Πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος Ν. 4262/2014 στην εξορυκτική δραστηριότητα;


Από oryktosploutos.net. Το άρθρο απηχεί τις απόψεις της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ  η οποία εγκαίρως είχε επισημάνει (εδώ) ότι ο νέος τρόπος αδειοδότησης που εισάγει αυτός ο νόμος (με μια υπεύθυνη δήλωση “αυτοσυμμόρφωσης” και με “ελάχιστα πρότυπα”), είναι ασύμβατος με τη φύση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Φυσικά δεν εισακούστηκε.

Ν. 4262/2014 (ΦΕΚ A 114/2014) Απλούστευση της αδειοδότησης

n4162_2014 by tzeferisp

Πρόκειται για τον νέο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», ο οποίος καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αδειοδότηση λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι μετατίθενται από το στάδιο πριν την έναρξη της δραστηριότητας στο στάδιο μετά  την έναρξη λειτουργίας και δεν πραγματοποιούνται μόνο από κρατικές υπηρεσίες αλλά και από ιδιωτικούς φορείς αξιολόγησης.

 Σε πρώτη φάση αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα της Υ.Α. ΥΠΕΚΑ με αριθ. 1958/2012 (ΦΕΚ Β’ 21) «Κατάταξη δημοσίων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.9.11 (ΦΕΚ 209/Α/2011)» και τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, ενώ προβλέπεται η υπαγωγή και άλλων δραστηριοτήτων με κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Μεταξύ αυτών και η εξορυκτική δραστηριότητα (5η ομάδα, παράρτημα V), παρά την διαφορετική άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας:

Τα μεταλλεία και τα λατομεία δεν είναι περίπτερα και καταστήματα λιανικής!

xatzidak
Σε πρώτη ανάγνωση, ο νόμος αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκσυγχρονιστικός, καθόσον (υπερ) απλουστεύει τις διαδικασίες άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας και ελαχιστοποιεί τις παρεμβάσεις και τους περιορισμούς από την Διοίκηση.

Σε δεύτερη όμως ανάγνωση, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες παθογένειες της χώρας μας, τουλάχιστον στον δικό μας κλάδο, προκύπτουν προβληματισμοί, όπως:

  • Πώς μπορούν να αδειοδοτηθούν στο σύνολό τους οι εξορυκτικές επιχειρήσεις με μια υπεύθυνη δήλωση αυτοσυμμόρφωσης προς κάποιους «γενικούς όρους λειτουργίας» ή  κάποια «ελάχιστα πρότυπα». Και ποιά θα είναι αυτά; Την ίδια στιγμή που δεν μπορούμε να αδειοδοτήσουμε ένα μεταλλείο χρυσού με την δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν “κατά γράμμα” εφτά (7) οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης (Oδηγίες 97/11 και 2011/92, 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΟΚ,   IPPC , 2006/21/ΕΚ και BREF, seveso II κλπ),  φιλοδοξούμε να πετύχουμε με ένα νομοθέτημα άλμα στο άλλο άκρο δηλ. να αδειοδοτούμε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα μέσα σε μια μέρα!
  • Πώς μπορεί να περιοριστεί ο χρόνος διεκπεραίωσης  της αδειοδότησης όταν ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν επηρεάζουν σε τίποτα τις διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων» δηλ. η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν θίγεται (άθρρο 1 παρ. 5). Και όταν φυσικά ειναι γνωστό ότι αυτή η αδειοδότηση καταλαμβάνει κατά τεκμήριο το 80% του συνολικού χρόνου αδειοδότησης! Δείτε εδώ:  Η ex post αξιολόγηση του Ν.4014/2011 και η υπέρβαση των θεσμικών χρόνων
  • Πως θα διασφαλιστούν οι εξορυκτικές επιχειρήσεις (ειδικά οι μικρές) όταν έχοντας επενδύσει σημαντικά κεφάλαια χωρίς να ελεγχθούν κατά την αδειοδότηση, καθίστανται “έρμαια” στον πρώτο (και μάλιστα ιδιώτη) ελεγκτή που θα κληθεί να ελέγξει εκ των υστέρων την εφαρμογή των προτύπων;
  • Γιατί (και με ποιές προϋποθέσεις) θα πρέπει η εξορυκτική δραστηριότητα να μπεί στη διαδικασία του άρθρου 7, δηλ. στις δραστηροότητες που θα συμπεριληφθούν σε Προεδρικό Διάταγμα περί εξαίρεσης λόγω κινδύνων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα με τον γενικόλογο ορισμό που δίνεται στην παράγραφο 2 του ίδίου άρθρου: «Κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον υπάρχει όταν συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα κατά αντικειμενική κρίση και με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις προκαλεί συγκεκριμένο κίνδυνο σε συγκεκριμένο δημόσιο συμφέρον». Την ίδια στιγμή που η δραστηριότητα των ΑΠΕ εξαιρέθηκε από τον νόμο (χωρίς σχόλιο).

Και κάτι ακόμη. Στο άρθρο 43 του νόμου, στις παραγράφους 3 και 4, έχει ενσωματωθεί τροπολογία που αφορά α) Εξομείωση του τρόπου υπολογισμού των μισθωμάτων που καταβάλουν οι λατομικές επιχειρήσεις για τα αδρανή υλικά που εξορύσσονται ως παραπροϊόντα, με τα αντίστοιχα μισθώματα λατομείων αδρανών υλικών του νομού ή της περιφέρειας (παράγραφος 3) και β) την κατάργηση των άρθρων 85Α, 85Β και 85Γ του Ν.Δ. 210/1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» (παράγραφος 4).

Για την πρώτη περίπτωση έχουμε ήδη σχολιάσει εδώ , ενώ για την δεύτερη η οποία αφορά την βούληση του νομοθέτη για κάθετη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με εγχώρια μεταλλουργία (άρθρο 85 ΜΚ), υπάρχει πληθώρα προβληματισμών εδώ.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by tzeferis Petros]


Μία απάντηση στο “Πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος Ν. 4262/2014 στην εξορυκτική δραστηριότητα;”

  1. Φιλτατοι μου, Διαβαζω εδω, την ορθολογικη σκεψη και “λογικες αποριες” ενος επιστημονα-Δημοσιου υπαλληλου. Που του ελαχε τωρα,να κατεχει την θεση σε Δημοσια Υπηρεσια που πρεπει να υπηρετησει ανοιχτα πλεον, “τα συμφεροντα” αυτων που λειτουργουν της επενδυσεις της “αρπαχτης ” και της “αγριας αναπτυξης”.
    Αισθανονται επιτελους οτι χρειαζεται η δουλεια τους, να εχει και “λιγη τσιπα” για να την φερνουν βολτα και με λιγη αξιοπρεπεια. Εστω: και με καποιον “φερετζε” κοινωνικης δικαιοσυνης, οπως λειτουργουσαν μεχρι σημερα και λιγο πολυ (Οχι βεβαι χωρις σκανδαλωδεις μεροληπτικες αποφασεις) κρατουσαν την “ελαχιστοποιημενη κοινωνικη ευαισθησια τους” ζωντανη!
    Τωρα ομως που εκτραχιλιστικε τελειως το πραγμα και “πεσαν οι μασκες”,απο μια τελειως αντιλαικη εξουσια, το μονο που κανει παλι, η σκεψη της “σχολης αυτης των δημοσιων υπαλληλων”, ειναι να βαζει μονο λογικα ερωτηματα!!
    Και ομως ξερουν (και ξερουν καλυτερα απο καθε αλλον), για την τεραστεια ληστεια και “αποιοκρατικη εκμεταλλευση” του ορυκτου πλουτου που εχει γινει και τωρα, οι εξουσιες μας, ετοιμασαν την “τελευταια εκδοχη διευκολυνσεων” για να μπορει να γινεται “πλεον ξεδιαντροπα”.
    Καταλαβαινουν αυτοι, περισσοτερο απο καθε αλλον οτι: αυτον τον νομο αδειοδοτησης και Ορυχειων-Λατομειων (οπως και οποιας αλλης παραγωγικης εγκαταστασης) τον εφτιαξαν “Οι εξουσιαστες μας” κατ’εντολη των “απληστων επενδυτων”,για να τους επιτρεψουν να τα οικονομησουν αγρια.
    Τον νομο αυτο τον οριζουν “σαν πλαισειο” για να δουλεψει “η υπηρεσια αδειοδοτησεων”προκειμενου να υπηρετησει τα συμφεροντα τους.
    Και καταλαβαινουν αυτοι πολυ καλα οτι: τελικα δεν θα εφαρμοστει ,ουδεμια, εστω απο της υπαρκτες “πολιτικες”, προληψης -προφυλαξης για το περιβαλλον.
    Κοντρα σε οποια αλλη υπαρκτη-ισχυουσα καθοδηγητικη οδηγια ,νομο, εκτελεστικη αποφαση (ΚΥΑ) της εξουσιας στην οποια βρεθηκαν να υπηρετουν.
    Και τι κανουν ;; Βαζουν ερωτηματα στον κοσμο και την κοινη λογικη!!
    Γενναιο!!. Δεν το μηδενιζω και δεν λεω πως δεν ειναι χρησιμο! ΑΛΛΑ: ειναι “Μη Επαρκες” για της περιστασεις που ζουν και ζουμε!!
    Ενταξει :σας περνουν τον μισθο!,Ενταξει σας κατανοω: μιας και σας απισχαναν της υπηρεσιακες αρμοδιοτητες!! Φυσικα και σας συμπαραστεκουμε οταν σας καλουν να συμπεριφερθειτε Αντιεπιστημονικα-Σατραπικα-Απρεπως.
    Αλλα εδω πλεον προκειται για το κατι αλλο!! “Σας βαζουν ενα μπαλτα στο χερι” και σας ζητουν να “συναινεσεται υπηρεσιακα” στο κατακρεουργημα των τοπων. Την καταληστευση των φυσικων τους πορων. Την μη-αντιστρεπτη καταστροφη υγειας ανθρωπων και φυσης.
    Σας ζητουν να διεκπαιρεωσεται το ξεγελασμα ενος κοσμου, ο οποιος ομως ειναι αυτος που σας πληρωνει απο τα λεφτα του ( Δημοσιος προυπολογισμος)και σας ανεθεσε το καθηκον(που εσεις τυ ζητησατε) να “φυλαξετε θερμοπυλες” για να τον προφυλασεται και να προλαβαινεται αυτα που με τον νομο αυτον σας βαζουν τωρα να υλοποιειται και να κανεται!!
    ΚΑΙ ΕΣΕΙ΅ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ;;;; με λογικα ερωτηματα μονο;;;
    Φιλτατοι μου, Υπαλληλοι του Δημοσιου Κρατικου Μηχανισμου!! παρα το οτι σας καταλαβαινω και συμπαρισταμε απολυτως στης ταλαιπωριες “της καρεκλας σας” που σας υποβαλλουν ,οι τωρινες μας εξουσιες …………..σκεφτουμε οτι οι “Διευθυνσεις των υπουργειων” και οι “αρμοδιοτητες “-καθηκοντα, που κατα το Συνταγμα και τους νομους, σας εχει αναθεσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ να επιτελειται, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ουτε “περιπτερα ουτε μαγαζακια” !! ουτε χρησιμευουν σαν χωροι μονο αναπτυξης-διατυπωσης λογικων αποριων !!!
    Ειναι “μετεριζια” και “εννομου αγωνα” και τελικα δυναμη λαικη!!!. Ειναι εξουσια που εχει ανατεθει σε εσας απο τον λαο μας!!
    Οταν αυτην ακριβως την εντολη, την βιαζουν και την ξεφτιλιζουν!!οι εξουσιες που θελουν να σας διοικησουν παρανομα και αντισυνταγματικα, ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ , “στο ονομα του λαου”, να την υπερασπιστειτε ,με καθε νομιμο μεσον. (Και εχεται παμπολλα. Εχεται την Νομοθετικη ελεγχουσα εξουσια-βουλη,εχεται την δικαστικη εξουσια.Μα πανω απο ολα εχεται τον εντολεα λαο σας!!
    Αγωνιστειται. μιληστε του ανοιχτα, για τα παρανομα εγκληματικα που κανει η τωρινη εξουσια!.
    Πληροφοριστε τον εγκαιρα,πληρως και σωστα και εκεινος ξερει να τους συμμορφωσει!!
    Οταν εσεις σιωπατε, ειτε αρκειστε να κλαθμυριζεται σιωπηλα “στην γωνιτσα σας και στην καρεκλιτσα σας”,παιζεται σε τελευταια αναλυση, το παιχνιδι των εξουσιων που σας κανουν τον βιο αβιωτο και θαβεται τον αφεντη λαο σας και τα χιλια δικια του!!
    Αντιλαμβανεστε κινδυνο;; για τα συμφεροντα του λαου μας, των τοπων μας, της διεξαγωγης της ζωης στην πατριδα μας,Τοτε λοιπον, περιμενουμε πολλα περισσοτερα απο εσας.
    Εαν πραγματι αγαπατε τον λαο που σας εργοδοτει, αποδειξτε το.
    Με εκτιμηση και Φιλικα Θανασης Παντελογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.