Slalom μεταξύ αλήθειας και παραμυθίας


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή, Τμήμα Γεωλογίας Α.Π.Θ.

poker-cheating-mechanismΟ αγαπητός μου φίλος, συνάδελφος και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (μέλος δε επίσης και της επιτροπής παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων) Μιχ. Βαβελίδης, μιλώντας μετά το πέρας της χθεσινής συνέντευξης των ανθρώπων της Eldorado, βεβαίωσε -κατά δημοσιογραφικές καταγραφές- και καθησύχασε τους παριστάμενους πως όσα ακούγονται περί αρσενικού είναι μυθεύματα και πως δεν υπάρχει αρσενικό στο μεταλλευτικό πεδίο των Σκουριών. Λες και είπε ποτέ κανένας ότι υπάρχει αρσενικό εκεί.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο συνάδελφός μου, που διδάσκει και κοιτασματολογία, είναι ανενημέρωτος για το πού ακριβώς υπάρχει το αρσενικό σε μεγάλες ποσότητες και σε τι ακριβώς έγκειται το πρόβλημα με αυτό. Ξέρει ασφαλώς ότι το αρσενικό υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους πυρίτες της Ολυμπιάδας και ξέρει επίσης –ελπίζω τουλάχιστον- ότι το πρόβλημα θα δημιουργηθεί όταν αυτοί τροφοδοτήσουν την πυρομεταλλουργική μονάδα ακαριαίας τήξης στο Μαντέμ Λάκκο και εξαερώσουν το αρσενικό που περιέχουν. Το πρόβλημα είναι η παραπέρα τύχη αυτού του αρσενικού.

Δείχνοντας λοιπόν προς τις Σκουριές ο αγαπητός συνάδελφος στρέφει την προσοχή αλλού από εκεί που υπάρχει το πρόβλημα με το αρσενικό. Χρησιμοποιεί την ίδια ταχυδακτυλουργική μέθοδος αποπροσανατολισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε ό,τι αφορά τη χρήση κυανίου που, εντάξει δεν θα χρησιμοποιηθεί στις Σκουριές ή μέσα στη κάμινο της ακαριαίας τήξης, θα χρησιμοποιηθεί όμως στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, μαζί με τις εξίσου τοξικές ξανθάτες -να μην το ξεχνάμε αυτό-, για να βοηθήσει στην παραγωγή του εμπλουτίσματος με το οποίο κυρίως θα τροφοδοτείται η κάμινος αυτή.

Για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λίγη σημασία έχει το ποιο είναι το «πεδίο με το αρσενικό» και πού ακριβώς, σε ποια φάση και γιατί θα χρησιμοποιηθεί το κυάνιο. Μεγάλη σημασία όμως έχει η τύχη του υπερπλεονάζοντος αρσενικού και ο τελικός αποδέκτης του κυανίου.

Τελικά μπορείς να λες κάποιες άσχετες αλήθειες, συσκοτίζοντας με αυτές κάποιες άλλες, πολύ όμως δυσάρεστες αλήθειες.


0 απαντήσεις στο “Slalom μεταξύ αλήθειας και παραμυθίας”

  1. “Για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής λίγη σημασία έχει το ποιο είναι το «πεδίο με το αρσενικό» και πού ακριβώς, σε ποια φάση και γιατί θα χρησιμοποιηθεί το κυάνιο.”

    Για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που δεν έχουν ιδέα από χημεία, χωρίς διάθεση ειρωνείας το επισημαίνω, μπορεί να μην έχει σημασία αλλά για ένα καθηγητή πανεπιστημίου όπως εσείς δεν έχει; Παντού ίδιο;

    Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ ελντοραντικός, δεν χρησιμοποιείται κυανιούχο νάτριο από τη δεκαετία του ’70 στον εμπλουτισμό στο Στρατώνι; Τι μας έχει δείξει; Ποιές οι επιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια; Είναι εκεί όλα αυτά τα χρόνια, γίνεται πραγματική χρήση και όχι υποθετική. Εκεί είναι και αυτό μελετήστε όσοι έχετε τη διάθεση.
    Σχολιάζω γιατί το σκεπτικό σας νομίζω είναι ισοπεδωτικό.

    • Δεν είμαι ο συγγραφέας, αλλά είναι σαφές νομίζω ότι το άρθρο δεν αφορά τις επιπτώσεις αλλά την επιχειρούμενη παραπλάνηση:

      – Ποτέ κανείς δε μίλησε για αρσενικό στις Σκουριές. Στην Ολυμπιάδα είναι το αρσενικό.
      – Ποτέ κανείς δε μίλησε για κυάνιο στις Σκουριές. Στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα είναι το κυάνιο.

      Έτσι οι κύριοι καθηγητές και μελετητές δεν διακινδυνεύουν την επαγγελματική τους φήμη λέγοντας ψέμματα, αλλά λένε μια άσχετη αλήθεια που επειδή περιέχει τις λέξεις-κλειδιά “Σκουριές”, “κυάνιο”, “αρσενικό”, ο μη σχετικός αναγνώστης ή ακροατής νομίζει ότι είναι η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε. Είναι ένας τρόπος προπαγάνδας κι αυτός.

  2. Να ρωτήσω κάτι αγαπητέ αβορίγινα.

    Εσύ δηλαδή τι περιμένεις να έχει δείξει και πως το κυανιούχο νάτιο που χρησιμοποιείται από το 1970;

    Άν γινόταν -με το μπαρντον- νεκροψία σε κάθε πεθαμένο της περιοχής από τότε που χρησιμοποιείται κυάνιο και μπορούσαμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο ή όχι ο θάνατός του σχετίζεται έστω και λίγο με το κυάνιο, τότε θα είχα στατιστικές και απαντήσεις να σου αντιπαραθέσω. Ο οποιοσδήποτε όμως έπαθε κάτι από το κυάνιο δεν μπορεί δυστυχώς να διηγηθεί τα πάθη του. Άρα, αν θέλεις να πιστεύεις οτι το κυάνιο είναι ακίνδυνο πίστευέ το όσο θες. Αν πάλι θέλεις να πειραματιστείς στον εαυτό σου ζήτα από την εταιρεία να σου δώσει λίγο και γίνε εθελοντής πειραματόζωο. Απλά μην το παρακάνεις στη δόση.

  3. Δεν πιστεύω ότι είναι ακίνδυνο το κυάνιο, ίσως γιατί πάντα γούσταρα τη χημεία.

    Μια από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες για τη χρήση κυανιούχου νατρίου είναι ότι θα επιφέρει καταστροφή των υδάτων της περιοχής. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει είναι πιθανό και καταστροφικό. Την πιθανότητα να γίνει αυτό δεν την ξέρω. Κύριε καθηγητή η εμπειρία χρήσης του στο Στρατώνι τι μας λέει για αυτή την κατηγορία; Δεν χρειάζεται καμία νεκροψία για αυτή την παρατήρηση.

    Δεν περίμενα ότι θα γίνω τιμητής του κυανίου, αλλά τέτοιος θα φανώ, omg.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.