Ρουμανία: Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την εξόρυξη χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα


61379023Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διοργάνωσης δημοψηφίσματος για το σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, τονίζοντας ότι περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

«Η κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να βρεθεί. Μπορώ να το ξεκινήσω και αύριο, ξέρετε; Αλλά έχετε τη βεβαιότητα ότι το 50% των Ρουμάνων θα προσέλθει στις κάλπες; Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε για την κατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που η πόλωση θα γίνει πιο ισχυρή, που θα ενεργοποιήσει την παρουσία στις κάλπες. Το είπα πριν από πολύ καιρό. Δεν αποκλείω δημοψήφισμα για το σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα» υπογράμμισε ο κ. Μπασέσκου σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Pro Tv.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα κατά του σχεδίου εξόρυξης χρυσού λαμβάνουν τη μορφή διαδηλώσεων κατά της πολιτικής τάξης.

«Κατά την άποψή μου η αποστολή του σχεδίου νόμου στη Βουλή ήταν η σπίθα που προκάλεσε τις διαδηλώσεις, οι οποίες δεν συνδέονται μόνο με τη δημιουργία χρυσωρυχείου στη Ρόσια Μοντάνα» σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.

Χιλιάδες Ρουμάνοι συμμετείχαν στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο δημιουργίας, στο κεντρικό τμήμα της Τρανσυλβανίας, του μεγαλύτερου χρυσωρυχείου στην Ευρώπη από καναδική εταιρεία.

Περίπου 4000 άτομα συγκεντρώθηκαν υπό άσχημες καιρικές συνθήκες στο Βουκουρέστι και περίπου 2000 στην Κλουζ, ενώ οι διοργανωτές ανήγγειλαν νέες διαμαρτυρίες, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα, με αφορμή την υιοθέτηση από τη ρουμανική κυβέρνηση του νόμου που ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη χρυσού με ανοιχτό όρυγμα, που σχεδιάζει η καναδική εταιρεία «Gabriel Resources».

Η εταιρεία έλαβε από το 1999 άδεια για εξορυκτική δραστηριότητα στη Ρουμανία, αλλά από τότε αναμένει την άδεια από το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το AFP.

Πηγή: energypress.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.