Αρχική Απόψεις & Σχόλια Eldorado Gold: Το Ελληνικό Δίλημμα και το Aβέβαιο Μέλλον του Έργου των...

Eldorado Gold: Το Ελληνικό Δίλημμα και το Aβέβαιο Μέλλον του Έργου των Σκουριών

1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

saupload_fc3b5192352365e172f119ec81bb15cd-1

Σε χθεσινό του άρθρο με τίτλο Eldorado Gold: The Greek Dilemma And The Skouries Project Uncertain Future, το Seeking Alpha αναφέρεται φυσικά στις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Λαφαζάνη («Είμαστε απολύτως ενάντιοι και θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας») και στην κατάρρευση της μετοχής της Eldorado. Και στη συνέχεια κάνει μερικές πολύ δυσμενείς για την Eldorado διαπιστώσεις.

Μέχρι χθες η εταιρεία έδινε στους μετόχους της μια εικόνα ρόδινη: όλα πάνε καλά στην Ελλάδα, το έργο στις Σκουριές προχωράει με ταχείς ρυθμούς, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του SAG Mill (τι κι αν δεν έχουμε άδεια δόμησης του εργοστασίου;), η τοπική κοινωνία πίνει νερό στ’ονομά μας... Χθες οι μέτοχοι ξαφνικά (;) ανακάλυψαν ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Aυτό το μεταλλείο ήταν πολύ αμφιλεγόμενο από την αρχή και υπήρξε εξαιρετικά  αντιδημοφιλές μεταξύ του τοπικού πληθυσμού για πολλά χρόνια. Οι ντόπιοι διαδήλωσαν βίαια στο παρελθόν, για να διατηρηθεί το όμορφο τοπίο της χερσονήσου της Χαλκιδικής, με τις παραλίες και τα δάση που περιβάλλουν  το έργο“!!!

– “Οι δηλώσεις του Υπουργού κ. Λαφαζάνη ήταν δυστυχώς αναμενόμενες. Αυτά τα σχόλια δεν ήρθαν σαν έκπληξη, ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις”.

– “Φυσικά, ο υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μπλοκάρει το έργο των Σκουριών, από το να ολοκληρωθεί το 2016. Οι Σκουριές θα αποτελέσουν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση και αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα που η  Eldorado Gold θα θέλει να ακούσει αφού έχει ξοδέψει τόσα χρήματα στο μελλοντικό μεταλλείο”.

– “Το ερώτημα είναι κατά πόσον ή όχι η Εldorado θα καταφέρει να ολοκληρώσει το μεταλλείο το 2016 όπως έχει προγραμματιστεί ή μήπως δεν θα το καταφέρει  καθόλου; Αυτή η αβεβαιότητα είναι πολύ επιζήμια για τη μετοχή της εταιρείας, επειδή χωρίς την Ελλάδα η παραγωγή θα αρχίσει να πέφτει από το 2017Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι με βεβαιότητα, αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος κι αυτός είναι ο λόγος που η μετοχή έχασε το 20% σήμερα.”

Η αλήθεια που με τόσο κόπο και τόσα ψέμματα προσπαθούσαν να αποκρύψουν από τους “επενδυτές” ήρθε με πάταγο στο προσκήνιο. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου ποτέ δεν ήταν σίγουρη, παρά την  υποστήριξη της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά τους χαριστικούς νόμους, παρά την καταστολή. Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε το ίδιο site στο προηγούμενο άρθρο του για την Eldorado (δείτε εδώ): “Για την προηγούμενη κυβέρνηση το μεταλλείο των Σκουριών ήταν μια test-case που θα αποκάλυπτε αν η Ελλάδα θα μπορούσε να προστατεύσει τους ξένους επενδυτές, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ”.

Ήταν πάντα γνωστό ότι αυτό ήταν ένα έργο που ήταν ανεπιθύμητο από την τοπική κοινωνία και γινόταν προσπάθεια να επιβληθεί με τη βία. Και αυτά ήταν πάντα επικίνδυνα παιχνίδια. Ας πρόσεχαν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Για την προηγούμενη κυβέρνηση το μεταλλείο των Σκουριών ήταν μια test-case που θα αποκάλυπτε αν η Ελλάδα θα μπορούσε να προστατεύσει τους ξένους επενδυτές, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».
    Ήταν πάντα γνωστό ότι αυτό ήταν ένα έργο που ήταν ανεπιθύμητο από την τοπική κοινωνία και γινόταν προσπάθεια να επιβληθεί με τη BIA. Και αυτά ήταν πάντα επικίνδυνα παιχνίδια.
    Ας πρόσεχαν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.