Μια έκρηξη, ο εξής ένας πυροβολισμός


Ξεκινούν την Τετάρτη οι απολογίες των 29 κατηγορουμένων για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στον Λάκκο Καρατζά, στις Σκουριές Χαλκιδικής, στις 12 Μαΐου 2013.

Στα επεισόδια έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Πρόκειται για τη δικογραφία των 3.500 σελίδων, στην οποία, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε» (23/10/2013), μεγάλο μέρος του «ενοχοποιητικού υλικού» αποτελούν ολόκληρες οι απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις μελών του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, τις οποίες κατέγραψαν οι αστυνομικοί παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των κατηγορουμένων. Οι απολογίες θα γίνουν στις 25 και 26 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τις συνεντεύξεις που έχουν δοθεί στην «Ε» και στον υπογράφοντα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη ολόκληρες οι συνεντεύξεις που έχουν δοθεί σε δημοσιογράφους τουλάχιστον 10 εφημερίδων, πρακτορείων ειδήσεων και ηλεκτρονικών μέσων και συγκεκριμένα των: Ρόιτερς, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Το Ποντίκι», «Καθημερινή», «Δημοκρατία», Antenna, ΕΡΤ3, ΕΡΑ Κομοτηνής, Ράδιο Καβάλα και Στούντιο Α. Η καταγραφή είναι πλήρης και λεπτομερής. Καταγράφεται η ώρα κλήσης, η διάρκεια της κλήσης, η ημερομηνία και η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και της τηλεφωνικής συνέντευξης σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι επίσης κατονομάζονται.

Ο… ιδρυτής

Ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, κατονομάζεται από την Αστυνομία ως ιδρυτής της «εγκληματικής οργάνωσης» που σκοπό έχει να αναστείλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στον Λάκκο Καρατζά και στις Σκουριές και να βλάψει -κατά την Αστυνομία πάντα- το εθνικό συμφέρον. Στα επεισόδια, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν τραυματιστεί μία διαδηλώτρια και 8 αστυνομικοί, οι 4 από τους οποίους από σκάγια κυνηγετικού όπλου. Ενας εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου τον επισκέφθηκε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε μέγιστη προσβολή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας τους πυροβολισμούς κατά αστυνομικών. Ομως γύρω από την αιτία τραυματισμού του συγκεκριμένου αστυνομικού των ΜΑΤ επικρατεί σύγχυση.

Η μεν Αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι τραυματίστηκε από σκάγια κυνηγετικού όπλου. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική του ένορκη κατάθεση έκανε λόγο περί εκρηκτικού μηχανισμού, και κατέθεσε ότι άκουσε έκρηξη και είδε λάμψη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακολούθησε δεύτερη ένορκη κατάθεση στην οποία ο αστυνομικός εναρμονίστηκε πλήρως με την ανακοίνωση της Αστυνομίας και απέδωσε κι αυτός τον τραυματισμό του σε κυνηγετικό όπλο.

Τη δε έκρηξη και λάμψη που κατέθεσε αρχικά, στη δεύτερη κατάθεσή του την αποδίδει στο σοκ της στιγμής.

Οι κατηγορίες

Οι 29 κατηγορούνται είτε για σύσταση είτε για ένταξη είτε ότι είναι μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης. Μεταξύ των εγκληματικών πράξεων, πέρα από τις συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, περιλαμβάνονται αναρτήσεις κειμένων στο Διαδίκτυο κατά της εξόρυξης χρυσού, κοινοποίηση στο Διαδίκτυο εκδηλώσεων κατά της εξόρυξης, ενημέρωση ανθρώπων για τις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης από τις Σκουριές σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τις πιο βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο αποκαλούμενος από την Αστυνομία ιδρυτής και αρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης», Τόλης Παπαγεωργίου. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει: 1. Εγκληματική οργάνωση, συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση, με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων εκρηκτικών υλών, και 2) ηθική αυτουργία σε α) διατάραξη της κοινής ειρήνης και από πρόσωπα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες, κάποια εκ των οποίων ενήργησαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, από κοινού, β) έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού και κατά συρροή, γ) έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα από κοινού και κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, δ) κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών από κοινού και κατά συρροή, ε) βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, στ) απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, ζ) διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή, θ) παράνομη οπλοφορία, ι) παράνομη οπλοχρησία.

Κατά την προανάκριση, ο ρόλος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν, μεταξύ άλλων, η καλλιέργεια φοβικού κλίματος κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, μέσα από συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, η αναστολή των εξορύξεων στον Λάκκο Καρατζά, η αναστολή της αστυνομικής δραστηριότητας, όπου και όπως αυτή εκφράζεται, αλλά και η αναστολή της νόμιμης δράσης της Αστυνομίας, η οποία λειτουργεί ανάλογα με τη στιγμή και τις καταστάσεις.

Αυτό, σύμφωνα με το δικηγόρο κάποιων από τους διωκόμενους, Γιώργο Κυρίτση, περιλαμβάνει την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό, τη ρήψη καπνογόνων μέσα στο σχολείο του χωριού, την εισβολή των μασκοφόρων αστυνομικών σε σπίτια και την αρπαγή των ενοίκων τους, αλλά και την παροχή προστασίας από τα ΜΑΤ στις εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός» στον Λάκκο Καρατζά και όπου αλλού στην περιοχή.

«Πρόκειται για τον ορισμό της φρονηματικής δίωξης και της ποινικοποίησης της συμπεριφοράς», υπογραμμίζει αναφερόμενος στις κατηγορίες ο Γ. Κυρίτσης. «Οποιος αντιδρά στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, βαφτίζεται αυτομάτως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες», καταλήγει.


2 απαντήσεις στο “Μια έκρηξη, ο εξής ένας πυροβολισμός”

  1. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι πριν είναι πολύ αργά: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…!!! Δυστυχώς αυτοί που χρειάζεται να το καταλάβουν, δεν θα διαβάσουν ποτέ αυτό το blog… Ίσως βρεθούν και άλλοι τρόποι… Το δίκαιό μας, το δικαίωμά μας να ζήσουμε απλά και ανθρώπινα, απέναντι στους άπληστους λεφτάδες και τους σεκιουριτάδες τους…

  2. Καλά βρε παιδιά αυτός ο Τόλης Παπαγεωργίου δεν βρίσκεται ήδη στο Guantanamo;

    Τόσο επικίνδυνος… και κυκλοφορεί ακόμα ανάμεσά μας!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.