Επιστολή του Υπουργού ΠΑΠΕΝ προς την Ελληνικός Χρυσός και απάντηση της εταιρείας


skoyrltehs.medium

Aπό ypeka.gr

Με επιστολή του προς την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Β.Μ.Χ., ο  Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, γνωστοποιεί τη δυνατότητα διεξαγωγής διαλόγου, υπό την προϋπόθεση της άμεσης συμμόρφωσης  της εταιρείας με την υποχρέωση να συνεχίσει τις εργασίες που δεν έχουν  διακοπεί ρητά στις Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας και  να άρει τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων.

Με την  επιστολή του προς την εταιρεία, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ υπενθυμίζει τις συμβατικές  υποχρεώσεις της αναφορικά με την επιλογή της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) και επισημαίνει «τη μη εκπλήρωση εκ  μέρους της εταιρείας σας –παρά τις επανειλημμένες σχετικές υπομνήσεις- των ρητών και μη επιδεχόμενων διαφορετικής ερμηνείας όρων, περί πραγματοποίησης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών (η αναγκαιότητα των οποίων προέκυπτε από πληθώρα στοιχείων του σχετικού φακέλου), που θα αποδεικνύουν την εφαρμοσιμότητα και την προσφορότητα της μεθόδου ακαριαίας τήξης στη βάση όλων των ανωτέρω κριτηρίων που προέκριναν την επιλογή της ως μεθόδου μεταλλουργίας».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  διαχωρίζει την πράξη ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών για τα υποέργα Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας, από οποιαδήποτε εκ προοιμίου  διάθεση αρνητικής τοποθέτησης ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου. Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην εξάντληση, από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, των περιθωρίων για καλόπιστη επίλυση  του ζητήματος με την παροχή νέας προθεσμίας συμμόρφωσης,  ενός έτους.

Ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει, επίσης, την  αυτονόητη  δυνατότητα των αρμόδιων υπηρεσιών  του υπουργείου για  συνεργασία στο πλαίσιο της διαδικασίας διευθέτησης του κεντρικής σημασίας ζητήματος της μεθόδου μεταλλουργίας, πάντα υπό την προϋπόθεση της απόλυτης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της προαγωγής του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος·

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή του Υπουργού ΠΑΠΕΝ προς την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Β.Μ.Χ.

_________

Θέμα: Απάντηση στην  υπ’ αριθ. 6312/26-8-2015 επιστολή-απάντηση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά με την επιστολή-απάντησή σας προς τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις της εταιρίας μας, θέλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάζουμε την επισήμανσή σας πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι εκ προοιμίου αρνητικά τοποθετημένη ως προς την προοπτική υλοποίησης του συνολικού έργου και την επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος, αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Κασσάνδρας.

Δεύτερον, είναι δεδομένη η πρόθεση της εταιρείας  μας για την εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Τρίτον, όλες οι υπόλοιπες εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν σύμφωνα και με τη δική σας επιθυμία, είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορούν την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία του έργου, ενώ έχουν διακοπεί οι άλλες εργασίες οι οποίες είναι απολύτως αλληλένδετες μεταξύ τους και η επανεκκίνησή τους είναι δυνατή μόνο με την ανάκληση της δικής σας απόφασης.

Τέταρτον, όπως αποδείξαμε έμπρακτα μέχρι και σήμερα, είμαστε πάντα πρόθυμοι για μια παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ.

Ωστόσο υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις 19-8-2015, για να είναι παραγωγική αυτή η συνεργασία θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω τέσσερις προϋποθέσεις:

α. Η απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου

β. Η ανάκληση της απόφασής σας και η επιστροφή στην ομαλότητα της υλοποίησης του έργου που αιφνιδίως και αναίτια κατά τη γνώμη μας ανετράπη

γ. Η συμμόρφωση όλων των μερών, με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν εκδοθεί

δ. Η αποκατάσταση εμπιστοσύνης έξω από συκοφαντικές και δυσφημιστικές λογικές, σε συνδυασμό με σαφή προσδιορισμό του στόχου για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου, στα πλαίσια του δημοσίου συμφέροντος, πάντα όταν αυτό δεν προσδιορίζεται κατ’ επιλογή.

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην από 27-7-2015 επιστολή μας (υπ’ αριθ. Α2386) για ένα διάλογο που θα βοηθήσει στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για ανεμπόδιστη συνέχιση του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος

Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.