Μετακομίζει χωριό της Μεγαλόπολης λόγω κατολίσθησης σε ορυχείο της ΔΕΗ. Η Μαυροπηγή πότε;


Σχέδιο δημιουργίας νέου χωριού κλήθηκαν από την περιφέρεια Πελοποννήσου να καταρτίσουν οι κάτοικοι του Τριπόταμου Μεγαλόπολης μετά την πρόσφατη (14/9/2013) κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ. Τότε τους καθησύχαζαν ότι “δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας του οικισμού, λόγω της μεγάλης απόστασης”!

Για τη Μαυροπηγή Κοζάνης που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, δείτε εδώ. Στο τέλος της ανάρτησης και ένα βίντεο από μια νέα (6/4/2013) κατολίθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής που δεν προλάβαμε να αναρτήσουμε λόγω της κατάστασης στη Χαλκιδική…

xor210913

17/3/2013

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε απόλυτη συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, θα στηρίξει πλήρως τους κατοίκους του χωριού Τριπόταμος, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και διατρέχει κίνδυνο από το φαινόμενο ερπυσμού στο ορυχείο της ΔΕΗ στο πεδίο Ψαθιού στη Μεγαλόπολη, παρέσχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Βαγγέλη Γιαννακούρα και το Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτη Μπούρα.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να καταρτίσουν ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας νέου χωριού, προκειμένου να αποφύγουμε λάθη που έγιναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν σε άλλες περιοχές της χώρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι «δεν θα ανεχθούμε τη φυγοπονία και τις εύκολες λύσεις».

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων και ότι θα στηρίξει την απόφαση των κατοίκων με κάθε δυνατότητα που της παρέχεται, σημειώνοντας ότι «οι ίδιοι θα πρέπει να πιστέψουν στο σχέδιο δράσης που θα αποφασίσουν».

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεγαλόπολης γιατί τους εμπιστεύονται, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, την οποία κατηγόρησαν για ανευθυνότητα εφόσον δεν είχε ενημερώσει το χωριό για τον κίνδυνο που διέτρεχε. Ως προτεραιότητα ζήτησαν να διασφαλιστεί το χωριό και μετά να υπάρξει συζήτηση για το μέλλον του.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Μπούρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΔΕΗ έχει σημαντικές ευθύνες για το φαινόμενο, εκτιμώντας ότι η αιτία δεν είναι η αδιαφορία, αλλά πιθανώς ο λανθασμένος σχεδιασμός. Ευχαρίστησε τέλος τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη συνεργασία και το ενδιαφέρον που εξαρχής έχει δείξει.

Πηγή: patrastimes.gr

_______________________________________________________

Μεγαλόπολη: κατολίσθηση σε λιγνιτωρυχείο – Ομαλή η τροφοδοσία των μονάδων της ΔΕΗ

D30CD3159AD99629D7E5D3ED74E53595Αναφορικά με την έντονη κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου στο Νότιο Τμήμα του Ορυχείου Χωρεμίου του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και μετά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, από τη ΔΕΗ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

· Στελέχη της Επιχείρησης με τη συνδρομή του καθηγητή Εδαφοτεχνικής του ΕΜΠ κ. Μιχ. Καββαδά, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πρώτων ρωγματώσεων, στις 12.9.13, βρέθηκε στο χώρο και ξεκίνησε την καταγραφή εδαφοτεχνικών μετρήσεων και την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου.

· Στις 13.9.13 από την αξιολόγηση των μετρήσεων διαπιστώθηκε η ταχύτατη εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου, γεγονός που επέβαλε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα:

Εκκενώθηκε το πεδίο του Ορυχείου από τους εργαζόμενους και τον βοηθητικό εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα κατεβλήθησαν προσπάθειες μετακίνησης των πέντε (5) εκσκαφέων εκμετάλλευσης εκτός της ζώνης κατολίσθησης, που εστέφθησαν από επιτυχία για τους τρεις (3) από αυτούς, ενώ η μετακίνηση των δύο (2) υπολοίπων σε ασφαλείς χώρους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

· Με βάση τις μετρήσεις που καταγράφονται στο τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ότι, το φαινόμενο της κατολίσθησης έχει σταματήσει, γεγονός που επιτρέπει την ασφαλή έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

· Από την έναρξη εκδήλωσης του φαινομένου έως και σήμερα – τόσο η παρακολούθησή του όσο και τα μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται – πραγματοποιούνται με τις οδηγίες εξειδικευμένων στελεχών της Επιχείρησης, καθώς και του καθηγητή ΕΜΠ κ. Μιχάλη Καββαδά.

· Τέλος, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι, η τροφοδοσία των δύο λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δεν έχει επηρεασθεί και διασφαλίζεται από τα υπόλοιπα πεδία των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, τα οποία ουδόλως επηρεάσθηκαν από την κατολίσθηση.

Εξάλλου, σε ότι αφορά τον παρακείμενο οικισμό Τριποτάμου, ο οποίος τελεί υπό απαλλοτρίωση, σε σχετική έκθεση του καθηγητή κ. Μ. Καββαδά αναφέρεται ότι: «… Λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας του οικισμού λόγω των επισυμβεισών κατολισθήσεων τις τελευταίες ημέρες».

Πηγή: econews.gr

_____________________________________________________

ΔΕΗ: Νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής 

6/4/2013

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CseESm7UpZI]

Στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή σημειώθηκε νέα κατολίσθηση, ευτύχημα είναι όμως ότι δεν κινδύνευσε εργαζόμενος από την κατάρρευση του πρανούς, παρά μονάχα μικρές υλικές ζημίες, καθώς το σημείο βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στο δυτικό πρανές του Ορυχείου Μαυροπηγής, σε υπερκείμενη τομή, σε επαφή με ένα κροκαλοπαγές υλικό που περιέχει νερά, τα οποία αντλούνται με υδρογεωτρήσεις.


2 απαντήσεις στο “Μετακομίζει χωριό της Μεγαλόπολης λόγω κατολίσθησης σε ορυχείο της ΔΕΗ. Η Μαυροπηγή πότε;”

  1. Είναι δουλειά των κατοίκων να καταρτίσουν σχέδιο;;; Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Μαυροπηγή. Αντίστοιχος είναι και ο εμπαιγμός, η κοροϊδία και η υποκρισία των υπευθύνων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.