“Δεν είναι τοξικό και επικίνδυνο το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη”, λέει η Hellas Gold

  2
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στη “Μακεδονία”.

  η εταιρεία στη γραπτή ενημέρωσή της προς την αστυνομία ανέφερε ότι το φορτίο δεν είναι τοξικό και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ενδεικτικό είναι πως ο οδηγός του φορτηγού δεν διέθετε την ειδική άδεια για μεταφορά αποβλήτων ή επικίνδυνων υλικών, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Τροχαίας.

  Κατά περίεργο τρόπο αυτό το ίδιο υλικό όταν φτάνει στην αποθήκη ορυκτών υλών της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου χαρακτηρίζεται “τοξικό και επικίνδυνο”… Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

  Επιτείνεται το μυστήριο με τον αρσενοπυρίτη

  Η ταυτόχρονη έρευνα αστυνομίας, πυροσβεστικής και δήμου Βόλβης, υπό την εποπτεία της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, αναμένεται να λύσει το μυστήριο με το φορτίο με συμπύκνωμα μετάλλων που χύθηκε από φορτηγό της “Ελληνικός Χρυσός” στη Ρεντίνα και για το οποίο εκφράζονται φόβοι για την τοξικότητά του.Οι φορείς, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση, δεν έχουν βρει ακόμη απαντήσεις σε ερωτήματα, περιμένοντας την ολοκλήρωση της έρευνας που ζήτησε η εισαγγελία.

  Η αναστάτωση προκλήθηκε όταν το φορτηγό στάθμευσε σε βουλκανιζατέρ της Ρεντίνας, εξαιτίας προβλήματος στα ελαστικά. Κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης χύθηκε τμήμα του φορτίου, η αστυνομία κάνει λόγο για δύο κυβικά, στο έδαφος. Αφού ειδοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές και οι τοπικοί φορείς, ελήφθησαν δείγματα του αρσενοπυρίτη από αστυνομία, πυροσβεστική αλλά και τον δήμο, για να σταλούν σε εργαστήρια.

  Ειδικά στον δήμο Βόλβης ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση και μάλιστα τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με το θέμα αυτό. “Καθημερινά φορτηγά που μεταφέρουν παρόμοιο -ενδεχομένως και άλλα- υλικό περνούν μέσα από τους οικισμούς του δήμου και δεν μπορώ να φανταστώ ποιος ασκός του Αιόλου μπορεί να ανοίξει αν παρόμοιο ατύχημα συμβεί σε μια πολυσύχναστη περιοχή”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού από τις Σκουριές Χαλκιδικής.

  Το φορτίο τελικά μεταφέρθηκε με άλλο φορτηγό στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου, ενώ η ποσότητα που χύθηκε στο έδαφος συγκεντρώθηκε από εργαζόμενους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, οι οποίοι αφαίρεσαν και τμήμα του εδάφους από το συγκεκριμένο σημείο. Ο χώρος όπου έπεσε πάντως παραμένει σφραγισμένος με απόφαση της αστυνομίας, μέχρι την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων.

  Από την πλευρά της, η εταιρεία στη γραπτή ενημέρωσή της προς την αστυνομία ανέφερε ότι το φορτίο δεν είναι τοξικό και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Ενδεικτικό είναι πως ο οδηγός του φορτηγού δεν διέθετε την ειδική άδεια για μεταφορά αποβλήτων ή επικίνδυνων υλικών, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Τροχαίας και αυτό αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της εισαγγελικής έρευνας. Επίσης, οι διωκτικές αρχές αναμένεται να διερευνήσουν πού καταλήγουν τα συγκεκριμένα φορτία και μετά την αποθήκευσή τους στη Σίνδο για πού προορίζονται και με τι παραστατικά έγγραφα. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών επισήμαναν μάλιστα πως στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται πως τα συμπυκνώματα μετάλλων θα μεταφέρονται στο Στρατώνι και διερωτώνταν για ποιο λόγο καταλήγουν στη Σίνδο.

  “Η μεταφορά συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη υπόκειται στις διατάξεις της οδηγίας SEVESO ΙΙ, που αφορά επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και ατυχήματα που μπορούν να προκαλέσουν επιμόλυνση πληθυσμού και εκτάσεων γης”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του συντονιστικού οργάνου φορέων Σταγίρων – Ακάνθου, που αντιδρούν στην επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής. “Η παραβίαση των κανόνων ασφάλειας στον χειρισμό επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών υλικών θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών”, τονίζουν.

  2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] ότι το υλικό “Δεν είναι τοξικό και επικίνδυνο” (εδώ) ενώ προφανώς είναι, και έχοντας δηλώσει νωρίτερα  […]

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.