Αρχική Uncategorized Ανοιχτή Επιστολή Συντονιστικού προς ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και σύσσωμο το δημοσιογραφικό κόσμο

Ανοιχτή Επιστολή Συντονιστικού προς ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και σύσσωμο το δημοσιογραφικό κόσμο

4
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Aπό soshalkidiki

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

ΠΡΟΣ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γιώργο Σαββίδη, Πρόεδρο
της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρο
Μαριλένα Κατσίμη, Γεν.Γραμματέα
Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
και σύσσωμο το δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας

ΙΕΡΙΣΣΟΣ 26/02/2014

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί το καινούργιο επεισόδιο της σαπουνόπερας της «αποκαλυπτικής είδησης» – μόνο πικρό γέλιο. Εδώ και ένα 24ώρο γίνεται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ ακόμα μία προσπάθεια διαχείρισης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης πάνω στο θέμα των εξορύξεων στην Χαλκιδική.

Η υπόθεση αφορά μία Βελγική ΜΚΟ (CATAPA) ή οποία εστιάζει στην εξορυκτική βιομηχανία στην Λατινική Αμερική και αποφάσισε να ασχοληθεί και με το θέμα των εξορύξεων στην Ελλάδα – και συγκεκριμένα στην Χαλκιδική. Έτσι, αναζήτησε εθελοντή μέσω του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» της ΕΕ, και συνεργάστηκε γι αυτόν το σκοπό με την οργάνωση «EUROPEAN VILLAGE». Το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» αφορά νέους 18 έως 30 ετών και καλύπτει τα έξοδα (διαμονή, διατροφή και μετακίνηση) μέχρι του ποσού των 636 ΕΥΡΩ το μήνα για το διάστημα συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα.

Το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην Χαλκιδική δεν έχει καμία συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία, ούτε η εθελόντρια που επιλέχτηκε από την CAPATA για να καλύψει τη θέση μετέχει σε καμία επιτροπή αγώνα του κινήματος.

Από συγκεκριμένα ΜΜΕ παραποιούνται στοιχεία, συνδυάζονται με την επικαιρότητα και παρουσιάζονται ως παράδειγμα διαπλοκής ΜΚΟ και πληρωμένων ακτιβιστών στην περίπτωση της Χαλκιδικής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και κατά τη μετάφραση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος της CATAPA γίνεται παραποίηση στοιχείων, αλλοιώνοντας το νόημα και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Είναι τουλάχιστον γελοίο να υπονοείται ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν «να οργανώνονται» από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα κατά της επέκτασης των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της Ελντοράντο στη Χαλκιδική, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση.

Αντί να γίνεται είδηση η «πληρωμένη σιωπή» απέναντι στη φωνή ενός κοινωνικού αγώνα, ή τα «πληρωμένα ενημερωτικά ταξίδια επίλεκτων δημοσιογράφων» και τα «διαφημιστικά ρεπορτάζ» που ακολουθούν, τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι επιλέγουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ποιον εξυπηρετούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αν όχι διαπλεκόμενα συμφέροντα;

Θα γελάγαμε πολύ αν δεν ήταν τόσο θλιβερό.

Καλούμε -για άλλη μια φορά- όλες τις Ενώσεις των δημοσιογράφων και τον καθένα σας χωριστά να τηρήσει τον δικό σας κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο νοιώθουμε τη βαθιά ανάγκη να ξαναθυμίσουμε.

Άρθρο 1

Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

γ. Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος, την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και την ακριβή χρησιμοποίηση φωτογραφιών, εικόνων, γραφικών απεικονίσεων ή άλλων παραστάσεων.

δ. Να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του.

ε. Να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει.

στ. Να επανορθώνει χωρίς χρονοτριβή, με ανάλογη παρουσίαση και ενδεδειγμένο τονισμό, ανακριβείς πληροφορίες και ψευδείς ισχυρισμούς, που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του ανθρώπου και του πολίτη και να δημοσιεύει ή να μεταδίδει την αντίθετη άποψη, χωρίς, αναγκαστικά, ανταπάντηση, η οποία θα τον έθετε σε προνομιακή θέση έναντι του θιγομένου.

Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων – Ακάνθου

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτού του είδους τα εγκλήματα δεν είναι ποινικά κολάσιμα; Δεν απευθυνόμαστε σε κάποιους δικηγόρους για να καταθέσουν μηνύσεις και να ζητήσουν αποζημιώσεις; Συμμετέχω στις δαπάνες.

 2. Το SKAI έσβυσε τα μηνύματα από Antigold και άλλους που δεν του άρεσαν, άφησε μόνο όσα συμβαδίζουν με την προπαγάνδα του. Πρέπει να έχουνε πολύ ζόρι. Παλιά τα έσβυναν πιό γρήγορα και έγραφαν περισσότεροι τα προπαγανδιστικά σχόλια. Τώρα: ψιλοπράγματα από σχόλια και καθυστερήσεις στις διαγραφες. Αν κλείσουν τι θα κάνουμε;

 3. Θέμα: «Σενάρια ότι σκοπεύετε να «σπάσετε» το Δήμο Αριστοτέλη για χάρη της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

  Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζετε σοβαρά και μεθοδεύετε τη διάσπαση του Δήμου Αριστοτέλη σε δύο τμήματα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να σπάσει στα ορεινά χωριά από τη μια πλευρά και στα παραλιακά από την άλλη, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η επανεκλογή του κ.Πάχτα.

  Ο αρμόδιος Υπουργός έχει ήδη βέβαια δηλώσει ότι οποιαδήποτε
  χωροταξική αλλαγή θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες. Εντούτοις, τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναφορές του Γραφείου Τύπου ότι ήδη η συζήτηση έχει ανοίξει σε σχετική Επιτροπή που επιμελείται του θέματος.

  Οι κάτοικοι μάλιστα κάνουν λόγο για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις εκ μέρους του νυν Δημάρχου και των υποστηριχτών της εξόρυξης του χρυσού στις Σκουριές, με βασικό στόχο τους το διαχωρισμό του Δήμου. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν ότι θα είναι ευκολότερη η επανεκλογή του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το να εκλεγεί και πάλι υποψήφιος υπέρ της εξόρυξης μοιάζει ανέφικτο. Επομένως, οι επιχειρηματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι που επιθυμούν την επιβολή της συγκεκριμένης επένδυσης και τη διατήρηση του καλόβολου υποχείριου τους Δημάρχου, γνωρίζουν ότι η μόνη ελπίδα να τελεσφορήσουν τα σχέδιά τους είναι αυτή. Καθώς σε περίπτωση που ο Δήμος μείνει ακέραιος, η επανεκλογή Πάχτα είναι σχεδόν μηδενική. Συνεπώς, θα θιγούν τα συμφέροντα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός και όσων κερδίζουν από αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

  Παράλληλα, και ενώ συνέτασα την παρούσα, ο γνωστός και από παλαιότερες υποθέσεις κ. Πάχτας, σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη, όπου παρίσταντο 25 άνεργοι γεωτρυπανιστές, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν έχουν δουλειά, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ άλλων είπε αυτολεξεί και τα ακόλουθα: «Θα γίνει καμία επένδυση στις Σκουριές με 3.00 άτομα και με 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ευρωβουλευτές: Σαφώς και όχι. Και η επόμενη κίνηση ξέρετε ποια είναι; Ίσως οι εργαζόμενοι κάψουν κάποιο χωριό και θα έχουμε ανθρώπινα θύματα!!!»

  Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη δημιούργησαν το μεγαλύτερο κίνημα όλων των εποχών, οργάνωσαν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, δέχτηκαν και την αγριότερη καταστολή από τις δυνάμεις καταστολής, υπέστησαν μαζικές ποινικές διώξεις και, παρόλα ταύτα, τίποτα δεν κατέστη δυνατό να καταστείλει τους δίκαιους αγώνες και το φρόνιμά τους για υπεράσπιση της υγείας των παιδιών τους και της προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να ματαιώσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας που συντελείται στις Σκουριές με τις ευλογίες των Κυβερνητικών και Δημοτικών παραγόντων.
  Επειδή, ο διαχωρισμός του Δήμου με γνώμονα και βάση τη θέση του πληθυσμού απέναντι στις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρίας, είναι καθαρή απόπειρα μεθόδευσης και επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος.
  Επειδή, τέλος, η κρυφή επιθυμία της Συγκυβέρνησης φέρεται να είναι να επιβάλει με κάθε τρόπο την περαιτέρω καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον επένδυση αλλότριων συμφερόντων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1)Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για παρασκηνιακές ήδη μεθοδεύσεις διαχωρισμού του ενιαίου Δήμου Αριστοτέλη σε δύο νέους Δήμους, ανάλογα με τις προτιμήσεις των κατοίκων απέναντι στις εξορύξεις χρυσού;
  2)Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται; Για ποιο λόγο και ενδεχομένως για ποια ποσά σε μίζες ενδιαφέρονται αυτοί που σκοπεύουν να «αλλοιώσουν» τη βούληση του εκλογικού σώματος με τέτοια τεχνάσματα;
  3)Ο κ.Πάχτας που συνέβαλε αποτελεσματικά στην μετατροπή της Β.Α. Χαλκιδικής σε μια βόμβα για το περιβάλλον που αφορά ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα έχει ελεγχθεί για τα περιουσιακά του στοιχεία και κυρίως για το «ΠΟΘΕΝ έσχες»;
  4)O κ.Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτάται αν έχει ήδη επιληφθεί αυτεπαγγέλτως ο Εισαγγελέας Πολυγύρου για τη δημόσια διέγερση του κ.Πάχτα σε διάπραξη πλημμελήματος ή κακουργήματος(άρθρο 184Π.Κ.) που τελέστηκε την 18-2-2014 ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη;

  Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2014
  Η ερωτώσα Βουλευτής

  Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα,
  Ανεξάρτητοι Έλληνες-Α’ Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.