Αρχική Uncategorized Παρέμβαση εισαγγελέα για την παράνομη αποθήκευση υλικών της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΙΠΕ...

Παρέμβαση εισαγγελέα για την παράνομη αποθήκευση υλικών της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΙΠΕ Σίνδου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

apothiki1Διαβάστε και την απάντηση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εδώ. Για την υπόθεση αυτή, που σχετίζεται άμεσα με την ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για τα τοξικά και επικίνδυνα της HELLAS GOLD που είχαμε καταθέσει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχουμε πολλά ακόμα να πούμε. Στη φωτογραφία η παράνομη αποθήκη της BALKAN LOGISTICS Ε.Π.Ε. στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Από Alterthess

Την παρέμβαση εισαγγελέα για την λειτουργία της Balkan Logistics που μέχρι πριν λίγο καιρό αποθήκευε τα συμπυκνωμάτα αρσενοπυρίτη της Ελληνικός Χρυσός χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας ζήτησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εταιρεία εδώ και χρόνια. Ζήτησε επίσης το άμεσο κλείσιμο της αποθήκης στη Σίνδο.

«Το πρόβλημα των τοξικών της Ελληνικός Χρυσός ήρθε στην δημοσιότητα όταν φορτηγό της εταιρείας ανετράπη στην Ρεντίνα και τα τοξικά διέρρευσαν στο δρόμο. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε και το πρόβλημα λειτουργίας της Balkan Logistics στην Σίνδο» δήλωσε ο συντονιστής της Β` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Ρώσσιος. «Αναρωτιόμαστε γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου, γιατί δεν έγινε η αστική και ποινική διαδικασία από τις υπηρεσίες ελέγχου, γιατί δεν σφραγίστηκε η αποθήκη» τόνισε ακόμη ο Χρ. Ρώσσιος ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο ατύχημα της διαρροής στο λιμάνι για το οποίο τα ερωτήματα σχετικά με το που πήγαν τα κοντέινερ στα οποία διαπιστώθηκε πρόβλημα παραμένουν αναπάντητα από την Περιφέρεια και την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

“Ενώ βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο όπου αποκαλύπτονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός στο κοινωνικό σύνολο η κυβέρνηση ρίχνει απίστευτη λάσπη στην αξιωματική αντιπολίτευση” τόνισε η Λ. Αμμαντίδου βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι «δεν γίνεται κάνενας έλεγχος κατά τη μεταφορά των αποθεμάτων αρσενοπυρίτη από την Χαλκιδική στην Θεσσαλονίκη». «Αυτό που γίνεται στην Χαλκιδική είναι ένα διαρκές έγκλημα» κατέληξε

«Το ΥΠΕΚΑ και η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε θετικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της Balkan Logistics η οποία εντάσσεται στην συνθήκη SEVEZO II για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από επικίνδυνα απόβλητα και ενώ υπάρχει η τροποποίηση του Γενικού Πολεδομικού Σχεδίου του Δήμου Εχεδώρου που απαγορεύει ρητά νέα εγκατάσταση SEVEZO στην περιοχή.Έχουμε να κάνουμε για σαφέστατη καταατρατήγηση της οδηγίας SEVEZO που έχει να κάνει με την δημόσια ασφάλεια» σημείωσε ο Γ. Γρηγοριάδης μέλος της γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Γρηγοριάδης επέρριψε ευθύνες και στον Δήμο Εχεδώρου ο οποίο δεν φρόντισε να ελέγξει την τήρηση του ΓΠΣ στην περιοχή του και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές αυτές συνθήκες μιλούν για πολλαπλασιαστικά φαινόμενα με ολέθριες επιπτώσεις στην ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τόνισε επιπλέον ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους αυτούς. Επέρριψε τέλος ευθύνες και στην Περιφέρεια γιατί δεν λειτούργησε με το γράμμα του νόμου

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε στις 26/9 το γεγονός ότι «το πρόσφατο ατύχημα στην Ρεντίνα κατά τη μεταφορά των τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων μετάλλων της εταιρείας HELLAS GOLD, εκτός από την παραβίαση των οριζόμενων στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία σχετικά με τις Διεθνείς Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων που πραγματοποιούνται οδικώς (ADR 2011-ΚΥΑ 52167/4683/2012), αναδεικνύει και το ζήτημα της λειτουργίας της BALCAN LOGISTICS που παραλαμβάνει , αποθηκεύει, μεταφορτώνει στη ΒΙΠΕ Σίνδου και προωθεί για εξαγωγή τα παραπάνω μεταλλεύματα»

Στην καταγγελία αναφερόταν ακόμη μεταξύ άλλων ότι« Η εγκατάσταση υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες (Οδηγία SEVESO –ΚΥΑ 12044/2007) και σύμφωνα με την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα ν. Θεσσαλονίκης υπάρχει ρητή «απαγόρευση της εγκατάστασης οποιασδήποτε νέας μονάδας SEVESO στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου» (ΦΕΚ 304 ΑΑΠ 7-11-2011).»

«Παρ’ όλα αυτά η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την απόφαση 120 αριθμ. συνεδρίασης 19/16-10-2012, γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της BALCAN LOGISTICS. Παρομοίως και το ΥΠΕΚΑ με την 212619/05-03-2013 Υπουργική Απόφασή του ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους διότι σύμφωνα με το με αριθμό 41494/20-8-2012 έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ «η προτεινόμενη δραστηριότητα στην αιτούμενη περιοχή είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» κατέληγε η καταγγελία. Ανάλογη καταγγελία έκανε στην περιφέρεια και ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Θεοδωρόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα-Μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Ο ίδιος μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας η οποία μετά από αυτοψία στην αποθήκη Balkan Logistics διαπίστωσε ότι λειτουργούσε χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η μεταφορά και η διακίνηση επικίνδυνων υλικών υπάγεται στην συνθήκη ADR η οποία επιβάλλει αυστηρούς όρους. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα οχήματα που μετφέρουν τέτοιο υλικό πρέπει να έχουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

«Το φορτηγό που μετέφερε τα υλικά και που ανετράπη στην Ρεντίνα είχε το εν λόγω πιστοποιητικό;, υπάρχει άδεια διασυνοριακής μεταφοράς υλικών; Που πηγαίνουν τα υλικά αυτά πριν να φτάσουν στο λιμάνι;. Είχε ειδοποιηθεί η Περιφέρεια για την μεταφορά επικίνδυνου φορτίου;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που σύμφωνα με τον ίδιο παραμένουν αναπάντητα. Τέλος ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονόςότι το φορτίο χαρακτηρίζεται απο τη εταιρεία “απόβλητα” και ως τέτοιο εξάγεται στην Κίνα ενώ στην πραγματικότητα περιέχει και χρυσό πράγμα που συνεπάγεται την διαφυγή φόρων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γ. Θεωδορόπουλος ζήτησε ακόμη να ανακοινωθούν άμεσα τα αποτελέσματα της χημικής εξέτασης των δειγμάτων που ελήφθησαν μετά το ατύχημα στην Ρεντίνα ενώ έκανε λόγο για “τεράστιες υπερβάσεις” στα τοξικά που εμπεριέχονται.

“Στην Χαλκιδική υπάρχει εγκληματική οργάνωση και αυτή έχει όνομα, λέγεται Ελληνικός Χρυσός και είναι θυγατρική της Ελντοράντο” δήλωσε από την πλευρά της η Κ. Ιγγλέζη βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η εταιρεία αυτή από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της δεν τηρεί κανέναν περιβαλλοντικό όρο. Η ίδια πρόσθεσε ακόμη ότι δεν τηρείται κανένα μέσο προστασίας και για τους εργαζόμενούς της μιας και όπως απέδειξε το ατύχημα οι εργαζόμενοι μαζεύαν το φορτίο στην Ρεντίνα με απλά γάντια…

“Επειδή δεν βγαίνει το success story της κυβέρνησης ούτε τα λεγόμενά τους περί πρωτογενούς πλεονάσματος η κυβέρνηση επενδύει στην θεωρία των δύο άκρων προσπαθώντας να ενοχοποιήσει το κίνημα στην Χαλκιδική εξισώνοντας το με τους ναζί εγκληματίας” δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Γ. Αμανατίδης καταλήγοντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σταθεί απέναντι στο ναζισμό και να ζητά περισσότερο βάθεμα της δημοκρατίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.