Θράκη: Πάτωσαν οι συνδυασμοί των χρυσωρυχείων


Άνετη νίκη από την πρώτη Κυριακή για δυο “antigold” Δημάρχους, τον Βαγγέλη Λαμπάκη στην Αλεξανδρούπολη και το Γιώργο Πετρίδη στην Κομοτηνή. Στις Σάπες θα έχουμε δεύτερη Κυριακή εκλογών αλλά δεν τίθεται καν το ερώτημα αν οι υποψήφιοι είναι υπέρ ή κατά των “επενδύσεων” χρυσού. Όπως σημειώνει ο “Παρατηρητής της Θράκης” στο άρθρο που ακολουθεί, οι πολίτες που ψήφισαν τους δυο “χρυσούς” συνδυασμούς σε Σάπες και Αλεξανδρούπολη, δεν ήταν παραπάνω από αυτούς που συμμετέχουν στα δωρεάν φαγοπότια της ELDORADO ούτε από αυτούς που έφερε εκδρομή στη Χαλκιδική η εταιρεία για να θαυμάσουν την “ανάπτυξη” στις Σκουριές…  Δεν πειράζει, χαρτομάντηλα.

Η «χρυσή» κάλπη έβγαλε… άνθρακες!kakoulidis-12

Από τους 15 συνδυασμούς, που έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές για τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής, 13 ήταν εκείνοι που πρόσφατα συνυπέγραψαν κείμενο, με αποδέκτη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο υπενθύμιζαν τη διαχρονική εναντίωση των τοπικών κοινωνιών της Θράκης στις εξορύξεις χρυσού και ζητούσαν την απόρριψη των μελετών, που ήδη έχουν υποβληθεί από τους χρυσοθήρες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δε θέλει κόπο, για να μαντέψει κανείς, ποιοι ήταν οι δύο δημοτικοί συνδυασμοί, οι οποίοι απείχαν εμφαντικά από αυτήν την πρωτοβουλία. Επρόκειτο για τη «Συμπαράταξη Πολιτών» του κ. Μιχάλη Κακουλίδη από τις Σάπες και για τον συνδυασμό «ΑλλάΖΟΥΜΕ τώρα» του κ. Νίκου Τζανίδη από την Αλεξανδρούπολη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αμφότεροι οι επικεφαλής είδαν τους συνδυασμούς τους να καταποντίζονται την πρώτη Κυριακή των εκλογών, διαπιστώνοντας περίτρανα ότι η «σημαία» της οικονομικής ανάπτυξης μέσω των εξορύξεων χρυσού ουδόλως μπορεί να συγκινήσει τους Θρακιώτες. Την ώρα, που τον κ. Κακουλίδη στις Σάπες εμπιστεύονταν τόσοι ψηφοφόροι, όσοι συμμετείχαν στο δωρεάν φαγοπότι των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργάνωνε το προηγούμενο διάστημα, ο απερχόμενος περιφερειακός σύμβουλος, κ. Νίκος Τζανίδης, γνωστότερος για την «ψήφο εμπιστοσύνης» που έδωσε πριν ενάμισι χρόνο στα χρυσορυχεία, δεν κατάφερνε να πείσει με το αναπτυξιακό του όραμα ούτε το 4% των ψηφοφόρων της Αλεξανδρούπολης.

Όπως είχαμε παρατηρήσει από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, εστιάζοντας κυρίως στο εγχείρημα του κ. Κακουλίδη, το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα έβγαζαν οι κάλπες στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών εύλογα θα μπορούσε να αναγνωστεί ως αποτέλεσμα άτυπου δημοψηφίσματος επί του ερωτήματος «ναι» ή «όχι» στις εξορύξεις χρυσού. Καθίσταται προφανές πως όση αμφισβήτηση κι αν έχουν δεχθεί οι υπόλοιποι υποψήφιοι, διοικήσαντες ή μη τον πολύπαθο τόπο μας, ο εναλλακτικός δρόμος ανάπτυξης που υπόσχονται οι επενδύσεις χρυσού παραμένει στενός και δύσβατος, για να αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες να τον περπατήσουν…Θ.Σ.


Μία απάντηση στο “Θράκη: Πάτωσαν οι συνδυασμοί των χρυσωρυχείων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.