H Eldorado Gold εξαγοράζει το μεταλλείο χρυσού Σαπών: ένα σχόλιο


sapesH είδηση, από το Newmoney.gr έρχεται με έναν “πιασάρικο” αλλά άκρως παραπλανητικό τίτλο: Επένδυση 30 εκατ. ευρώ στη Θράκη από την Εldorado Gold για το project “Sapes Gold”. Φυσικά δεν πρόκειται για καμμία “επένδυση”, κανενός ποσού στη Θράκη, αλλά για μία εξαγορά μετοχών και οικονομικών υποχρεώσεων, με τα 30 εκ. ευρώ να πηγαίνουν στις τσέπες των σημερινών μετόχων της Glory Resources. Ορισμένοι “δημοσιογράφοι” θα ήταν καλό να προσέχουν περισσότερο τι γράφουν.

Η εξαγορά της Glory Resources από την Eldorado δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη και το είχαμε επισημάνει από το Νοέμβριο του 2011 όταν έγινε η αγορά του αρχικού ποσοστού 19,9%. Δείτε: “Αναμενόμενη εξέλιξη η είσοδος της Eldorado στο χρυσωρυχείο των Σαπών”. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, ξανά και ξανά, είναι ότι το μεταλλείο χρυσού (και χαλκού) των Σαπών, δηλαδή ένα κομμάτι αυτού που συνήθως ονομάζεται “Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος” και νομίζουμε ότι μας ανήκει, έχει αλλάξει χέρια έξι (6) φορές μεταξύ ξένων εταιρειών, χωρίς από αυτόν τον χορό εκατομμυρίων το Ελληνικό Δημόσιο να έχει εισπράξει ένα ευρώ. Η θυγατρική “Ελληνική” εταιρεία “Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.” μπορεί να έχει αλλάξει έξι ιδιοκτήτες, αλλά εξακολουθεί να είναι η μισθώτρια, από το 1993, του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 Σαπών, συνολικής έκτασης 20,1 km2. Θα πρέπει να ρωτήσουμε το ΥΠΕΚΑ αν εκτός από το να κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει ποτέ μισθώματα στο Δημόσιο. Αυτό ονομάζεται “Επένδυση”!

Ποιο είναι το μέλλον: Δημόσια και στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΠΠΕ) του 2010 η “εταιρεία” παραπλανητικά ισχυρίζεται ότι θα εκμεταλλευτεί ΜΟΝΟ το υπόγειο μεταλλείο της “Οχιάς” και το γειτονικό μικρό επιφανειακό μεταλλείο “Άγιος Δημήτριος”. Άλλο ένα επιφανειακό κοίτασμα, κοντά στον “Άγιο Δημήτριο”, ο “Γκρεμός” (Scarp), συνήθως αποσιωπείται πλήρως. Γνωστή τακτική για να εμφανιστεί ότι το μεταλλευτικό έργο θα είναι μικρής κλίμακας, με μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να καθησυχαστεί η ανήσυχη κοινή γνώμη. Όμως ήδη από τον Ιανουάριο 2004, με πολύ χαμηλότερη τιμή χρυσού, η τότε μητρική εταιρεία Greenwich Resources είχε δημοσιεύσει στο Internet σχέδιο επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε όλη την έκταση της παραχώρησης Ε5, προσδιορίζοντας μάλιστα σε χάρτη ονομαστικά 9 νέες περιοχές επέκτασης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων: 1) Δυτική Οχιά (Wiper West), 2) Δυτικός Γκρεμός (Scarp West), 3) Καμένο, 4) Σάπανα, 5) Αγ. Νικόλαος, 6) Γαλαξίας, 7) Αγ. Βαρβάρα, 8) Αδουλάριος και 9) Έβρος. Στην ΜΠΕ-2001 αναφέρεται και ο Άγ. Κωνσταντίνος, 800 μέτρα νοτιοανατολικά Κασσιτερών. Οι ίδιες ακριβώς περιοχές παρουσιάζονται και τώρα σε πρόσφατη εσωτερική έκθεση (Φεβρουάριος 2013) της εταιρείας Glory Resources. Τα μελλοντικά αυτά σχέδια είναι όμως ανύπαρκτα τόσο σε δημόσιες παρουσιάσεις όσο και στη πρόσφατη ΠΠE της εταιρείας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε του Δρ Κυριάκου Αρίκα.

sapes-ekmetallevsi-xrysou-1

Πρέπει επίσης να σημειωθεί για το κοίτασμα της Οχιάς ότι η εταιρεία έχει κάνει νέα γεωλογικά μοντέλα χρησιμοποιώντας σαν οριακά εκμεταλλεύσιμη περιεκτικότητα χρυσού (cut-off grade) τα 0,5 g/t, από τα 4 g/t που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Glory Resources με ημερομηνία 28/8/2013, αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων (άρα και του όγκου της εξόρυξης) κατά 2-3 φορές. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκταση της επέμβασης εντός του ΔΜΧ Ε5 Σαπών θα είναι τελικά πολλαπλάσια αυτής που δημοσίως ομολογείται, με αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο κόσμος το’χει τούμπανο και οι εταιρείες κρυφό καμάρι. Ή αλλιώς, μας περνάνε για ηλίθιους. Ετοιμάζεται η άλωση της Θράκης…

“Η απόκτηση του πρότζεκτ “Σάπες” επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας για το γεωλογικό δυναμικό της Θράκης, το οποίο όταν υλοποιηθεί, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή», δήλωσε ο Paul Wright, Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold. Εμείς λέμε ότι η απόκτηση του πρότζεκτ “Σάπες” επιβεβαιώνει την πεποιθησή μας ότι η Eldorado Gold γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την εκπεφρασμένη με όλους τους δυνατούς τρόπους, εδώ και 14 χρόνια, ομόψυχη απόφαση της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των αιρετών της εκπροσώπων να πούνε όχι στην υποβάθμιση της Θράκης. Στις επόμενες αναρτήσεις έχουμε κάποια πράγματα να υπενθυμίσουμε στον κ. Wright… .


2 απαντήσεις στο “H Eldorado Gold εξαγοράζει το μεταλλείο χρυσού Σαπών: ένα σχόλιο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.