Αρχική Ενημέρωση Οι χημικοί μηχανικοί του ΑΠΘ ακύρωσαν την “εκδρομή” στην Ελλ.Χρυσός

Οι χημικοί μηχανικοί του ΑΠΘ ακύρωσαν την “εκδρομή” στην Ελλ.Χρυσός

2
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

H αφίσα και το κείμενο είναι από εκδήλωση που έγινε χθες, 25/11 στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκη.

10604087_10152456478122405_5496967581920493121_oΓια ποια επιστήμη μιλάμε;

Το τελευταίο διάστημα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. λάβαμε γνώση ότι στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής «Υγιεινή και Ασφάλεια στη Βιομηχανία» είχε προγραμματιστεί εκδρομή στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές Χαλκιδικής. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις της υπεύθυνης αναπληρώτριας καθηγήτριας Ρωξάνης Τζήμου-Τσιτουρίδου και του υπεύθυνου επιστημονικού συνεργάτη Ιωσήφ Γεωργίου, εκφράσαμε ανοιχτά την αντίθεσή μας, ενώ το ζήτημα τέθηκε και στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών που διεξήχθη στις 16/10, όπου κατατέθηκε ψήφισμα για ακύρωση της εκδρομής, αλλά και καμίας μελλοντικής εμπλοκής του τμήματός μας με την εν λόγω εταιρεία, το οποίο και υπερψηφίστηκε. Από τη μεριά τους, οι διδάσκοντες, αδιαφορώντας για την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών και τονίζοντας πως λόγο για ό,τι αφορά το μάθημα έχουν μόνοι οι φοιτητές/ριες που το έχουν δηλώσει το τρέχον εξάμηνο, δήλωσαν πως η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί. Έπειτα από κλιμάκωση των αντιδράσεων μας, αποφασίστηκε η ακύρωση της εκδρομής.

Φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής μας, που και λόγω επιστημονικού αντικειμένου αντιμετωπίζουν με αυξημένη ευαισθησία τα θέματα περιβάλλοντος, έχουν επανειλημμένα βρεθεί στους χώρους της εξόρυξης και έχουν συζητήσει με τους κατοίκους τις ενδεχόμενες συνέπειές της. Έχουν δει από κοντά τόσο τη μέχρι τώρα καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από κράτος και εταιρεία για την τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται για την προστασία του φυσικού τους χώρου. Θεωρούμε, λοιπόν, πως η οποιαδήποτε σύνδεση του τμήματός μας (αλλά και του πανεπιστημίου γενικότερα) με την εν λόγω εταιρεία πλήττει σοβαρά το δίκαιο αγώνα των κατοίκων για την προστασία των ζωών τους. Δε θεωρούμε, άλλωστε, πως η εκδρομή στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι μία εκδρομή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και οφέλη, αλλά μία προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί προς αυτή, καθώς και σύνδεσής της με επίσημους φορείς, γεγονός που τη νομιμοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας.

Και εν μέσω όλων αυτών, το πανεπιστήμιο όχι μόνο κωφεύει, αλλά γίνεται και γόνιμο έδαφος διαφήμισης και εδραίωσης της πολυεθνικής μέσω πρακτικών ασκήσεων για τους φοιτητές/ριες και μέσω της προπαγάνδας υπέρ της, που γίνεται από μερίδα του καθηγητικού προσωπικού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Τέτοιες λογικές και πρακτικές βρίσκονται σε ευθεία ταύτιση με κράτος και αφεντικά, που επιθυμούν τη διαμόρφωση μονόπλευρων ανθρώπων, που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε βιομηχανίες και εταιρίες, χωρίς να αναλογίζονται την καταστροφή που αυτές επιφέρουν τόσο στη φύση, όσο και στην κοινωνία. Θεωρούμε πως το πανεπιστήμιο δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να τίθεται στην υπηρεσία οποιωνδήποτε κερδοσκοπικών συμφερόντων, και ιδιαίτερα των πολυεθνικών εταιριών, που περίτρανα έχουν μέχρι τώρα αποδείξει πως το μόνο ενδιαφέρον τους είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες στο περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. Ως σημερινοί φοιτητές/μελλοντικοί επιστήμονες, αλλά και κομμάτι της κοινωνίας, απορρίπτουμε τη λεηλασία της φύσης για το κέρδος των πολυεθνικών και προτάσσουμε το σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

https://www.facebook.com/events/945565875472087/

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υγιεινή και “ασφάλεια” στη βιομηχανία…
    Πολύ καλό!
    Το άλλο με τον Τοττό το ξέρετε?

    Υ.Γ. Aπό “αφάλεια” ούτως ή άλλως το βουνό είναι γεμάτο… είτε πρόκειται για την “ασφάλεια” Πολυγύρου είτε για την “ασφάλεια” Θεσσαλονίκης…

  2. ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΡΓΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ;;;;;;;;;; ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΩΣ ΦΟΒΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΤΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ. ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΥΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ. ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ : ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΛΑΨΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΔΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.