Ιστορική στιγμή: Νόμος πλέον η απαγόρευση του κυανίου στη Σλοβακία


LONDON_13.10.Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, οι βουλευτές της Σλοβακίας υιοθέτησαν μια  τροπολογία του νόμου περί ορυχείων. Η τεχνολογία της εκχύλισης με κυάνιο για την επεξεργασία του χρυσού στη μεταλλευτική βιομηχανία επιτέλους απαγορεύθηκε, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα ένα τοπικό δημοψήφισμα να αποφασίσει υπέρ της τεχνολογίας αυτής. (σ.σ. σε αντίθεση με ότι είχε αναφερθεί πριν η τροπολογία εγκριθεί από τη Βουλή, δείτε εδώ).

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας έκανε δεκτή την τροπολογία. Η πρωτοβουλία ήρθε από το κυβερνών κόμμα Smer που έχει μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η Σλοβακία έτσι ακολουθεί άλλες μεμονωμένες κυβερνήσεις που έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση κυανίου στη μεταλλευτική, όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία. Τον Μάιο του 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα για μια γενική απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις τεχνολογίες εξόρυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ ‘όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να επιβάλει πανευρωπαϊκή απαγόρευση του κυανίου, επειδή «η γενική απαγόρευση της χρήσης κυανίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση». Από τότε, ακόμα περισσότερες κοινότητες σε όλη την ΕΕ έχουν έρθει αντιμέτωπες με προτάσεις μεταλλείων που περιλαμβάνουν τη χρήση κυανίου. Από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία μέχρι τη Φινλανδία, οι πολίτες κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν ότι το τοξικό κυάνιο θα απαγορευθεί.

Η Σλοβάκικη τροπολογία ήρθε ως απάντηση στα σχέδια εξόρυξης χρυσού  στις Kremnica και Detva (Περιφερεια Bystrica Region Banská). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Jan G. Laitos, «πάνω από το 90% του συνόλου του χρυσού που εξορύσσεται σε όλο τον κόσμο βασίζεται στη χρήση του κυανίου. Το κυάνιο είναι μια χημική ένωση που σχηματίζει δεσμό με το χρυσό και επιτρέπει το διαχωρισμό του από τα άλλα στοιχεία. Είναι, από την πλευρά της βιομηχανίας, μια απλή και αποδοτική διαδικασία. Δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις με τόσο μικρό κόστος παραγωγής. Με άλλα λόγια, η απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην πραγματικότητα απαγορεύει την εξόρυξη και την παραγωγή φτηνού, τοξικού χρυσού.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, αλλά έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αποτροπή των τοξικών εξορύξεων χρυσού, όχι μόνο στην Kremnica, αλλά σε όλη τη Σλοβακία,” δήλωσε ένα μέλος της κοινότητας «Kremnica nad Zlato» (Η Κρεμνίτσα πέρα από χρυσό). «”Έχουμε την πεποίθηση ότι η νίκη μας θα ενθαρρύνει και άλλες κοινότητες στις δικές τους χώρες να αγωνιστούν για ένα καθαρό μέλλον και μια απαγόρευση του κυανίου. Ακόμα περισσότερα, το παράδειγμα της Σλοβακίας θα πρέπει επίσης να είναι κίνητρο για τους αξιωματούχους της ΕΕ να βάλουν τέλος στις τοξικές εξορύξεις στην Ευρώπη και να εφαρμόσουν τη θέληση των ανθρώπων να απαγορευθεί το κυάνιο“.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με: [email protected] ή επισκεφθείτε τη σελίδα facebook: Kremnica nad Zlato, η Κρεμνίτσα πέρα από το χρυσό.

Αγγλική έκδοση του κειμένου εδώ.


2 απαντήσεις στο “Ιστορική στιγμή: Νόμος πλέον η απαγόρευση του κυανίου στη Σλοβακία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.