Αλληλεγγύη στον αγώνα της Χαλκιδικής από τη Γαλικία, Ισπανία


Aπό την καμπάνια Salvemos Cabana, Γαλικία, Ισπανία

Logo-1Σε αλληλεγγύη με τους Έλληνες αγωνιστές ενάντια στα τοξικά μεταλλεία

Παγκόσμια καμπάνια για τη σωτηρία του δάσους των Σκουριών και της χερσονήσου της Χαλκιδικής

2 Νοεμβρίου

Αγαπητοί φίλοι
Από τους κατοίκους του χωριού Cabana de Bergantiños (Galicia, Spain) σας στέλνουμε όλη μας την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στον αγώνα σας ενάντια στην Ελ Ντοράντο Γκόλντ και την τοξική εξόρυξη. Για πρώτη φορά στην Γαλικία, αγωνιζόμαστε και εμείς ενάντια σε μία άλλη, Καναδική εταρία την Edgewater Exploration Ltd και το πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού Corcoesto.
Το Κορκοέστο είναι μια τοποθεσία του χωριού μας (μία απο τα δέκα μέρη) και αυτό το πρόγραμμα μας επηρεάζει όλους. 
Το πρόγραμμα εξόρυξης χρυσού Κορκοέστο είχε στόχο μία περιοχή 774 εκτάριων στην Βοριοδυτική ισπανία περίπου 50 χιλιομετρα μακρυά από την κεντρική πόλη της Κορούνα στην Αυτόνομη Κοινότητα της Γαλικίας. Αυτό το πρόγραμμα ανοιχτής τάφρου έχει σκοπό να λειτουργήσει περίπου 8 με 13 χρόνια παράγοντας έτσι περίπου 17 εκατομμύρια τόνους τοξικών απόβλητων και χρησιμοποιώντας 1,49 τόνους κυανίου καθημερινά.
Όπως ξέρετε η εξόρυξη ανοιχτής τάφρου είναι μία βιομηχανική δραστηριότητα με υψηλό περιβαλλοντικό , κοινωνικο και πολιτισμικό αντίκτυπο. Στην περίπτωση του χρυσού και άλλων μετάλλων η παραδοσιακή υπόγεια εξόρυξη αντικαταστάθηκε από αυτήν της ανοιχτής τάφρου όπου ο χρυσός διαλύεται σε μικρά σωματίδια σχηματίζοντας τεράστια ιζήματα. Αυτός ο τύπος εξόρυξης αφαιρεί το έδαφος «καπάκι» κάνοντας έτσι διαθέσιμα τα μεταλλικά ιζήματα χαμηλής περιεκτηκότητας σε χρυσό.
Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στην χρήση κυανίου γιατί το κυάνιο είναι μία χημική ουσία από τα πιο ισχυρά δηλητήρια για χρήση σε σχέση με το περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον γιατί ακόμα και σε χαμηλές δόσεις επηρεάζει αρνητικά τα ζωτικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Οι βλαβερές αυτές επιδράσεις στην υγεία μπορούν να κρατήσουν μήνες ή και χρόνια και μπορούν να προκαλέσουν από καρκίνο ως προβλήματα στην αναπαραγωγή και από υπερθυρεοειδισμό ως μόνιμες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Από την Πλατφόρμα του Πολίτη SalvemosCabana (SaveCabana) πολεμάμε ενάντια σε αυτήν την τεράστια περιβαλλοντική και κοινωνική αδικία. Η ιστοσελίδα μας www.salvemoscabana.blogspot.com ήταν η πρώτη σελίδα που εξηγούσε σε δύο γλώσσες ποιο ήταν το πρόβλημα και τώρα υπάρχει και η επίσημη σελίδα συλλογής υπογραφών ενάντια στο πρόγραμμα εξόρυξης Κορκοέστο www.ouroimpuro.multired.net. Συντονίζουμε ένα μεγάλο κομμάτι της καμπάνιας «Σώστε την Γαλικία» (SalvemosGalikia) επίσης http://www.youtube.com/watch?v=pQvms6lmYec.
Ένα άλλο κομμάτι της προσπάθειάς μας αφορά στην ενημέρωση των ανθρώπων κάνοντας τον τελευταίο χρόνο 25 συνέδρια ενάντια στην τοξική εξόρυξη σε πανεπιστήμια, λύκεια και πολιτιστικά κέντρα σε όλη την περιοχή της Γαλικίας και ενημερώνοντας ακόμα και πόρτα πόρτα συγγενείς και φίλους.
Κάναμε επίσημη έκκληση στον Καναδό Πρέσβη της Ισπανίας Τζον Άλλεν http://www.miningwatch.ca/article/backgrounder-dozen-examples-canadian-mining-diplomacy και κατα τη διάρκεια αυτού του χρόνου είχαμε συνεχή επαφή με πολλά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για να πολεμήσουμε μαζί ενάντια στο κυάνιο και να το απαγορεύσουμε για πάντα απο την τοξική εξόρυξη.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΙΔΙΑ ΛΥΣΗ.
Η 9Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Απο την PlataformaSalvemosCabana θα ξεκινήσουμε με την συνεργασία του ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ( http://info-grecia.com/) μια τεράστια καμπάνια στα σόσιαλ μίντια για να ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (#saveskouries #skouries, #save_skouries) και να αμυνθούμε για την Χαλκιδική κα την Ελλάδα. Αυτή η 9η Νοεμβρη θα είναι δική μας.

More information:

www.salvemoscabana.blogspot.com
www.ouroimpuro.multired.net
twitter.com/salvemoscabana
twitter.com/salvemosgalicia
facebook.com/salvemoscabana

References:  

http://www.iagua.es/noticias/plataforma-salvemos-cabana
http://vozpopuli.com/actualidad/30389-guerra-entre-los-vecinos-y-la-empresa-edgewater-por-la-explotacion-de-la-mina-de-corcoesto
http://www.publico.es/450714/la-mina-de-oro-de-corcoesto-una-bomba-de-relojeria-ambiental
https://www.diagonalperiodico.net/global/20250-paralizado-proyecto-mina-oro-cielo-abierto-corcoesto.html
http://www.youtube.com/watch?v=ZQO_CmM4DgY


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.