Αρχική Τεκμηρίωση Το κόστος του λιγνίτη της ΔΕΗ ΑΕ

Το κόστος του λιγνίτη της ΔΕΗ ΑΕ

4
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από oryktosploutos.net

Leonardos – Ppc

Αναδημοσιεύουμε την ενδιαφέρουσα μελέτη του Διευθυντή Σχεδιασμού και Απόδοσης Ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε κ. Μάριου Λεονάρδου, η οποία αναλύει και συγκρίνει το κόστος του λιγνίτη της ΔΕΗ με το αντίστοιχο κόστος λιγνιτωρυχείων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα συνοπτικά συμπεράσματα της μελέτης:
1. Ο πλέον ενδιαφέρον δείκτης είναι το κόστος των εκσκαφών εκπεφρασμένο σε €/m³. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους κόστη των διαφόρων φάσεων της εργασίας (εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά & απόθεση) καθώς και των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (γραμματείες, λογιστήρια, τοπογράφοι κτλ). Βέβαια και αυτό το κόστος εξαρτάται από τα γεωλογικά (άρα και μη τροποποιούμενα) χαρακτηριστικά ενός κοιτάσματος, αλλά και από το πόσο σωστά δουλεύει ένα Ορυχείο.

2. Τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ επιτυγχάνουν ανάλογο έως πολύ χαμηλότερο κόστος εκσκαφών εκπεφρασμένο σε €/m³ σε σχέση με λιγνιτωρυχεία άλλων χωρών. Συνεπώς μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι τα ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ.

3. Το κόστος του λιγνίτη είναι αυξημένο λόγω της υψηλής σχέσης εκμετάλλευσης, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

4. Το κόστος του λιγνίτη ως καυσίμου, εκπεφρασμένο σε €/Gcal, είναι από τα υψηλότερα διεθνώς για λιγνίτη λόγω της εξαιρετικά χαμηλής θερμογόνου δυνάμεως (Gcal/t) του κοιτάσματος.
5. Αρα, εκμεταλλευόμενοι τα διεθνώς δυσμενέστερα κοιτάσματα, επιτυγχάνουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καλύτερο κόστος από αλλα, εισαγόμενα, καύσιμα.
Η μελέτη έγινε αφορμή για την παρακάτω επιστολή του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προς τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα  Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡ. & ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΤΟΥ Μ. ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μετά την εξαίρετη εργασία του συναδέλφου Μαριου , αν ερωτηθώ … ποιος θα πάρει τα βαριά ασημικά που περιλαμβάνει το «πακέτο» της μικρής ΔΕΗ θα σας πω μόνο ένας ..παλαβός Σα(χλα)μαρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.