Πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα σχέδια εξόρυξης χρυσού, με ειδκή αναφορά στην Ελλάδα


Skouries2

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής Οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο και μέλη 47 Ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της Ε.Ε. και μη. Στόχος του είναι η προώθηση της Δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη.

Η πρόταση ψηφίσματος υπογράφεται από 21 Ευρωπαίους βουλευτές, μεταξύ των οποίων τέσσερις Έλληνες. Μπορείτε να τη διαβάσετε στα αγγλικά εδώ ή στη μετάφραση που ακολουθεί.

Symvoulio-tis-Evropis-2-400x207

Σχέδια εξόρυξης χρυσού – μια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την οικολογική ακεραιότητα

Πρόταση ψηφίσματος

Κατετέθη από τον κ. Andrej HUNKO και άλλων μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

_________________________________

Αυτή η πρόταση ψηφίσματος δεν έχει συζητηθεί στη Συνέλευση και δεσμεύει μόνο εκείνους που την υπογράφουν

__________________________________

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με θέματα σχετικά με τα έργα εξόρυξης που προκαλούν σοβαρά προβλήματα (έγγρ. 10825,. Doc 12515,. Doc 12361). Η άνοδος της τιμής του χρυσού και η οικονομική ύφεση στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης του 2007, οδήγησε σε νέες εντατικές προσπάθειες για να ξεκινήσουν έργα εξόρυξης χρυσού σε διάφορα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων στη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η εξόρυξη χρυσού περιλαμβάνει καταστροφή των τοπίων και ρύπανση του εδάφους, καθώς και των ανθρώπων. Συχνά υπάρχουν καταγγελλίες για διαφθορά και παραβιάσεις του εθνικού ή του διεθνούς δικαίου. Όταν αναπτύσσονται κινήματα διαμαρτυρίας που κριτικάρουν τα έργα και προσπαθούν να τα σταματήσουν με πολιτικά μέσα, αυτά είναι πολύτιμα μέρη μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει να γίνουν αποδεκτά.

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν αναφορές για την Ελλάδα που καταγγέλλουν την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία για βάναυση καταστολή διαδηλώσεων, συλλήψεις και λήψη γενετικού υλικού χωρίς νομική βάση και εκφοβισμό του πληθυσμού με τρόπους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ελληνικές αρχές κλήθηκαν από τη Διεθνής Αμνηστία να διενεργήσουν έρευνες αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Η εξόρυξη χρυσού με κυάνωση είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε πολλές περιπτώσεις, έχει κρίνει ότι μια εταιρεία που δηλητηριάζει το τοπικό περιβάλλον μπορεί να ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η χρήση κυανίου πρέπει να τερματιστεί έως το 2018 ακολουθώντας οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, κανένα νέο μεταλλείο που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της κυάνωσης, δεν πρέπει να ανοίξει.

Η Συνέλευση πρέπει να υποστηρίξει τη συζήτηση σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού. Το ενδιαφέρον για βραχυπρόθεσμα έσοδα πρέπει να συγκριθεί με την ανεπανόρθωτη καταστροφή των φυσικών τοπίων και της αρχαιολογικής κληρονομιάς, τη δηλητηρίαση των ανθρώπων και της φύσης, και τις μακροπρόθεσμες δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιπτώσεων στη γεωργία και τον τουρισμό.

Signed:
HUNKO Andrej, Germany, UEL
ANDERSEN Karin, Norway, UEL
BADEA Viorel Riceard, Romania, EPP/CD
CRAMON-TAUBADEL Viola, von, Germany, SOC
DRAGASAKIS Ioannis, Greece, UEL
FURSIN Ivan, Ukraine, EDG
GIANNAKAKI Maria, Greece, NR
GROSS Andreas, Switzerland, SOC
JÓNASSON Ögmundur, Iceland, UEL
KORODI Attila, Romania, EPP/CD
KOX Tiny, Netherlands, UEL
KÜRKÇÜ Ertuğrul, Turkey, UEL
MAURY PASQUIER Liliane, Switzerland, SOC
NÍELSSON Brynjar, Iceland, EDG
OEHRI Judith, Liechtenstein, ALDE
OHLSSON Carina, Sweden, SOC
PAPADIMOULIS Dimitrios, Greece, UEL
SOBOLEV Serhiy, Ukraine, EPP/CD
TATSOPOULOS Petros, Greece, UEL
WERNER Katrin, Germany, UEL
XUCLÀ Jordi, Spain, ALDE

Πηγή: Council of Europe – Parliamentary Assembly


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.