Dersim Ovacik: Στα βάθη της Ανατολίας, οι κάτοικοι διαδηλώνουν κατά των μεταλλείων χρυσού


Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές (2 Νοεμβρίου) από τον χρήστη του Twitter @DemirFerit

BYElPvWIUAAd0zI

To Dersim Ovacik δεν είναι το γνωστό Ovacik κοντά στην Πέργαμο, όπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι κάτοικοι έδωσαν έναν επικό αγώνα ενάντια σε ένα μεταλλείο χρυσού, το πρώτο στη χώρα που θα χρησιμοποιούσε κυάνιο. Αν και οι κάτοικοι κέρδισαν όλα τα δικαστήρια, κέρδισαν δυο φορές στο Συμβούλιο Επικρατείας, πέτυχαν καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μεταλλείο τελικά έγινε γιατί, απλά, το Τουρκικό κράτος δεν σέβεται ούτε τους Τουρκικούς ούτε τους διεθνείς νόμους. Ο ωραίος αγώνας των κατοίκων έχει καταγραφεί στην ταινία “Αlethea”. Aλήθεια. Mπορείτε να την δείτε ολόκληρη εδώ.

 

ovacik

 

Το Dersim Ovacik είναι στην άλλη άκρη της Τουρκίας, στην επαρχία Munzur, σχετικά κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ (τι κοντά δηλαδή, 180 χιλιόμετρα, ωστόσο το Munzur είναι ακόμα και σήμερα σπαρμένο με νάρκες). Tα θαυμάσια βουνά της περιοχής έχουν θεσμοθετηθεί ως “Εθνικό Πάρκο”, όμως η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές δεκάδες άδειες έρευνας για χρυσό. Xθες λοιπόν, οι κάτοικοι διαδήλωσαν ενάντια στις έρευνες που ήδη έχουν ξεκινήσει, ενάντια στην καταστροφή των βουνών και ενάντια στη χρήση κυανίου. Φορώντας σάβανα.

BYElh1MIIAAu5TR BYEl2aRIQAAmqM3 BYEhdCXCIAAF2Cb BYD-eZ8CcAAYEaJ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.