Χαλκιδική: Ρυπασμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου (Έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων)


Aπό το Alterthess Μπορεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας σε λίγες μέρες να αποτελεί οριστικά παρελθόν για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, τα «έργα και ήμερες» του που αφορούν την αμέριστη υποστήριξη που επιδείκνυε στην καταστροφική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός και τις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού αποτυπώνονται όμως ήδη με τον πιο τραγικό τρόπο στις ζωές των κατοίκων και κυρίως στην υγεία τους.

Έγγραφο με ημερομηνία 4/8/2014 της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο δημοσιεύει σήμερα το alterthess.gr προκαλεί νέα αναστάτωση στους κατοίκους του Νεοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς αποδεικνύει ότι όλο το υπόγειο υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» το οποίο τροφοδοτεί με νερό το Νεοχώρι και τα γύρω χωριά είναι ρυπασμένο από αρσενικό και μόλυβδο.

Η υπόθεση της ρύπανσης του νερού του Νεοχωρίου από αρσενικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν ακριβώς ένα χρόνο (29 Αυγούστου του 2013) όταν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας δήλωσε ενώπιον των κατοίκων του χωριού ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο γιατί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού παροτρύνοντάς τους να πίνουν εμφιαλωμένο. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από δείγματα που πάρθηκαν από το νερό στα οποία ανιχνεύτηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Νερού (ΚΕΠΑΜΑΧ) συγκέντρωση αρσενικού 28 mg/l τη στιγμή που το επιτρεπτό ανώτατο όριο είναι τα 10 mg/l . Οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί μέρες πριν την ανακοίνωση του δημάρχου το πρόβλημα λόγω δυσοσμίας του νερού ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ότι η παροχή της πηγής του Αγίου Αθανασίου (βασική πηγή υδροδότησης του Νεοχωρίου) προς την δεξαμενή υδροδότησης έχει διακοπεί και ότι το χωριό υδροδοτείται από μία γεώτρηση η οποία βρίσκεται εντός του χωριού και στην οποία εντοπίστηκε το πρόβλημα με το αρσενικό.

Ο Χρ. Πάχτας στη συνέχεια με εκτενείς ανακοινώσεις του προσπαθούσε να καθησυχάσει τους κατοίκους, την «Ενωτική Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη» αλλά και κοινοβουλευτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ) που είχαν προχωρήσει σε σχετικές ερωτήσεις και καταγγελίες ότι το πρόβλημα λύθηκε και ότι η τροφοδοσία γίνεται από άλλη πηγή με άφθονο και καλής ποιότητας νερό (σύμφωνα με τους κατοίκους επρόκειτο για μια πηγή που επί 35 χρόνια χρησιμοποιούνταν για αρδευτικούς λόγους και που το νερό της δεν ήταν πόσιμο). Παράλληλα προσπαθούσε να αντικρούσει με κάθε βεβαιότητα τους ισχυρισμούς των κατοίκων ότι πρόβλημα έχει ανθρωπογενή αίτια και προήλθε από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Πιάβιτσας η Ελληνικός Χρυσός είχε προχωρήσει σε πλήθος ερευνητικών γεωτρήσεων για ψήγματα χρυσού τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα στο έδαφος της περιοχής αλλά και γεωτρήσεις περιχαράκωσης του κοιτάσματος. Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή της Πιάβιτσας στην οποία βρίσκεται η πηγή του Αγίου Αθανασίου- ανήκει στους επόμενους μεταλλευτικούς στόχους του ενιαίου μεταλλευτικού πεδίου με βάση το Επενδυτικό Σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός».

Ο Χρ. Πάχτας στις ίδιες ανακοινώσεις του πριν ένα χρόνο διεμήνυε τις επόμενες του κινήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δρομολογούνταν δύο νέες υδρογεωτρήσεις με στόχο την διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν στην προσχωματική λεκάνη του ποταμού Χαβρία ΒΔ του οικισμού του Νεοχωρίου. «Στην περίπτωση που οι υδρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές οι γεωτρήσεις θα αξιοποιηθούν παραγωγικά για την μακροχρόνια επίλυση των υδρευτικών αναγκών του Νεοχωρίου» ανέφερε συγκεκριμένα τότε η ανακοίνωση.

Απ`ότι αποδεικνύει όμως το έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας (υπηρεσία που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση) στην οποία ανατέθηκε ο έλεγχος της προτεινόμενης θέσης ανόρυξης της γεώτρησης, το νερό στο Υπόγειο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα «Σκουριές –Μαύρες Πέτρες» είναι κακής ποιότητας λόγω συγκεντρώσεων αρσενικού και μολύβδου, οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια. Η Διεύθυνση δεν αφήνει περιθώριο στα αίτια της ρύπανσης καθώς σημειώνει συγκεκριμένα ότι η ρύπανση του νερού από αρσενικό και μόλυβδο προέκυψε από την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια η Διεύθυνση Υδάτων επεξηγεί ότι προκειμένου το νερό να διατεθεί για υδρευτική χρήση απαιτείται επεξεργασία υψηλού επιπέδου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νερά (σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειώνεται το επίπεδο επεξεργασίας καθαρισμού που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμου ύδατος) και προτείνει επιλογή νέας θέσης ανόρυξης σε γειτονικό Υπόγειο Υδατικό Υποσύσημα (Χολομώντα –Ωραιοκάστρου).

«Αυτό που αποδεικνύει το έγγραφο αυτό είναι ότι όλο το υδάτινο υποσύστημα της περιοχής είναι υποβαθμισμένο και άρα οι τότε ισχυρισμοί του δημάρχου ότι θα βρει πόσιμο νερό σε καλή ποιότητα είναι ψευδείς καθώς οι γεωτρήσεις στις οποίες θα προχωρούσε θα προέρχονταν από το ίδιο υπόγειο διαμέρισμα. Επίσης με το έγγραφο αυτό πιστοποιείται ότι οι συγκεντρώσεις μολύβδου και αρσενικού οφείλονται στην μεταλλευτική δραστηριότητα» δηλώνει μιλώντας στο alterthess.gr o καθηγητής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ Γ. Κρεστενίτης.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλες μας οι διαμαρτυρίες σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικό Χρυσός στην περιοχή μας. Φανταστείτε ότι το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές. Το αρσενικό όπως επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου καθώς λειτουργεί συσσωρευτικά προκαλώντας καρκινογενέσεις» τονίζει ο Απ. Σανταβάς κάτοικος του Νεοχωρίου και προσθέτει «Στο χωριό μας μεγαλώνουν παιδιά τα οποία κινδυνεύουν άμεσα. Αποτελεί τραγική ειρωνία το γεγονός ότι η εταιρεία καλεί κόσμο από άλλες περιοχές να μετακομίσει στην περιοχή μας για να δουλέψει για ένα μεροκάματο. Εκτός από μας πρόκειται να δηλητηριαστούν και άλλοι άνθρωποι».

«Δεν θέλουμε να θυσιαστούμε στο βωμό των κερδών της Eldorado» δηλώνει ακόμη ο Απ. Σανταβός και προειδοποιεί ότι “τα συνεχόμενα ψέματα από πλευράς του δημάρχου σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση εκ μέρους του σχετικά με το θέμα επισύρουν ακόμη και ποινικές ευθύνες».

Όλα αυτά αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση των πολλαπλών και μη αντιστρέψιμων συνεπειών των επιχειρούμενων εξορύξεων χρυσού πέραν της ορατής τεράστιας καταστροφής που έχει ήδη υποστεί το αρχέγονο δάσος του Κακάβου. Τα νερά του Κακάβου έχουν σε μεγάλο βαθμό ρυπανθεί και η ανάπτυξη που υπόσχονται τα στελέχη της εταιρείας σε εφημερίδες και δικά τους έντυπα δεν είναι άλλη από την οριστική μετανάστευση των κατοίκων από τα χωριά τους. Εκτός και αν οι υποστηρικτες της εταιρείας με το σύνθημά «Πρώτα δουλειά -μετά υγεία» εννοούν ότι δεν είναι δα και πολύ σοβαρό ζήτημα η δηλητηρίαση από αρσενικό μπροστά σε λιγοστές και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας….

Σταυρούλα Πουλημένη
Scan1

Scan 1


17 απαντήσεις στο “Χαλκιδική: Ρυπασμένο από αρσενικό όλο το υδατικό υποσύστημα του Νεοχωρίου (Έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων)”

  1. To έγγραφο αυτό επιβεβαιώνει τα αυτονόητα.
    Αλλά είπαμε: ” πρώτα η δουλειά και μετά η υγεία “…
    Τώρα, το που θα βάλει κανείς τον τόνο στη λέξη “δουλεια” εξαρτάται από την οξύνοια και την τοποθέτηση του εκάστοτε παρατηρητή/αναγνώστη.

  2. Οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί μέρες πριν την ανακοίνωση του δημάρχου το πρόβλημα λόγω δυσοσμίας του νερού

    ναι ειναι επειδη το αρσενικό μυρίζει… α βρε βλαχοι! Που γίνατε και εμπειρογνώμωνες και κρίνετε οτι φταίνε τα μεταλλεία…

    • 1. Δεν είναι δικό μας το άρθρο
      2. Δεν κρίναμε εμείς ότι φταίνε τα μεταλλεία, το έκρινε η Δ/ση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ
      3. Οποιος δεν πείθεται και πιστεύει ότι το νερό είναι καλό, είναι δικαίωμά του να το πιει. Αλλά να μην κλαίγεται μετά για τον καρκίνο.

    • εσύ που δεν είσαι βλάχος και ξέρεις να κρίνεις για πες μας αν είσαι Δρ χημικός Μηχανικός και από που έχεις τις γνώσεις αυτές για να κρίνεις.

  3. Καταρχάς η μυρωδία δεν λέει τίποτα, γιατί μπορεί να προέρχεται ακόμα και απο εντελώς ακίνδυνους για την υγεία παράγοντες. Ερμηνέυετε τα γεγονότα κατά το δοκούν, όπως ακριβώς τα ερμηνεύουν οι ημιμαθείς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνω και τον καθηγητή του ΑΠΘ ο οποίος μπλέκεται σε χώρους που δεν κατέχει…Η γεωχημεία των υδάτων δεν έχει σχέση με την χημική μηχανική. Το γεγονός οτι η περιοχή έχει ένα γεωχημικό υπόβαθρο πλούσιο σε As και Pb δε το λαμβάνει κανείς υπόψη, αλλά όλο το ανάθεμα πέφτει στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Αν έτσι θέλετε να πιστεύετε δικαίωμα σας, αλλά η πραγματικότητα απέχει αρκετά…..

  4. Επειδή όλοι μας ημιμαθείς είμαστε, συμπεριλαμβανομένων και των καθηγητών Πανεπιστημίου, και όλοι μας γερνάμε μαθαίνοντας, θα ήταν χρήσιμο ο Δευκαλίων, ημιμαθής φαντάζομαι και αυτός, να εξηγήσει λίγο καλύτερα στους τυχόν ενδιαφερόμενους να μάθουν καθηγητές Πανεπιστημίου τι εννοεί όταν λέει πως “η γεωχημεία των υδάτων δεν έχει σχέση με την χημική μηχανική”.
    Και να εξηγήσει επίσης σε όλους τους υπόλοιπους, με απλούστερα λόγια, γιατί αυξήθηκαν -επαναλαμβάνω γιατί αυξήθηκαν- οι τιμές του αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου σε σχέση με ότι ήταν πριν, όταν (κατά τον Δευκαλίωνα) το πλούσιο σε αρσενικό και μόλυβδο γεωχημικό υπόβαθρο δεν άλλαξε καθόλου -ή μήπως άλλαξε; και στην περίπτωση αυτή γιατί άλλαξε και σε τι άλλαξε, στο χρόνο που άλλαξε;

    • Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους;

      – Το ότι για τη μυρωδιά πιθανόν να ευθύνεται το θείο είναι προφανώς μια υπόθεση που δεν έχω ιδέα αν έχει βάση. Ούτε το μύρισα αυτό που μύρισαν οι κάτοικοι του Νεοχωρίου.

      – Το ότι για το αρσενικό στο νερό (πέραν του γεωλογικού υποβάθρου) ευθύνεται σαφώς η μεταλλευτική δραστηριότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ. Είναι καταγεγραμμένο στο Σχεδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού του ΥΔ Κεντρικης Μακεδονίας και σε ΟΛΑ τα κείμενα τεκμηρίωσής του που είναι αναρτημένα από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων εδώ http://wfd.opengov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=12

      Ενδεικτικά:
      ” Κατά τη λειτουργία του συστήματος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στο σύνολό του, προκύπτουν ρυπογόνες εστίες που σχετίζονται με: τα νερά των μεταλλείων, την μεταλλευτική διεργασία (παραγωγή, μεταφορά, εμπλουτισμό), την απόθεση σωρών εμπλουτισμού σιδηροπυρίτη, αρσενοπυρίτη, την απόθεση στείρων υλικών…”.
      «στο ΒΑ τμήμα του συστήματος έχει αναπτυχθεί έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα (παλαιά και πρόσφατη) σε αρκετές θέσεις, όπου η ανθρωπογενής ρύπανση συνδέεται με την εξορυκτική διαδικασία, την διαδικασία εμπλουτισμού και την απόρριψη σε περιοχές αποθεσιοθαλάμων των στείρων υλικών».
      και πολλές άλλες παρόμοιες αναφορές.

      Εξ’αιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, στο εν λόγω σχέδιο διαχείρισης οι περιοχές Ολυμπιάδας-Σκουριών-Μαύρων Πετρών ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ από τους στόχους της οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά που προβλέπει βελτίωση ή τουλάχιστον μη επιδείνωση της κατάστασης όλων των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων της Ευρώπης. Δεν προστατεύονται ούτε καν οι πηγές του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και γι’αυτό είχαμε αυτή την απάντηση για τη νέα γεωτρηση του Νεοχωρίου.

      Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων στη Θεσ/νίκη τον Ιούλιο 2013 για να παρουσιαστεί το Σχέδιο Διαχείρισης, μετά από πολύ πίεση, ένας εκ των μελετητών μας δήλωσε επι λέξει το εξής κυνικό:
      “Εμείς προστατεύουμε ή την ποιότητα ή τη χρήση του νερού. Και στη Β. Χαλκιδική υπάρχει μια εγκεκριμένη επένδυση”!!! Ο κ. Δημητριάδης ήταν παρών, όπως ήμουν και εγώ. Τελικά, παρά τις υποσχέσεις ότι “θα το ξαναδούμε” κλπ, φυσικά τίποτα δεν άλλαξε και η ΜΟΝΙΜΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ διατηρήθηκε και στο τελικό κείμενο.

      Συμπέρασμα: Η καταστροφή των νερών μας είναι δεδομένη. Τα νερά του Κακάβου που ήταν το καμάρι μας και χαιρόμασταν γιατί ήμασταν η μόνη περιοχή στη Χαλκιδική που είχε άφθονο καθαρό νερό, έχουν καταδικαστεί. ΤΕΛΟΣ.

      Θέλετε κι άλλες αποδείξεις ότι αυτή η “επένδυση” είναι ο θάνατος της περιοχής μας;

      • αγαπητέ/οι antigold,

        Η συγκεκριμένη αναφορά στα σχέδια διαχείρισης είναι περισσότερο βιβλιογραφική και λιγότερο τεκμηριωμένη με πραγματικά δεδομένα. Δεν αναφέρομαι σε απλές μετρήσεις συγκέντρωσης αρσενικού, αλλά σε κάποιο π.χ. μοντέλο τροφοδοσίας το οποίο να συνοδεύεται απο υδρογεωλογικά και γεωχημικά δεδομένα. Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί οτι μια μεγάλης κλίμακας επέμβαση στη φύση δημιουργεί περιβαλλοντικές οχλήσεις. Αυτό είναι αυτονόητο. Το θέμα μας είναι εάν και κατά πόσο η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές επηρέασε την αύξηση των τιμών As. Εγώ σε αυτό αναφέρομαι και για αυτό σχολιάζω. Το τι επιπτώσεις έχουν προκύψει απο την Ολυμπιάδα το Στρατώνι κτλ είναι κάτι διαφορετικό, για το οποίο δεν εκφέρω γνώμη καθώς δεν γνωρίζω τα δεδομένα

        Για την συγκεκριμένη λοιπόν μεταλλευτική δραστηριότητα, σας λέω οτι είναι απλά αδύνατον να έχει προλάβει να επιδράσει στην ποιότητα των νερών, γιατί πολύ απλά ακόμη δεν υπάρχει εξόρυξη και επεξεργασία κοιτάσματος. Οι όποιες μεταβολές στις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, οφείλονται αποκλειστικά σε φυσικούς παράγοντες, όπως δυστυχώς σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα που δεν υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα, λόγω του φυσικού γεωλογικού υποβάθρου.

        • Yπενθυμίζω ότι η λεκάνη της Πιάβιτσας από όπου υδρεύεται το Νεοχώρι έχει μεταλλευτική δραστηριότητα, τόσο παλαιά (Α.Ε.Ε.Χ.Π&Λ., Χάντερ) όσο και πρόσφατη – η Ελληνικός Χρυσός διαφημίζει ότι έχει κάνει αρκετές χιλιάδες μέτρα ερευνητικών γεωτρήσεων στην Πιάβιτσα. Ως ημιμαθής, θα ήθελα πολύ να μάθω πώς είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι η αύξηση της περιεκτικότητας του αρσενικού στο νερό σε αυτήν την κατατρυπημένη από τα μεταλλεία περιοχή δεν οφείλεται στα μεταλλεία αλλά στο “φυσικό γεωλογικό υπόβαθρο”. Υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα για την περιοχή πριν από την έναρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας; Απ’οσο γνωρίζω όχι, αν όμως ο πολυμαθής Δευκαλίων διαθέτει, θα τον παρακαλούσα να τα μοιραστεί μαζί μας.

          Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα. Το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής έχει βάλει μαζί μια περιοχή σαφώς ρυπασμένη από τα μεταλλεία και μία όπου δεν υπάρχει ακόμα μεταλλευτική δραστηριότητα και λέει ότι ολόκληρο το “ρωγματικό υποσύστημα Σκουριών – Μαύρων Πετρών” έχει ρύπανση από αρσενικό και μόλυβδο. Σημειώνω κατ’αρχήν το παράδοξο, ένα υδατικό υποσύστημα να παίρνει το όνομά του από μεταλλεία… Ας δεχτούμε λοιπόν ότι για αυτή τη ρύπανση ευθύνεται η γεωχημεία του εδάφους. Πού βρέθηκαν αρσενικό και μόλυβδος στις Σκουριές όταν η εταιρεία ορκίζεται ότι δεν υπάρχουν στο μετάλλευμα;

          Η διαπίστωση ότι όλο το νερό “Σκουριών- Μαύρων Πετρών” είναι άχρηστο, έχει πολλαπλές συνέπειες. Από πότε είναι γνωστό αυτό; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών που το πίνουν αυτό το νερό; Γιατί δεν προστατεύονται οι πηγές του πόσιμου νερού αντί να επιτρέπεται μια τέτοια βάρβαρη επέμβαση που θα επιδεινώσει πέραν αμφιβολίας την ποιότητα (και την ποσότητά τους) ακόμα περισσότερο; Μήπως τα συμφέροντα της εταιρείας έχουν βάλει το χεράκι τους;

          Για το πώς βρεθήκαμε να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο απόθεμα καθαρού νερού της Χαλκιδικής οφείλονται πολλές απαντήσεις. Συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι γενικόλογες θεωρίες όπως αυτές που μας αράδιασε ο Δευκαλίων. ΑΜΕΣΑ.

          • Δευκαλίων, ω Δευκαλίων! Δώσε μας τα φώτα σου. Πώς βρέθηκε αρσενικό και μόλυβδος στις Σκουριές;

          • O “Δευκαλίων” μου θυμίζει κάποιον που ξέρω απ’το Twitter, πανεπιστημιακό, αραδιάζει θεωρίες περί χημείας και αποφεύγει συτηματικά να απαντήσει επί συγκεκριμένων ερωτημάτων.
            Λες;

    • Αγαπητέ κ. Δημητριάδη,

      Καταρχάς δεν θεωρώ τον εαυτό μου ημιμαθή στα συγκεκριμένα αντικείμενα, γι΄αυτό και μπορώ να ορθώνω γνώμη, τεκμηριωμένα, και όχι ετερόφωτα αναμασώντας ημιμαθείς γνώσεις όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα σας:

      1. Η γεωχημεία υδάτων απέχει παρασάγγας από την χημική μηχανική. Η γεωχημεία υδάτων, μεταξύ άλλων εξετάζει την ποιότητα και χημική σύσταση των υδάτων ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών και φυσικών γεωχημικών διεργασιών, η χημική μηχανική είναι κάτι πολύ ευρύτερο που δεν εστιάζει μόνο στα φυσικά νερά και δεν εστιάζει μόνο στην ποιότητα τους. Κάποιος άριστος γνώστης της χημικής μηχανικής είναι απλά ημιμαθής στην γεωχημεία των υδάτων, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να κατανοήσει βασικές αρχές γεωλογίας και λειτουργίας των γεωσυστημάτων. Με απλά λόγια, αυτό που ανέφερα πρότερα, οτι δηλαδή οι υψηλές τιμές As, Pb, δεν σημαίνουν μεταλλευτική δραστηριότητα μονοσήμαντα (αυτό θα υποστήριζε κάποιος ο οποίος δεν ξέρει τις λειτουργίες και τις δομές των γεωσυστημάτων) αλλά μπορεί να οφείλονται και σε άλλους, γηγενείς παράγοντες.

      Πάμε παρακάτω..

      2.Η μεταβολή των συγκεντρώσεων των διαφόρων βαρέων μετάλλων/μεταλλοειδών κτλ, σε υδροφόρους ορίζοντες είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς: Εποχιακές μεταβολές υδρολογικούς έτους, μεταβολές στην τροφοδοσία του συστήματος (π.χ. βροχοπτώσεις), μεταβολές της πιεζομετρικής στάθμης, μεταβολές της υδρογεωλογικής ροής, γεωχημικοί παράγοντες που επιδρούν στην κινητικότητα στοιχείων (π.χ. συμπλοκοποίηση, οξειδοαναγωγικό περιβάλλον κτλ κτλ), διάβρωση γεωλογικών σχηματισμών, ΚΑΙ εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. μια διάχυτη ή σημειακή πηγή εμπλουτισμού (π.χ. μεταλλευτική δραστηριότητα).

      Όπως βλέπετε σας ανέφερα πλείστους παράγοντες, αλλά εσείς εστιάζετε μόνο στον ένα. Με τι ενδείξεις παρακαλώ? Με την γενική παραδοχή οτι η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ρυπογόνος, έτσι αόριστα? Εξετάστηκαν οι υπόλοιποι παράγοντες? Υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη, (υδρογεωλογική, υδρογεωχημικής, περιβαλλοντική) που να δίνει πληροφορίες για τα παραπάνω? προφανώς και όχι…… Μόνο μέσα απο την ενδελεχή και τεκμηριωμένη μελέτη του φαινομένου θα μπορούσε κάποιος να αποφανθεί. Τα υπόλοιπα είναι απλά εικασίες.

  5. Όταν έχουμε όλες αυτές τις ενδείξεις -αποδείξεις ουσιαστικά- για το πού οφείλεται η επιμόλυνση των υπογείων υδάτων και να αρνούνται κάποιοι να παραδεχτούν οτι αυτό οφείλεται στη μεταλλευτική δραστηριότητα, είναι σα να έχουν τσακώσει τη γυναίκα τους με κάποιον άλλον γυμνούς μαζί στο κρεββάτι και να πιστέψουν τελικά στους ισχυρισμούς της οτι αυτό που βλέπουν δεν είναι αυτό που φαντάζονται.

  6. Αγαπητέ Δευκαλίωνα,
    Κατ’ αρχήν δεν μπορώ να αμφισβητήσω τη διαβεβαίωσή σου οτι δεν είσαι ημιμαθής και οτι δικαιούσαι να “ορθώνεις” γνώμη τεκμηριωμένα και όχι ετερόφωτα, όπως υποστηρίζεις εσύ οτι κάνουν οι περισσότεροι “εδώ μέσα”.
    Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση από μέρους σου της διαφοράς μεταξύ των όρων γεωχημεία υδάτων και χημική μηχανική. Για τη γεωχημεία υδάτων όμως, όπως εσύ την ορίζεις, μιλάμε όλοι “εδώ μέσα”. Κανείς δεν μίλησε για θέματα χημικής μηχανικής. Και μιλάμε για την πιθανότερη εξήγηση μιας γεωχημικής διαταραχής, εφαρμόζοντας αυτό που είναι μια καθιερωμένη και επιστημονικά ορθότατη προσέγγιση σε προβλήματα όπου ειπεισέρχονται πολλοί παράγοντες. Δεν διστάζουμε δηλαδή να προβάλλουμε και υποστηρίξουμε το πιθανότερο επειδή υπάρχουν και κάποια άλλα λιγότερο πιθανά (δες και το προηγούμενο σχόλιό μου της 1ης Σεπτεμβρίου).
    Ρωτάς -εμάς τους ημιμαθείς- αν εξετάστηκαν οι υπόλοιποι παράγοντες. Θα ρωτήσω με τη σειρά μου και εγώ αν από μέρους σου, ως κατά δήλωσή σου ειδικού, εξετάστηκε κατ’ αρχήν ο πιθανότερος παράγοντας (η μεταλλευτική δραστηριότητα) και αποκλείστηκε ως γενεσιουργός αιτία, ωστε να προχωρήσουμε να εξετάζουμε (ή να προχωρήσεις να εξετάσεις εσύ) και τους άλλους παράγοντες. Ή μήπως με τη δικαιολογία οτι μπορεί να υπάρχουν και άλλες γενεσιουργές αιτίες κλείνουμε το φάκελο, ξεχνάμε την πιθανότητα της ενοχής της μεταλλευτικής δράσης και πάμε γι’ άλλα.
    Εμείς πάντως θα υποστηρίζουμε ότι υποστηρίζουμε και θα περιμένουμε και τη δική σου, ως ειδικού, εμπεριστατωμένη μελέτη επί του θέματος. Μέχρι τότε όμως ας μην εφυσυχάζουν οι κάτοικοι του Νεοχωρίου και οι της Γενική Δ/νσης Υδάτων οτι οι υψηλές τιμές αρσενικού ήταν κάτι παροδικό και άσχετο με τη μεταλλευτική δράση που αυτοθεραπεύεται, εκτός αν εσύ μπορείς να τους το πεις ευθέως και τεκμηριωμένα.
    Τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ δεν είσαι κατά δήλωσή σου κανένας άσχετος ή ημιμαθής, και μπορείς να “ορθώνεις” στα συγκεκριμένα θέματα τεκμηριωμένη γνώμη, αντί να υπογράφεις επώνυμα αυτά που λες, χρησιμοποιείς ψευδώνυμο κάλυμμα. Γιατί δεν ορθώνεις το επιστημονικό σου ανάστημα -εκτός κι’ αν είσαι πράγματι ο Δευκαλίων.

  7. […] τη διάνοιξη υδρευτικής γεώτρησης στο Νεοχώρι (εδώ). Αποδεικνύεται ότι το έγγραφο αυτό δεν ήταν μια […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.