Για τη μεταλλουργία flash smelting στη Χαλκιδική: Να επικρατήσουν η πρόληψη και η προφύλαξη


introslide

Σχόλιο του Θανάση Παντελόγλου, χημικού, πάνω στην κριτική της 1492/2013 απόφασης του ΣτΕ σε ό,τι αφορά την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης / Του Γ. Ψυχογυιόπουλου.

Σημαντικοτατη παρεμβαση, Συγχαρητηρια!

Αναλυση μιας πολυ ουσιαστικης τεχνικης πτυχης του ολου προβληματος, της συνεκμεταλλευσης των αρσενοπυριτων Oλυμπιαδας με τους χαλκοπυριτες των Σκουριων (και ισως και αλλων μεταλλευματων που θα φερνουν απο αλλες περιοχες της βορειας ελλαδας).

Σημαντικοτατη ομως παρεμβαση και εξεταση του θεματος και “για το πως λειτουργει η διαπλοκη”, μεταξυ συντακτων μιας εταιρικης σκοπιμοτητας Μελετης Περιβαλλοντικων Επιπτωσεων (ΜΠΕ) και της κρατικης αδειοδοτουσας αρχης που δινει την ελλιπη-παρατυπη και παρανομη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικων Ορων (ΑΕΠΟ), σε εργοστασια εμπλουτισμου και μεταλλουργιας, που μπορουν να προκαλεσουν σημαντικοτατες ζημιες αν δεν μπουν σε μια σειρα “σωστης” λειτουργικοτητας εξαρχης.

Μια ΜΠΕ λοιπον ανακριβης τεχνολογικα, στηριζομενη σε μη- τεκμηριωμενες υποσχεσιολογιες των επενδυτων, που η κατασκευαστρια εταιρεια της τεχνολογιας, Οutotec Φιλανδιας, με επιμονη και διακριτικοτητα, δεν τις συμμεριζεται και δεν δεσμευεται επι αυτων! (και τωρα πλεον Σουηδικων Συμφεροντων, που στην μετοχη της εχουν επενδυσει πολλα συνταξιοδοτικα ταμεια μεταλλωρυχων-μεταλλεργατων του βορρα που δεν επιθυμουν ρισκο δυσφημησης και αστικων ευθυνων, σε οσα “φανταστικα” η τεχνολογια τους μπορει να πετυχει),
ερχεται και δενει με μια ΑΕΠΟ “μαιμου”, που την εκδιδουν (παρατυπα) κρατικες αδειοδοτικες υπηρεσιες, ασχετες για να κρινουν την αδειοδοτηση με βαση την ουσια της “τεχνολογικης επαρκειας” και “καταλληλοτητας” της μεθοδου επεξεργασιας-εμπλουτισμου-απομονωσης των μεταλλευματων (ενω η σχετικη κρατικη υπηρεσια εκφραζει δημοσιως της αντιρησεις της!!).

Και αυτο “το δεσιμο του γλυκου” μαζι με την δημοσια διαβουλευση της σκοπιμοτητας της ολης επενδυσης (διαδικασια Aarhus) δημιουργει αξεπεραστα νομικο-κοινωνικα προβληματα και τριβες!! Για ολους!!!

Μια ακομη χαρακτηριστικη περιπτωση “μαιμου” κρατικης αδειοδοτησης μεταλλουργιας,(απο της παμπολλες που εχουμε στην χωρα μας), η οποια εκδιδεται ετσι και με τετοιο περιεχομενο ωστε τελικα! δεν μπορει να λειτουργησει σαν εργαλειο ελεγχου λειτουργιας της αδειοδοτουμενης εγκαταστασης. (ειναι αοριστη, μη ποσοτικα και ποιοτικα δεσμευτικη) και ειναι μη -εφαρμοσιμη (διοτι για καμια “ελεγκτικη παραμετρο” δεν δινει και δεν αναφερεται “με αριθμητικη σαφηνεια” σε λειτουργικες δεσμευσεις!).

Ετσι: π.χ. οταν στην λειτουργικη εξελιξη της υποθεσης αυτης της εγκαταστασης, η εφαρμοσιμοτητα της μεθοδου flash melting για τροφοδοτουμενο υλικο με αρσενοπυριτες, με πανω απο 0,5% αρσενικο, δεν θα αποδιδει -δεν θα τηρει τα ζητουμενα σε εκλυση αρσενικου σε αερια, υγρα, στερεα αποβλητα -και οταν πλεον “εν τοις πραγμασι” αποδειχτει η ανεδαφικοτητα και η μη -εφαρμοσιμοτητα των υποσχεσεων των επενδυτων, τοτε: το ΣΤΕ αφηνει διεξοδο!! Απαγορευεται η λειτουργια και αναθεωρειται η αδειοδοτηση του ολου εργου εμπλουτισμου!!!

Δυστυχως ομως εκει ειναι και το αδυνατο σημειο τετοιων “Σολωμοντειων” αποφασεων του ΣτΕ!

Οταν οι εγκαταστασεις εχουν ολοκληρωθει και ολα θα ειναι τεχνικα τετελεσμενα  (κοψιμο δασους, εκσκαφες, εξοδα εγκαταστασεων, κατασκευη εργοστασιων εμπλουτισμου,προσληψεις εργατων κ.λ.π.).
Οταν δεν υπαρχουν αρκετοι κρατικοι ελεγκτες και μεσα, για τετοια παρακολουθηση.
Οταν “ωσπου να παει γραμμα και γραφη” περνανε μηνες και μηνες.
Οταν πρυτανευει η λογικη της υπηρετησης του “κοστους- οφελους” για τον επενδυτη και της “πολιτικης σκοπιμοτητας των κομματαρχων και των κυβερνητικων αναπτυξιολογων”!

Μεχρι να ικανοποιηθουν τα “ενομα δικαιωματα του ρυπαντη”.
Μεχρι να εκδικασθει η υποθεση των προσφυγων “θιγομενων και ενδιαφερομενων” κατα παρανομων ενεργειων της διοικησεως και του ρυπαντη.
Μεχρι να “διαταξει η δικαιοσυνη”.
Μεχρι, να γινουν σεβαστες οι αποφασεις της και τελος
Μεχρι να εκτελεσθουν τα αποφασιζομενα απο την εκτελεστικη εξουσια μας, με μια “αναθεωρηση των ορων λειτουργιας” στα χαρτια, του λειτουργουντως ρυπαντικου εργοστασιου εμπλουτισμου!! ΘΑ’ΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ομως: χρονια καθοριστικης ρυπανσης για τη δημοσια υγεια με αρσενικο (εργατων και γειτονων!) που θα εχει μεταβαλλει τον τοπο σε ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ και θα εχει ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ με ΜΗ-ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ βλαβες υγειας, πληθυσμους ολοκληρους της περιοχης! (Δες επιπτωσεις εργοστασιου Ναμιμπιας και Βουλγαριας).

Τοτε δεν υπαρχει επιστροφη απο την….. Αχερουσια και κανενας δεν θα υφισταται απο ολους αυτους τους υπευθυνους φορεις, για να καθαρισει την ζημια απο τον τοπο!!! (το σεναριο της εξαφανισης του υπολογου ειναι γνωστοτατο και πολυπαιγμενο!!!). Μονος μπροστα στο προβλημα του θα εχει ξεμεινει ο κοσμος και τα παθηματα του.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ λοιπον οι παντες τωρα (Εξουσιες, Δικαιοσυνη, Κοσμος), στις λογικες προσεγγισεις τους, σε τοσο επικινδυνα θεματα με ΜΗ_ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΕΣ συνεπειες, τοσο κατα της αδειοδοτησής τους, οσο και στις σχετικες Δικαστικες Αποφασεις, μιλουν για εφαρμογη “της αρχης της προληψης και της προφυλαξης” – και αυτο ειναι που δεν εφαρμοζει στην αδειοδοτηση της η εξουσια και αυτην την αρχη αγνοει η σχετικη Αποφαση του ΣτΕ!!

Αραγε γιατι τοση ευπιστια ολων, σε ατεκμηριωτους τεχνικους ισχυρισμους των επενδυτων;; που ουτε ο παροχος της τεχνολογιας Οutotec δεν βεβαιωνει;;

Κατα την γνωμη μου ,αυτο ειναι “το ελλειπον συστατικο” που κανει την ολη υποθεση “αναξιοπιστη” στον τεχνικο χειρισμο της. ”Μη πειστικη” για την ειλικρινεια των προθεσεων της, στους χειρισμους απεναντι στης ανησυχιες και αντιδρασεις του κοσμου των περιοχων εγκαταστασης των εργοστασιων εμπλουτισμου και μεταλλουργίας και ανικανη να συγκεντρωσει “την εμπιστοσυνη” αυτων που μετα ΘΑ αφεθουν (και αυτο ειναι σιγουρο!) να βουρλιζονται μεσα στο προβλημα και την μοιζερια του ροκανισματος της υγειας τους σε ενα ρημαγμενο-κατα-ρυπασμενο τοπο!!

Το “καλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε” ,το “καλλιον το προλαμβανειν παρα το θεραπευειν” ειναι απλη λαικη σοφια αιωνων και τωρα πλεον εχει γινει “νομικη και κυβερνητικη” παραινεση και νομικη επιταγη. Συνιστωμενη ενθερμως αρχη λειτουργιας προς καθε ειδους εξουσια! Για να μην φτασουμε στο ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΣΕ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ!!!

Και αυτο πλεον το συνιστουν ολοι οι παλαιοι “κατασκευαστες πλυντηριων ” που την επαθαν και εβαλαν μυαλο!! Το συνιστουν: Ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας, τα Ηνωμενα Εθνη, η Ευρωπαικη Ενωση, αξιοπιστες εταιρειες, με “πραγματικη”- υπευθυνη εταιρικη διακυβερνηση, ο ομιλος Σκανδιναβικων (Nordic) Κρατων, κρατη με ανεπτυγμενη οικονομια, που εχουν ξεμεινει με μεγαλο αριθμο ρυπασμενων περιοχων BROWN FIELDS και μεγαλο αριθμο τοξινωμενων πολιτων απο βαρεα μεταλλα και ορμονικους διαταραχτες (που χτυπουν μεχρι και την τριτη γενεα των ανθρωπων τους!)

Και ολοι αυτοι οι παθοντες φωναζουν τωρα: ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΡΙΝ ΠΑΘΕΤΕ ….. Αληθεια εμας ποιοι και γιατι μας αναγκαζουν να εχουμε “ωτα μη ακουοντων”;;;

Ποιοι ειναι αυτοι που μας αναγκαζουν και μας υποχρεωνουν “να κρατηθει το χερι μας μεσα στην φωτια”; Και γιατι;; Αφου εχουμε καει αρκετες φορες, έχουμε τσουρουφλιστει και ξερουμε,τωρα πλεον οτι πρεπει “να μην ξαναβαλουμε το χερι πανω στην φωτια”!

Με αλλα λογια ποιοι ειναι αυτοι που μας “θελουν κουλους”;;
Και θα τους αφησουμε;; ΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ;;;;!!!!!!!!!

Υ.Γ. Αληθεια τι θα απαντουσε το Διοικητικο Συμβουλιο της Οutotec, σε μια τετοια επιστολη “Θιγομενων και Ενδιαφερομενων Πολιτων “ενος τοπου, οπου προκειται καποιοι να αγορασουν και να λειτουργησουν εγκαταστασεις τους με τετοια τροφοδοσια πρωτης υλης;; (περιεκτικοτητα σε αρσενοπυριτες πανω απο 0,5%).

Αληθεια ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΥΣ!!! και ζητηστε να διατυπωσουν την τεχνικη τους γνωμη.

Φιλικα απο τον Νοτια, ο φιλος σας, Ομοιοπαθης, Θανασης Παντελογλου.


Μία απάντηση στο “Για τη μεταλλουργία flash smelting στη Χαλκιδική: Να επικρατήσουν η πρόληψη και η προφύλαξη”

  1. Αγαπητέ Θανάση, συγχαρητήρια για την τοποθέτηση σου, ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα στους μη γνώστες. Συμφωνώ ιδιαίτερα με την προσέγγιση του προσέχουμε για να έχουμε σε ζητήματα δυνητικά τόσο επικίνδυνα. Απλά να επισημάνω-επαναλάβω ότι όταν κάτι, αντικειμενικά και αποδεδειγμένα, προκαλεί τέτοιες οικονομικές και οικολογικές καταστροφές για έστω ένα μέρος της κοινωνίας και της φύσης απλά δεν πρέπει να γίνεται και να παίρνει το πράσινο φως στο όνομα της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Και το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων και η πορνογραφία σε κάποιους δίνουν δουλειές αλλά σε όλους τους υπόλοιπους επιδρούν καταστροφικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.