Νομική αντεπίθεση για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ιερισσό


69c2836b-2734-4d7b-8b4b-b77a9730b652Από την Αυγή

Θεσσαλονίκη: Στις φυλακές Διαβατών μεταφέρθηκαν χθες το πρωί οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές και την Κυριακή κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακιστέοι. Την ίδια ώρα, συνήγοροι και κάτοικοι της Ιερισσού προετοιμάζουν την νομική αντεπίθεσή τους, η οποία θα εκδηλωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς και τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Η προφυλάκιση των δύο κατοίκων της Ιερισσού, αλλά και οι πολλές δικονομικές παραβιάσεις που προηγήθηκαν, από τη σύλληψη μέχρι και την απολογία τους, έχουν εμπεδώσει το αίσθημα της αδικίας στους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής που αντιδρούν στη δημιουργία του γιγαντιαίου ανοικτού μεταλλείου στον Κάκαβο. Όλοι πιστεύουν ότι οι διώξεις και οι προφυλακίσεις αθώων πολιτών στοχεύουν στην τρομοκράτησή τους και στο να αποδυναμωθεί ο αγώνας που δίνουν για να προστατέψουν τον τόπο τους από μια καταστροφική δραστηριότητα για το περιβάλλον και τις ζωές τους. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι προφυλακισμένοι είναι αθώοι και δεν έχουν καμία σχέση με την εμπρηστική επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο.

Όπως αποκάλυψε στην «Αυγή» ο Γιώργος Κυρίτσης, που είναι ένας εκ των συνηγόρων των δύο προφυλακισμένων κατοίκων, το προσεχές διάστημα στο νομικό πεδίο θα κινηθεί μια «επίθεση για την αποκατάσταση της νομιμότητας». Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι θα προχωρήσουν σε προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Πολυγύρου, ζητώντας την ακύρωση όλης της προδικασίας που ακολουθήθηκε μέχρι την απολογία των δύο, κάτι για το οποίο ενημέρωσαν προφορικά τον ανακριτή. Παράλληλα, θα καταθέσουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου μηνύσεις κατά της ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο που ενήργησε την Τσικνοπέμπτη «πνίγοντας» στα χημικά μέχρι και το σχολείο της Ιερισσού, αλλά και μηνύσεις κατά εργαζομένων της “Ελληνικός Χρυσός” που προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα στην υπόθεση του εμπρησμού. Επίσης θα κατατεθεί και αναφορά στον Άρειο Πάγο για τον τρόπο που οδηγηθήκαμε στην ανάκριση με το γνωστό αποτέλεσμα. Ως προς το τελευταίο, τονίζεται ιδιαιτέρως από τους συνηγόρους το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα ύποπτοι απολογούνται σε κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στο δικαστικό μέγαρο…

Οι συνήγοροι συγχρόνως τονίζουν ότι ο κύκλος των ανακρίσεων δεν έκλεισε, αφού έπονται άλλες 18 ανακρίσεις κατοίκων, που κατηγορούνται, όπως και οι δύο προφυλακισμένοι συναγωνιστές τους, για 7 κακουργήματα και 11 πλημμελήματα. «Η προφυλάκιση δύο ανθρώπων με λευκό ποινικό μητρώο, γνωστή διεύθυνση κατοικίας και με οικογένεια, δείχνει ότι, δυστυχώς, η δικαστική εξουσία υποτάχθηκε στην εκτελεστική κακοποιώντας τους θεσμούς και παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. και συνήγορος των συλληφθέντων Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος, εξερχόμενος από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, έκανε λόγο για «δικονομικό Γκουαντάναμο» και αναφώνησε «εάλω το κράτος»… Ο ίδιος μίλησε για «πρωτοφανές έλλειμμα νομιμότητας» και «εκτροπή των θεσμών». Οι δύο άνδρες, ηλικίας 33 και 44 χρόνων δήλωσαν «αθώοι» για τις κατηγορίες που τους απευθύνουν, τις οποίες οι συνήγοροί τους χαρακτήρισαν «ανυπόστατες» και «έωλες». Απολογούμενοι οι δύο πρόβαλαν το άλλοθι ότι την ημέρα της επίθεσης στις Σκουριές (ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου) απουσίαζαν από το χωριό τους. Στα σχετικά υπομνήματα που κατέθεσαν κατήγγειλαν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την προανάκριση. Για το γενετικό υλικό του 33χρονου, που βρέθηκε σε έναν μάλλινο σκούφο περίπου 700 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, ο ίδιος εξήγησε ότι τον σκούφο αυτόν τον είχε χάσει παλαιότερα στην περιοχή κατά τη διάρκεια υλοτομικών εργασιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί για παράνομη υλοτόμηση στη δασική περιοχή των Σκουριών. Ο 44χρονος, που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, κατέχει καραμπίνα που χρησιμοποιήθηκε στην εμπρηστική επίθεση, δήλωσε ότι είναι κυνηγός και αμφισβήτησε τη βαλλιστική εξέταση που έγινε.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης

Από νωρίς το πρωί και για τουλάχιστον οκτώ ώρες έξω από τη ΓΑΔΘ χιλιάδες πολίτες από τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τον Έβρο ήταν συγκεντρωμένοι και συμπαραστέκονταν στους δύο συλληφθέντες. Η είδηση της προφυλάκισής τους, όπως είναι φυσικό, έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες από το πλήθος, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια. Ανάμεσα στους αλληλέγγυους πολίτες ήταν και τα μέλη των οικογενειών των δύο, που ξέσπασαν σε κλάματα όταν άκουσαν ότι οι άνθρωποί τους θα οδηγηθούν στις φυλακές. Οι διαδηλωτές κατά καιρούς φώναζαν τα ονόματα των δύο συλληφθέντων και τη λέξη «κουράγιο», ενώ το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε άλλη μια πορεία διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση των δύο σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε από την Καμάρα. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απελευθέρωση των δύο και φώναζαν συνθήματα ενάντια στην ανοικτή εξόρυξη στις Σκουριές. Και αυτή η πορεία έγινε υπό αστυνομικό κλοιό. Στο πλευρό των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και του ΚΚΕ.

Στήριξη από τη Θράκη

ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το Σάββατο το απόγευμα συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση εναντίον των χρυσωρυχείων, αλλά και και της καταδίκης των πρόσφατων γεγονότων στη Χαλκιδική. Κατήγγειλαν τη δράση της αστυνομίας και την πολιτική της κυβέρνησης που στο όνομα δήθεν των επενδύσεων καταστρέφει μια ολόκληρη περιοχή και ουσιαστικά καταργεί τα δικαιώματα των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της κοινωνίας της Θράκης για το θέμα του χρυσού είναι δεδομένη και διατυπωμένη και τώρα αυτό που προέχει, όπως λένε στελέχη της διανομαρχιακής, είναι η στήριξη του αγώνα των ανθρώπων της Χαλκιδικής, εκεί που η κρατική αυθαιρεσία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.


0 απαντήσεις στο “Νομική αντεπίθεση για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ιερισσό”

  1. “οι προφυλακίσεις αθώων πολιτών”
    Τι έγινε, βγάλατε κιόλας την απόφαση;
    Φαίνεται πως εκτός από τα “τηλεδικεία” θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα “μπλογκοδικεία”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.