Σχέδιο Νόμου: “Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής Nομοθεσίας”


Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με αυτό που είχαμε σχολιάσει στην ανάρτηση μας “Φωτογραφική” διάταξη υπέρ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε νομοσχέδιο για τα υδατορέματα. Έχουν αφαιρεθεί οι «Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» και έχει προστεθεί ένα μεγάλο κεφάλαιο με “ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας”.

Το Κεφάλαιο Α, που αφορά τα υδατορέματα παραμένει, μαζί με τη “φωτογραφική” ρύθμιση για την Ελλ. Χρυσός και με μια ακόμη ουσιώδη, εξόφθαλμα αντισυνταγματική τροποποίηση:

3.4 “Κατ’ εξαίρεση, όταν το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος ευρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του γίνεται με προεδρικό διάταγμα”

Η προηγούμενη έκδοση του σχεδίου νόμου έλεγε τα εξής:

3.4 “Κατ’ εξαίρεση, όταν το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος ευρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε παραδοσιακό οικισμό, ή σε δάση ή σε περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του γίνεται με προεδρικό διάταγμα”

H αφαίρεση των δασών και των περιοχών ειδικής προστασίας από τις “ευαίσθητες περιοχές”, εντός των οποίων η οριοθέτηση ρέματος μπορεί να γίνει μόνο με Π.Δ., αντίκειται στη νομολογία του ΣτΕ (π.χ. 1492/2013, Π.Ε. 262/2003 Ολομ., ΣτΕ 4494/2009) και κανονικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ.

Η Σαμαροβενιζελική συμμορία δεν πρόκειται ν’αφήσει τίποτα όρθιο. Το νομοσχέδιο υπογράφουν 11 Υπουργοί – υποχείρια των εργολάβων που είναι οι πραγματικοί νομοθέτες στην Ελλάδα του 2014. Είναι τόσο τραγικά γελοίοι που άλλαξαν το κείμενο του σχεδίου νόμου αλλά ξέχασαν να αλλάξουν την “Αιτιολογική Έκθεση”! Εκεί αναφέρεται ότι η τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου επιβάλλεται μεταξύ άλλων και από:

γ) τη νομολογία του ΣτΕ σχετικά με την αναγκαιότητα της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την επικύρωση καθορισμού της οριοθέτησης υδατορευμάτων που βρίσκονται εντός ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών.

Θα ακολουθήσει περαιτέρω σχολιασμός του σχεδίου νόμου αφού πρώτα μελετήσουμε και τις προτεινόμενες “Ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας”…


2 απαντήσεις στο “Σχέδιο Νόμου: “Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής Nομοθεσίας””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.