήματα με τη διαχείριση του κυανίου.

Για τα μη ορατά προβλήματα από το Efemcukuru, διαβάστε το άρθρο:

Φόβοι ρύπανσης του πόσιμου νερού της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας: της Σμύρνης

Αυξανόμενη αντίδραση στο μεταλλείο χρυσού της Eldorado Gold στο Efemcukuru, Σμύρνη

image93-660x330

Διαδήλωση κατά της Εldorado με το σύνθημα: “Οι νεκροί δε φοράνε χρυσό”. Οκτώβριος 2013. Πηγή.

Toπικές κοινότητες, επαγγελματικές ενώσεις και οικολογικές οργανώσεις ζητούν να φύγει η Eldorado Gold από το Efemcukuru, Σμύρνη, ενώ εταιρεία κάνει παρασκηνιακές κινήσεις για να αυξήσει παράνομα τη δυναμικότητα του μεταλλείου.

Η Eldorado Gold Corp (μέσω της τουρκικής θυγατρικής της, Tuprag) λειτουργεί ένα αμφιλεγόμενο χρυσωρυχείο στο Efemcukuru, κοντά στη Σμύρνη, στην Τουρκία. Το Efemcukuru είναι στην πλαγιά ενός λόφου πίσω από την πόλη της Σμύρνης, και είναι γνωστό για τους ελαιώνες, τους αμπελώνες, τα δάση και τη βιολογική γεωργία του.

Το Efemcukuru βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του φράγματος Ταχταλί που παρέχει το 40% του πόσιμου νερού της Σμύρνης, και μέσα στην “προστατευμένη” λεκάνη απορροής των ρεμάτων που καταλήγουν στο φράγμα Camli, που προγραμματίστηκε για την παροχή πόσιμου νερού στους 200 000 ανθρώπους που ζουν στις γειτονικές πόλεις και χωριά. (Το φράγμα Camli είχε ήδη προγραμματιστεί, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για το μεταλλείο στην Eldorado και αρνήθηκε την άδεια στο φράγμα.)

Αυτό το μεταλλευτικό έργο ήταν αμφιλεγόμενο από την αρχή, και αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τις κοινότητες, τους επιστήμονες και τους οικολόγους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν προτάθηκε, επιστήμονες έχουν γράψει αρκετές εκθέσεις δηλώνοντας ότι ένα μεταλλείου χρυσού και αργύρου στην περιοχή θα οδηγούσε σε ρύπανση με βαρέα μέταλλα του αέρα, της γης και του νερού, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα υπόγεια νερά, την οικολογική γεωργία και τη δασική κάλυψη της περιοχής.

Παρά τις σοβαρές προειδοποιήσεις, το μεταλλείο όχι μόνο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2011, αλλά ζήτησε άδεια να αυξήσει τη δυναμικότητα* και έλαβε έγκριση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πολλά επαγγελματικά επιμελητήρια, το Ιατρικό και Χειρουργικό Επιμελητήριο και ο Αιγαiακός Συνασπισμός για το Περιβάλλον ξεκίνησαν μια μήνυση εναντίον της αίτησης. Εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν που καλούνται να καταθέσουν κατά τη διάρκεια της δίκης διαπίστωσαν ότι ήδη, το νερό και το έδαφος της περιοχής είχαν ρυπανθεί από το αρσενικό και βαρέα μέταλλα. Στις 16 Απριλίου 2015, το δικαστήριο αποφάσισε ενάντια στην εταιρεία εξόρυξης.

Ωστόσο, αγνοώντας την απόφαση του δικαστηρίου, στις 20 Αυγούστου 2015, η Eldorado και το Τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν από κοινού μια συνάντηση της Επιτροπής Αξιολόγησης για να συζητήσουν το σχέδιο αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας, όπου απαγόρευσαν την είσοδο σε έναν ειδικό για τη δημόσια υγεία και έναν βουλευτή κόμματος της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να παραστούν σαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας.

Η ρύπανση του εδάφους και του νερού από το μεταλλείο έχουν ήδη διαπιστωθεί από το δικαστήριο. Το μεταλλείο Efemcukuru θα πρέπει να κλείσει αμέσως. Οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών για την αύξηση της δυναμικότητας του έργου δεν αποτελούν μόνο κατάφωρη περιφρόνηση για τους νόμους, σηματοδοτούν επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για την παροχή πόσιμου νερού της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

* Σύμφωνα με το σχέδιο για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, το συνολικό μετάλλευμα που θα εξορυχτεί αυξάνεται από 2,5 εκατομμύρια τόνους στα 8,5 τόνους, η διάρκεια της δραστηριότητας αυξάνεται από τα 12 χρόνια στα 17 χρόνια, τα στείρα που θα παραμείνουν στο χώρο αυξάνονται από 660.000 τόνους σε 3.200.000 τόνους, η επιφάνεια που θα καλύφθεί από αυτά τα στείρα θα αυξηθεί από 47,4 στρέμματα στα 123,2 στρέμματα, και το ποσό των ξηρών τελμάτων εμπλουτισμού θα αυξηθεί από 2,2 εκατομμύρια τόνους στα 8 εκατομμύρια τόνους, που θα καλύψουν μια έκταση αυξημένη από τα 76,7 εκτάρια στα 161,8 στρέμματα.

CPGXPEJW8AIuMJu

17/9/2015: Αντιπροσωπεία ακτιβιστών επισκέφθηκε τον Δήμαρχο της Σμύρνης για να του ζητήσει να κλείσει το μεταλλείο του Efemcukuru.
“Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν πωλείται. Το νερό είναι ζωή, δεν θα αφήσουμε να δηλητηριαστεί”

IMG_8188

Η κρατική αστυνομία και εδώ σε ρόλο ιδιωτικής σεκιούριτι της εταιρείας… Πηγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.