Μεταλλεία στον Καναδά με “περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία”: το Μαλαρτίκ (βίντεο)


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZDBG-KzK96I]

Το ντοκυμαντέρ για τα μεταλλεία στον Καναδά που προέβαλε αρκετές φορές η ΕΤ1 και έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση. Μιλάει για την τραγική περιβαλλοντική διαχείριση των μεταλλείων στον Καναδά – θέμα στο οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση – και επικεντρώνεται στο καινούριο (πρώτη παραγωγή το 2011) μεταλλείο χρυσού της εταιρείας Osisko στο Μαλαρτίκ του Κεμπέκ. Τμήμα της πόλης απαλλοτριώθηκε για να γίνει η επιφανειακή εκσκαφή και ανάμεσα στο εργοτάξιο και την υπόλοιπη πόλη υψώθηκε ένας τοίχος. Τον βάφτισαν “πράσινο τοίχο”.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Δείτε κι ακόμα ένα βίντεο – trailer της ταινίας “Ο χρυσός των άλλων” (L’or des autres):

[vimeo=https://vimeo.com/23190235]

Στα δυο βίντεο θα δείτε μπουλντόζες να κατεδαφίζουν σπίτια, ανθρώπους να κλαίνε, μηχανές να ποδοπατάνε σπίτια, συναισθήματα κι ανθρώπινες ζωές. Ανθρώπους που μιλάνε για τα ίδια πράγματα που μιλάμε κι εμείς εδώ στη Χαλκιδική που έτυχε να έχουμε . Νερό, κυάνιο, απόβλητα, περιεκτικότητες, όξινες απορροές και ευθύνη προς τις επόμενες γενεές. Οι άνθρωποι είναι παντού ίδιοι. Άλλα πράγματα δεν είναι.

Στον Καναδά με τα  μερικά εκατομμύρια λίμνες, κάποιες από αυτές θυσιάζονται χωρίς σκέψη για να γίνουν χαβούζες τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων (διαβάστε Canada’s lakes slowly being converted into mining waste dumps).

Στον τεράστιο αλλά εξαιρετικά αραιοκατοικημένο Καναδά (800 φορές μεγαλύτερος από την Ελλάδα αλλά μόλις το δεκαπλάσιο πληθυσμό) με τα αμέτρητα μεταλλεία, το ανοιχτό μεταλλείο της Osisko είναι το μοναδικό που είναι κοντά σε πόλη. Σίγουρα δεν είναι το μόνο για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις. Οι εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης, εταιρειών και αυτοχθόνων Καναδών (First Nations) γύρω από τα σχέδια εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων είναι πολύ συχνές και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της προβλεπόμενης ραγδαίας αύξησης των μεταλλευτικών έργων στον Καναδικό βορά κατά την επόμενη δεκαετία. Δυο μάλλον τυχαία άρθρα από τα πολλά σχετικά: Canada aboriginal movement threatens mining industry: Reuters και Mining companies face heated opposition to B.C. projects – AMMSA

Ta’Kaiya Blaney, 10, of Sleiamun Nation


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.