Οι… παραλείψεις της «Ελληνικός Χρυσός»


Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από τα βάθη της Μαύρης Ηπείρου, συμβαίνει όμως στη Χαλκιδική. Μια εταιρεία-κολοσσός υποβάλλει μελέτες, χωρίς την υπογραφή διπλωματούχων μηχανικών, παραλείπει κρίσιμα στοιχεία κι άλλα τα υποβάλλει σε άλλη γλώσσα από εκείνη του κράτους όπου λειτουργεί! Δεν συμβαίνει σε κάποια μακρινή αποικία, αλλά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απέστειλε την Τρίτη στην «Ελληνικός Χρυσός» δύο έγγραφα που περιγράφουν πράξεις και παραλείψεις της εταιρείας σε βάθος τριών χρόνων. Τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι τόσο σοβαρά, που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία, τόσο των κατοίκων όσο και των εργαζομένων στη Χαλκιδική. Τα έγγραφα αφορούν τις Μονάδες Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο.

Ενδεικτικό του πώς ακριβώς λειτουργούσε η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών σημειώνει τις παραλείψεις του φακέλου που υπέβαλε η «Ελληνικός Χρυσός»… ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία αδειοδοτήθηκε το 2011.

Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε καταθέσει, θα έπρεπε εντός των τριών τελευταίων χρόνων να κατασκευάσει στο Στρατώνι μια πιλοτική μονάδα ημιβιομηχανικού τύπου, στην οποία θα έκανε δοκιμές και μελέτες, θα υπέβαλλε στην πολιτεία τα στοιχεία που θα προέκυπταν και στη συνέχεια θα αδειοδοτούνταν για την κατασκευή της κανονικής μονάδας.

Η εταιρεία, όπως διαπιστώνει το υπουργείο, δεν έχει εφαρμόσει πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη κλίμακα επιτόπου. Η τεχνική μελέτη δεν είναι υπογεγραμμένη από διπλωματούχους μηχανικούς, ενώ ορισμένα από τα στοιχεία που έχει υποβάλει η εταιρεία δεν είναι καν στα ελληνικά! Για την πολυδιαφημισμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που θα έκανε εκ των υστέρων η εταιρεία, δεν προβλέπεται ούτε ευρώ. Για την επίσης πολυδιαφημισμένη ασφάλεια των εργαζομένων, διαπιστώνεται ότι στην τεχνική μελέτη δεν υπάρχει καμία αναφορά ως προς την περιεκτικότητα σε ανεπιθύμητα συστατικά στα προϊόντα και τα απόβλητα της εταιρείας.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος προσπεράσει το κόστος στο περιβάλλον και τους ανθρώπους της Χαλκιδικής κι ερμηνεύσει το «δημόσιο συμφέρον» αποκλειστικά ως έσοδα για τον δημόσιο κορβανά, κι εκεί εντοπίζονται προβλήματα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η εταιρεία θα παράγει περισσότερους τόνους συμπυκνώματος από αυτούς που θα χρησιμοποιεί στη μεταλλουργία επιτόπου. Αυτό, όπως μας εξηγούν γνώστες του θέματος, «σημαίνει ότι η εταιρεία προφανώς θα εξάγει το πλεόνασμα συμπυκνωμάτων σε άλλες χώρες και θα φορολογείται εκεί. Ετσι, το Ελληνικό Δημόσιο θα χάνει χρήματα από τη φορολογία».

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών διαπιστώνει ελλείψεις και στην τεκμηρίωση της μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία. Για όλους αυτούς τους λόγους, το υπουργείο επιστρέφει την τεχνική μελέτη στην «Ελληνικός Χρυσός» και την καλεί εντός 45 ημερών να συμμορφωθεί.

«Μέθοδος-φάντασμα»

Σε πολυσέλιδη μελέτη που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων τον Φεβρουάριο του 2015, σημειώνεται ότι «προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη έγκριση η “Ελληνικός Χρυσός” προσέφυγε σε μια επιστημονική απάτη. Η μέθοδος (σ.σ. την οποία επικαλέστηκε, για να της εγκριθούν από την πολιτική ηγεσία οι περιβαλλοντικοί όροι) είναι μια μέθοδος-φάντασμα που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο και δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Χαλκιδική».

Το Παρατηρητήριο τονίζει ότι «την απάτη την είχε αντιληφθεί πλήρως η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία στη γνωμοδότησή της είχε επισημάνει τα προβλήματα με την εφαρμογή της μεθόδου κι είχε ζητήσει τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ομως, κάποιοι στο ΥΠΕΚΑ, πλήρως ταυτισμένοι με τα συμφέροντα της εταιρείας, μεθόδευσαν την παράκαμψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας και αδειοδότησαν περιβαλλοντικά κάτι που δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει το Παρατηρητήριο, «η επένδυσή τους είναι ένα οικοδόμημα χωρίς θεμέλια, γιατί είναι παράνομη σ’ αυτό που εξαρχής ορίστηκε ως στόχος της επένδυσης και πάνω του στηρίζεται το οικοδόμημα: τη μεταλλουργία χρυσού»…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.