Στρατώνι: η νεροποντή που δεν έγινε


20141113_152154

Έγινε χθες τοπικός κατακλυσμός στο Στρατώνι; Όχι, σύμφωνα με τους κατοίκους του. Ούτε σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία που καταγράφει ο Μετεωρολογικός Σταθμός Στρατωνίου του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο υπάλληλος της Ελληνικός Χρυσός όμως που διαχειρίζεται το blog των Πωλητών Αριστοτέλη και το λογαριασμό @paristoteli στο Τwitter (το ΕΠΙΣΗΜΟ account των Πωλητών, όχι όποιο κι όποιο) ανακάλυψε ότι χθες, για δυο ώρες 11:00-13:00, το Στρατώνι μετατράπηκε σε Μπαγκλαντές! Βεβαίως, το “ανακάλυψε” μόλις δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες που δείχνουν τη θάλασσα του Στρατωνίου να έχει γίνει (ξανά!) κόκκινη από τα υγρά απόβλητα των μεταλλείων.

πωλητες1

Να ενημερώσουμε τον καημένο τον υπάλληλο που γράφει ότι να’ναι για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ότι η βροχόπτωση μετράται σε ΧΙΛΙΟΣΤΑ (mm) BΡΟΧΗΣ. Όχι σε χιλιοστά την ώρα (mm/hr), που μετρούν το ρυθμό της βροχόπτωσης που μπορεί στιγμιαία να είναι πολύ μεγάλος.

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα (η πηγή είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών), το μέγιστο της βροχής που έπεσε χθες στο Στρατώνι ήταν … 4 χιλιοστά, για το φοβερό διάστημα των 10 λεπτών! Δηλαδή μια απλή, κοινή βροχούλα. Όλη την υπόλοιπη μέρα ήταν 0,0-0,2 άντε 1,00 χιλιστό και αυτός ήταν ο φοβερός κατακλυσμός του Στρατωνίου…

stratoni 13:11

πωλητες2Nα ενημερώσουμε επίσης τον κατά φαντασία πλημμυρόπληκτο υπάλληλο ότι τα μετεωρολογικά δεδομένα δεν είναι υψηλή λογοτεχνία για να έχουν διαφορετικές “αναγνώσεις”. Αφήνουμε λοιπόν τους αναγνώστες να κρίνουν ποιος έχει τη σωστή “ανάγνωση” και ποιος πλέει μέσα στη λάσπη.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό που πνίγηκε ήταν για μια ακόμα φορά το Στρατώνι και δεν ήταν σε κοινή λάσπη. Τα κόκκινα νερά είναι όξινα υγρά απόβλητα του μεταλλείου. Είναι νερά που καθώς διέρχονται από το δίκτυο των υπόγειων στοών του μεταλλείου αποκτούν οξύτητα και υψηλές περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα, λόγω του φαινομένου της όξινης απορροής. Έτσι το κάποτε καθαρό νεράκι του βουνού γίνεται δηλητήριο και πρέπει να συλλεχθεί και να υποστεί χημική επεξεργασία πριν τη διάθεσή του στη θάλασσα.

Η εικόνα της κόκκινης θάλασσας στο Στρατώνι δεν είναι άγνωστη και όλοι ξέρουν ότι αυτό το πορτοκαλί ΔΕΝ είναι το χρώμα της κοινής λάσπης… Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το Δεκέμβριο του 2001:

15-12 panoramic

Όταν έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις, το σύστημα συλλογής αδυνατεί να μαζέψει όλα τα νερά που κατεισδύουν στα υπόγεια κι έτσι αυτά τα δηλητήρια φεύγουν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. Από τη βροχόπτωση και μέχρι να περάσουν τα νερά στο υπέδαφος περνάνε αρκετές μέρες, οπότε μπορεί τα κόκκινα νερά που βλέπουμε σήμερα να είναι αποτέλεσμα της βροχής (που δεν ήταν και φοβερή) της περασμένης εβδομάδας. Ή μπορεί να χάλασε το σύστημα επεξεργασίας.

Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση  είναι ένα:

Οι κάτοικοι του Στρατωνίου μέχρι πότε θα ανέχονται αυτή την κατάσταση;

Ας θυμηθούμε και αυτό: Ουφ, ανακουφίστηκα! Η ρύπανση δεν είναι στις Σκουριές, είναι 5 χλμ μακρυά! (φωτογραφίες)


Μία απάντηση στο “Στρατώνι: η νεροποντή που δεν έγινε”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.