Μέθοδοι χεραγώγησης των ΜΜΕ – Το παράδειγμα της “Ελληνικός Χρυσός”


ΠΗΓΗ: Συσπείρωση Δημοσιογράφων

“Χρυσά ταξιδάκια”

367742-propaganda-mmeΜε «ενημερωτικά ταξίδια» σε δημοσιογράφους φαίνεται ότι η προσπαθεί η «Ελληνικός Χρυσός« να επηρεάσει τη δημοσιότητα υπέρ της, ενεργοποιώντας στο φουλ το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας. Η πρακτική είναι παλιά, γνωστή και πολύ… αμερικάνικη.

Οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι της βόρειας Ελλάδας θυμούνται ακόμη, αν κι έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία, τα… χλιδάτα ταξίδια της άλλης καναδικής εταιρίας, TVX GOLD, στον Καναδά για… ενημέρωση. Κάποιοι έχουν ακόμη στα γραφεία ή στα σπίτια τους τα χρυσά τασάκια και τα πανάκριβα στυλό που τους δώριζαν «τιμής ένεκεν». Οι υπεύθυνοι της TVX έπαιρναν τότε γκρουπ ολόκληρα δημοσιογράφων σε υπερατλαντικά ταξίδια στον Καναδά, όπου τους φιλοξενούσαν σε πολυτελή ξενοδοχεία και τους μετακινούσαν, ως VIP, με θηριώδη τζιπ, τους έκαναν δωράκια και τραπέζια με «όλα πληρωμένα», για να τους δείξουν «πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι η εξόρυξη χρυσού».

Βέβαια, κάποιοι δεν πείθονταν. Αυτοί δεν ξανακαλούνταν ποτέ. Ούτε καν στις επόμενες συνεντεύξεις Τύπου.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν μάλλον και οι νέοι… «επενδυτές» και αποφάσισαν ένα ενημερωτικό ταξιδάκι, για επιλεγμένους δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Εκπρόσωποι μεγάλων καναλιών, εφημερίδων, ακόμη και κρατικών μέσων προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν αρχικά σε μια εκδρομή στις Σκουριές τη Δευτέρα, που θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, στην Τουρκία, την Τετάρτη, όπου η εταιρεία διατηρεί μεταλλεία επίσης. Φυσικά, η φιλοξενία, τα εισιτήρια και τα έξοδα είναι όλα πληρωμένα. Βεβαίως, η «Εφημερίδα των Συντακτών» και μερικά ακόμη «ανεξέλεγκτα« ΜΜΕ, που δεν έχουν «αφεντικά», ούτε «συμφέροντα», δεν προσκλήθηκαν. Ποιος ξέρει γιατί;

Ν.Φ.


0 απαντήσεις στο “Μέθοδοι χεραγώγησης των ΜΜΕ – Το παράδειγμα της “Ελληνικός Χρυσός””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.